Gündem 6.5 kilometre saygı zinciri

6.5 kilometre saygı zinciri

11.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Atatürk’ün son nefesini verdiği Dolmabahçe Sarayı ziyaretçi akınına uğradı. 6.5 kilometrelik “Ata’ya saygı zinciri” oluşturuldu. “Ata’ya saygı dalışı”nda “Atatürk’ün gözleri” portresi açıldı

6.5 kilometre saygı zinciri

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 77’nci yılında İstanbul’da çeşitli etkinliklerle anıldı. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te İstanbul’da hayat durdu. Caddelerde vatandaşlar saygı duruşunda bulunurken araçlar durdu, vatandaşlar da araçlarından inerek saygı duruşuna katıldı.

Haberin Devamı


Dolmabahçe’ye akın

Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de, saat 09.05’te hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’ndaki odasında da tören düzenlendi. Sarayın Harem bölümündeki 71 numaralı odada düzenlenen anma töreni, TBMM Başkan Vekili Şafak Pavey, İstanbul Vali Yardımcısı Akgün Corav, Piyade Albay Mehmet Arıöz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren ve Atatürk Kültür Dayanışma Eğitim Vakfı (AKDEV) Genel Başkanı Gül Karayaldız’ın kurumları adına buketlerini, Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakmalarıyla başladı. Daha sonra, Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Ünye’den gelen ve kendilerine “Dünkü çocuklar” adını veren ve siyah önlükler giyen bir grup ise saray önünde “Andımız”ı okudu.

Haberin Devamı


Binlerce kişi el ele

Kadıköy’de ise Fenerbahçe Orduevi ile Bostancı sahili yürüyüş yolu arasındaki 6,5 kilometrelik yolda binlerce insanın katılımıyla saat 09.05’te “Ata’ya saygı zinciri” oluşturuldu. Kadıköy Belediyesi Gönüllülerinin öncülüğünde dördüncüsü düzenlenen “Ata’ya Saygı Zinciri”nde, binlerce insan el ele tutuşarak saat 09.05’te saygı duruşunda bulundu. Saygı zinciri oluşturulurken tekneler de sahil boyunca sirenleriyle destek verdi. Su jetleri gösteri yaparken paramotorlar havada Türk bayrağı açtı.

İSTANBUL 09.05
Fenerbahçe Orduevi ve Bostancı arasındaki 6,5 kilometrelik sahil yolunda el ele tutuşan vatandaşlar, “Ata’ya saygı zinciri” oluşturdu. Sahildeki tekneler de Türk bayrağı açıp sirenlerini çalarak anmaya katıldı. Ayrıca su jetleri gösteri yaptı, paramotorlar havada Türk bayrağı açtı.
6.5 kilometre saygı zinciri
Beşiktaş’ta 1.100 metrelik bayrak
Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlediği programda ise Barbaros Bulvarı’nda toplanan kalabalık, bin 100 metre uzunluğundaki bayrakla Dolmabahçe Sarayı’na doğru yürüyüşe geçti. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın da katıldığı yürüyüş, Dolmabahçe Sarayı’nda sona erdi. Burada saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilen Şişli’deki Atatürk Müzesi de, Atatürk’ün ölümünün 77. yılında yeniden açıldı. Restorasyon çalışmaları 734 bin liraya mal olan Atatürk Müzesi için Atatürk’ün silikon heykeli yaptırıldı.
6.5 kilometre saygı zinciri
Atatürk’ün Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında iki polis memuru saygı nöbeti tuttu. Oda, törenin ardından vatandaşların ziyaretine açıldı. Saray önünde erken saatlerden itibaren uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, öğrenciler ve turistler Atatürk’ün yatağına ve çevresine beyaz ve kırmızı karanfiller bıraktı. Koreli bir grup turist de Atatürk’ün yatağına karanfil bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.
6.5 kilometre saygı zinciri

Kılıç Ali o anı şöyle yazmıştı:
“Yatağında doğrulmuş, oturuyordu. Talebenin yaptığı tezahürattan gözleri dolmuştu. Yanındakiler, bu kudretli adamın ilk kez o gün ağladığını görmüşlerdi.”
Kuleli öğrencilerinden anlamlı canlandırma
Kuleli Askeri Komutanlığı da bu yıl Atatürk’ün yaveri Kılıç Ali’nin “Atatürk’ün son günleri” adlı kitapta söz ettiği anları yeniden canlandırdı. Törene Kuleli Askeri Lisesi Komutanı Kurmay Albay Muammer Aygar ve diğer askeri yetkililer ile öğrenciler katıldı. Askeri komuta kademesi ve öğrencilerden oluşan grup Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve flamalarla süslenmiş tekne ile Kuleli Askeri Lisesi önünden hareketle Dolmabahçe Sarayı açıklarına geldi. Saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra öğrencilerden oluşan bando takımı 10. Yıl, Kuleli Marşı ve Harbiye Marşı’nı çaldı. Öğrencilerin gösterisi Dolmabahçe önüne tören için gelen vatandaşlardan büyük alkış aldı.
Kılıç Ali’nin anlatımına göre 1938 yılında 29 Ekim törenlerinden dönen Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerini taşıyan vapur, Dolmabahçe Sarayı’nın önünden geçmiş, Kuleli öğrencileri vapurdan, “Atamızı görmek istiyoruz” diye bağırmışlar ve ardından da İstiklal Marşı’nı ve 10’uncu Yıl Marşı’nı söylemişlerdi.
AA/DHA
6.5 kilometre saygı zinciri
‘Her yer Mustafa her yer Kemal’
İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği üyeleri saat 09.05’te “Her Yer Mustafa, Her Yer Kemal” sloganıyla Dolmabahçe’de bir anma gerçekleştirdi. 77 klasik otomobille gerçekleştirilen anmada havalı klaksonlar çalındı ve Ata maskeleriyle saygı duruşunda bulunuldu. Dernek başkanı Serkan Okay, “Atatürk’ü, 77 yıl önce gözlerini yumduğu Dolmabahçe önünde, cumhuriyetin ilk dönemlerine ait klasik araçlarla anmak istedik. Maskeler ise Mustafa Kemal’in ilke ve devrimlerinin sonsuza dek bekçisi olduğumuzun naçizane bir ifade şekli” dedi.
6.5 kilometre saygı zinciri
Denizin altında Ata’nın gözleri
Maltepe Belediyesi ile Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun iş birliğinde oluşturulan, aralarında askerler, öğretim üyesi, bankacı, hakim ve gazetecilerin de bulunduğu “Derinler Saygı Dalışı Topluluğu” da Atatürk’ü anma etkinlikleri kapsamında “Ata’ya saygı dalışı” gerçekleştirdi.
Muhabirimiz Gökhan Karakaş da Milliyet bayrağı ile derinlere dalan ekipteydi. Dalgıçlar, saat 09.05’teki saygı duruşunun ardından, Atatürk’ün, İngiliz ressam Ned Pamphilon tarafından resmedildiği tablosuyla denizden çıktı.
Vatandaşları büyüleyen bu etkinlik, dakikalarca alkışlanırken, tekneler ve araçlar da sirenleri ve kornalarıyla etkinliğe destek verdi. Daha sonra dalgıçlar, vatandaşlar ve öğrenciler bir araya gelerek, Atatürk’ün gözlerinin yer aldığı pankartı açarak toplu fotoğraf çektirdi. Etkinlikleri, Avustralya’dan gelen 4 kişilik bir belgesel ekibi de görüntüledi.
6.5 kilometre saygı zinciri