Gündem 6 çocuk daha Aylan’la aynı kaderi paylaştı

6 çocuk daha Aylan’la aynı kaderi paylaştı

28.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bodrum’da kaçakların bindiği tekne fırtına yüzünden battı, 2 çocuk hayatını kaybetti. Çanakkale’de de göçmenleri taşıyan lastik bot alabora oldu, 4 çocuk boğuldu

6 çocuk daha Aylan’la aynı kaderi paylaştı

Daha iyi bir yaşam uğruna ölümü göze alan mültecilerin kaderi değişmiyor. Ölüm yolculuğunda en fazla zarar görenler ise çocuklar oluyor. Bodrum’da, yasadışı yollardan Yunanistan’a geçmek isteyen Suriyeli kaçakların bulunduğu tekne önceki gece olumsuz hava koşulları nedeniyle battı. Sahil güvenlik ekipleri 21 göçmeni kurtarırken, 2 çocuk hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde de denize açıldıkları belirlenen göçmenleri taşıyan lastik bot da önceki gece alabora oldu. Afganistan uyruklu 4 çocuğun cesedine ulaşılırken, 51 kişi ise sağ kurtarıldı.

Kâbus yaşadılar

Bodrum’dan 7 metrelik ahşap tekneyle yasa dışı yollardan Yunanistan’ın İstanköy Adası’na gitmek için yola çıkan Suriyeli 4 aileden oluşan 8’i kadın, 3’ü çocuk 23 kişilik grup, fırtına yüzünden kâbus yaşadı. Umut yolcularının içinde bulunduğu tekne, denize açıldıktan yaklaşık 300 metre sonra alabora oldu. Kaçaklardan bazıları yüzerek kıyıya ulaşırken, bazıları da Sahil Güvenlik ekiplerince sudan kurtarıldı. Kurtarılan biri çocuk 21 kişi hastaneye kaldırıldı. Kurtarılan çocuğun 4 yaşında ve isminin Ceylan olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Arama kurtarma çalışmalarında kardeş olan 4 yaşındaki Veren Halil Hüseyin ve 1 yaşındaki Dilvan Halil Hüseyin’in cesetlerine ulaşıldı. Minik bedenleri sudan çıkarılan iki çocuk Muğla Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Ölen çocukların sağ kurtarılan annesi Hatıma Hasan Hüseyin, babası Omar Hasan Hüseyin ve ablası 6 yaşındaki Ceylan Helin Hasan Hüseyin, tedaviye alındı. Baba, tedavisi tamamlanan diğer 18 sığınmacıyla birlikte ifade vermek için emniyete götürüldü.

‘Binmek istemedik’

Omar Hasan Hüseyin emniyetteki ifadesinde şunları söyledi: “Altı ay önce Hatay’a sonra da İstanbul’a geldik. Bizi minibüslerle Bodrum’a getirdiler. Pansiyondan çıkıp tekneye bineceğimiz yere geldiğimizde hava yağmurlu ve rüzgârlıydı. Olumsuz hava yüzünden binmemek için itiraz ettik. Organizatörler başka çaremizin bulunmadığını söyledi. Yağmur ve rüzgârlı havada çaresizce yolculuğa çıktık. Tekne hareket ettikten kısa bir süre sonra dalgalar nedeniyle alabora olduk. Suya düşünce çocuklarımızı kaybettik. Gece hangi yöne gideceğimizi bilemiyorduk. Kıyıya yüzmeyi başardık. Hastanede iki çocuğumun öldüğünü öğrendim.”

Kızıyla birlikte tedavisi süren anne Hatıma Hasan Hüseyin’e iki kızını kaybettiği haberinin sabah verildiği belirtildi. Üzücü haberi alınca sinir krizi geçirip gözyaşı döken anne Hüseyin’e sağlık ekipleri müdahale etti. Polis, facianın organizatörü olduğu iddiasıyla bir Türk’ü gözaltına aldı.

Haberin Devamı

Ayvacık’ta 4 çocuk

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Sivrice Koyu’ndan denize açıldıkları belirlenen sığınmacıları taşıyan bir lastik bot da önce gece yarısı alabora oldu. Alo 158 Sahil Güvenlik İhbar Hattı’nı arayan sığınmacılar, bindikleri lastik botun alabora olduğunu bildirip, yardım istedi. Bunun üzerine iki bot bölgeye gönderildi.

Afganistan ve Suriye uyruklu 55 kaçaktan 51’i sağ olarak kurtarılırken, Afganistan uyruklu 3’ü erkek 4 çocuğun ise cesedine ulaşıldı. Kurtarılan kaçaklar Sahil Güvenlik botuyla Babakale Limanı’na getirildi. Kaçaklar sağlık ekipleri tarafından muayeneden geçirildi.

Gece boyunca yağmur ve şiddetli lodosa rağmen denize açıldıkları belirlenen, aralarında kadınların da bulunduğu, çoğunluğunun Suriyeli olduğu belirlenen 357 kaçak, Sahil Güvenlik ekiplerinin yaptığı arama-kurtarma çalışmaları sonucu, büyük bölümü botları batmak üzereyken bulunup kurtarıldı.