Ankara 6. KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU VE SERGİSİ

6. KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU VE SERGİSİ

12.11.2015 - 13:42 | Son Güncellenme:

.

6. KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU VE SERGİSİ

Bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi’nin açılışı ATO Congresium’da gerçekleşti. İçişleri Bakanı Selami Altınok, “Kent güvenlik yönetim sistemlerinin kurulumuna 2006 yılında başladık ve şuan itibariyle 81 il ve 248 ilçemizde bu sistemi faaliyete geçirmiş durumdayız" dedi.
ATO Congresium’da düzenlenen 6. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi’nin açılış törenine İçişleri Bakanı Selami Altınok, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ve çok sayıda davetli katıldı. Bakan Altınok, sempozyumda yaptığı konuşmasına terör örgütünün kalleşçe düzenlediği saldırılar sonucunda şehit olan askerlere, polislere, koruculara ve hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Artan araç sayısı ve şehirleşmeye bağlı olarak oluşan trafik sorununun hayatın önemli bir parçası haline geldiğini belirten Altınok, “Bugün ülkemizde yaklaşık 27 milyon sürücü, 19 milyon 800 bin tescilli motorlu araç bulunmaktadır. Bu sayıya her yıl ortalama 1 milyon civarında yeni sürücü ve araç eklenmektedir. Trafik kazalarının küresel ölçekte yaygınlığı meydana gelen ölüm ve yaralanma vakalarının ciddi toplumsal ve ekonomik kayıplara neden olması, sorunun ulusal ve uluslararası düzeyde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde ele alınmasını da gerekli kılmaktadır” ifadelerini kullandı.
“KENT GÜVENLİK YÖNETİM SİSTEMLERİNİN KURULUMUNA 2006 YILINDA BAŞLADIK VE ŞUAN İTİBARİYLE 81 İL VE 248 İLÇEMİZDE BU SİSTEMİ FAALİYETE GEÇİRMİŞ DURUMDAYIZ”
Altınok, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Son yıllarda ülkemizde karayolu trafiği güvenliği bir devlet politikası olarak ele alınmakta, yaşanan ölümleri azaltmaya yönelik politikalar üretilerek uygulamaya konulmaktadır. Trafik güvenliğini sağlamak ve kazaları önlemek amacıyla her şeyden önce denetimlere büyük önem veriyoruz. Kent güvenlik yönetim sistemlerinin kurulumuna 2006 yılında başladık ve şuan itibariyle 81 il ve 248 ilçemizde bu sistemi faaliyete geçirmiş durumdayız. Yine Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile yürüttüğümüz proje kapsamında bütün il ve ilçelerimiz sağlıklı bir kent güvenlik sistemine kavuşmuş olacaktır. Trafik güvenliğinin yükseltilmesi için ilgili kurumların gayretli çalışmaları neticesinde yaralanmalı, ölümlü ve maddi hasarlı kaza sayısında önemli ölçüde azalma meydana gelmiştir. Trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 2010 yılına göre 2014 yılı sonunda yüzde 12.9 oranında azaldığını memnuniyetle görmekteyiz. Günümüz dünyasında trafikte sıfır ölüm hedefi koyan ülkeler varken bizler mevcut durumumuzu yeterli göremeyiz. Ülkemiz her alanda olduğu gibi trafik güvenliği alanında da 2020 hedeflerini aşacak şekilde örnek gösterilen ülkelerden biri konumuna gelmelidir.”
“TRAFİK SORUNU TÜM GELİŞMİŞ ÜLKELERDE OLDUĞU GİBİ ÜLKEMİZDE DE ÖNCELİKLİ ALANLARDAN BİRİ HALİNE GELMİŞTİR”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ise şehirleşme ve sanayileşme süreci sonucunda araç ve sürücü sayılarının da hızla arttığını kaydederek, “Trafik sorunu tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de öncelikli alanlardan biri haline gelmiştir. Son 10 yılda nüfus yüzde 8, sürücü sayısı yüzde 53 ve motorlu araç sayısı yüzde 69 artarken, trafik kazası sayısı yüzde 93, bu kazalardaki yaralı sayısı ise yüzde 85 yükselmiştir. Bu hızlı artışa rağmen sevindirici olan ise bu kazalardaki ölü sayısında yüzde 22 azalma sağlanmış olmasıdır" dedi.
“TRAFİĞİN ÜÇ ANA UNSURU OLAN YOL, ARAÇ VE İNSANDIR”
“Trafiğin üç ana unsuru olan yol, araç ve insandır” diyen Bakan Bilgin, şöyle konuştu:
“Ülkemizin trafik sorununu çözmek için bu üç ana unsur üzerinde çalışmak gereği de açıktır. Bakanlığımız tarafından 2002 yılından günümüze kadar geçen13 yıllık sürede yaklaşık 18 bin kilometre bölünmüş yol yapılarak toplamda bölünmüş yol ağımız 24 bin kilometreye çıkartılmış bulunmaktadır. 13 yılda ulaşılan bu rakamın cumhuriyetin ilanından 2002’ye kadar geçen 80 yılda yapılan 6 bin kilometrelik yolun yaklaşık 3,5 katı olduğu dikkate alındığında ne kadar büyük bir gelişme olduğu açıktır. 2002 yılına kadar bölünmüş yollarla bağlanan 6 ilimiz vardı sadece bu rakamın son 13 yılda 75 ile çıkarıldığı bu alandaki en büyük başarılarımızdan biridir. Bu sayede ölümlü kaza sayısında da büyük ölçüde azalma olmuştur. Hedefimiz bölünmüş yol ağını 2018 yılında 29 bin kilometrenin üzerine çıkarmak 2023 yılına geldiğimizde ise ülkemizin 36 bin 500 kilometre bölünmüş yol ağına sahip olmasını sağlamaktır.”
Trafiğin diğer temel unsuru olan araçların güvenliğini sağlamak üzere "Araç Muayene İstasyonlarının Modernleştirilmesi Projesi"nin hayata geçirildiğini bildiren Bilgin, Avrupa’nın en modern ve en ileri teknolojisine sahip araç muayene istasyonları kurularak araçların ciddi bir fenni muayeneden geçirildiğini ifade etti.
“1990 VE DAHA ESKİ MODEL TAM 118 BİN 560 TİCARİ ARAÇ BAKANLIĞIMIZIN KENDİ KAYNAKLARIYLA YAKLAŞIK 582 MİLYON LİRA ÖDENEREK HURDAYA AYRILMIŞ BULUNMAKTADIR”
Bakan Bilgin, “Araçlarla ilgili uyguladığımız ve dünyada bir ilk olan projemizde trafik güvenliği açısından büyük tehlike arz etmekte olup, ekonomik ve teknik ömrünü doldurmuş ticari araçların piyasadan çekilerek hurdaya ayrılması projesidir. Bu projeyle 1990 ve daha eski model tam 118 bin 560 ticari araç Bakanlığımızın kendi kaynaklarıyla yaklaşık 582 milyon lira ödenerek hurdaya ayrılmış bulunmaktadır” dedi.
Bakan Bilgin, Bakanlık olarak aşırı yüklemelerin sebep olduğu olumsuzlukların önüne geçmek için yolcu ve yük trafiğinin yoğun olduğu karayollarında modern ve ileri teknolojiye sahip, ülke genelinde toplam 96 adet yol kenarı denetim istasyonunun faaliyet gösterdiğini de anlattı.
"SON 1 YILDA ÜLKEMİZ GENELİNDE 1 MİLYON 600 BİN ÖĞRENCİMİZE DOĞRUDAN TRAFİK EĞİTİMİ VERİLDİ"
Emniyet Genel Müdürü Lekesiz ise, sempozyumun ilk gününde şehircilik, ulaşım ve trafik konularının ele alındığı bir panel düzenleneceğini belirterek, “Bilim kurulunca uygun görülen 82 bildiri 3 gün boyunca düzenlenecek oturumlarda ele alınacak ve sonuç bildirisi hazırlanarak kamuoyu ile paylaşacaktır. Sektörün öncü kuruluşları tarafından 4,5 G, trafik güvenliğinde yeni teknolojiler, akıllı ulaşım ve siber güvenlik konularında bilgi paylaşımında bulunulacaktır. Toplam 76 firmanın katılım yapacağı sergide ise trafik güvenliği alanından ürün hizmet ve teknolojik gelişmelere ilişkin hazırlanan stantlar ziyaretçilere açık olacaktır. Çocuklarımız için de bir dizi etkinlik düzenlenecektir. Son 1 yıl içerisinde çocuklar için trafik eğitimi projesi kapsamında ülkemiz genelinde 1 milyon 600 bin öğrencimize doğrudan trafik eğitimi verildiğini yine yol kullanıcılarına sürücülere toplam ülke genelinde 1 milyon 400 bin sürücüye eğitim verildiğini belirtmek isterim” diye konuştu.