Teknoloji 5G ile Tanışmaya Hazır Mısınız?

5G ile Tanışmaya Hazır Mısınız?

01.04.2015 - 13:22 | Son Güncellenme:

Mobil veri protokollerinin en gelişmişi 5G için çalışmalar devam ediyor! Peki akıllı telefonlardaki 5G işlemleri neler? İşte tüm detaylar…

5G ile Tanışmaya Hazır Mısınız

Şimdi bu haberi okurken birçoğunuz, “Biz daha 4G’ye geçemedik, 10 yıl sonrasının planları bunlar” diyebilir. Bu konuda da bizim verecek herhangi bir cevabımız yok aslında. Son birkaç aydır ülkemizin önde gelen operatör şirketlerinden Turkcell ve Vodafone, 4G için çalışmalar başlatmış ve -çift taşıyıcılı- veri iletiminden sonra 4G için startvereceği günü bekliyor. Gelelim 5G gelişmelerine…

Haberin Devamı

BAW(Bulk Acoustic Wave/Yığın Akustik Dalga) 5. Nesil mobil internet veri akışı için çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz yıllarda akıllı cihaz üreticileri tarafından LTE çalışmaları sürdürülüyor ve BAW için herhangi bir girişimde bulunmuyorlardı. Peki nedir bu BAW? Size en yalın haliyle şöyle anlatayım, bir akıllı telefon, phablet veya tablet modellerinde 5G’nin kullanılabilmesi için yani kodların iletilmesi ve çözümlenmesi için BAW(Yığın akustik dalga)’ya ihtiyaç duyuluyor.

Koreli bir medya şirketinin haberine göre Güney Koreli devlerinden Samsung, 5G veri aktarımı için BAW teknolojini uygulamak istiyor. BAW’ın, LTE’de kullanılan SAW teknolojisine göre daha uygun ve güvenli olduğu biliniyor. GHz’lere alışık olduğumuz frekans aralıklarını TeraHertz’lere taşıyan BAW teknolojisi, BPF şifreleme protokolünü kullanıyor olacak. Peki BPF nedir?

Haberin Devamı

BPF(Band Pass Filter/Bant Geçiren Filtre), gerekli ve çözümlenmesi istenen frekans aralıklarını filtreleyen bir ana modüldür. Bir donanım olarak üretilen BPF, akıllı cihazların arka kısmında, işlemcinin yanında konumlandırılır. En azından LTE’li ve 5G’li modellerde bu şekilde. 5G teknolojinde harici bir filtre modülü kullanılmayacak.

Güncel ticari frekans aralığı olarak tanımlanan MHz ve GHz’ler, günümüzde akıllı telefon, phablet, tablet, akıllı saat vs. gibi akıllı cihazlarda nesnelerin interneti (Internet of Things) tanımlamasıyla kullanılmaya devam ediyor. Fakat iletişim devi şirketlere göre bu teknoloji oldukça fazla ve kısa bir süre sonra güvenlik düzeyinin düşmesine neden olacak.