Ekonomi 6 milyar TL'yi denize saçtık

6 milyar TL'yi denize saçtık

13.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bayram tatiliyle beraber Türkiye’de yaz sezonunun tam açılması plaj kıyafetine yaradı. Ciddi talep artışı yaşayan bikini, mayo ve plaj kıyafetinde yıl sonuna kadar 4.5 milyon adetlik satış ve 6 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşılacağı öngörülüyor

6 milyar TLyi denize saçtık

Türkiye’de bayramla beraber tatil sezonunun açılması, mayo ve plaj kıyafeti satışını patlattı. Bu yıl sonuna kadar 4-4.5 milyon adet arasında mayo ve plaj kıyafeti satılması bekleniyor. Bunun da yarattığı ekonomi yaklaşık 6 milyar TL’yi bulacak.

Haberin Devamı

Sunset Mayoları Yönetim Kurulu Başkanı Kemalettin Güneş, bu yıl 3.5-4 milyon adet mayo, bikini, 500 bin adetlik de plaj kıyafeti satılmasını öngördüklerini belirterek, piyasanın Ramazan Bayramı’yla beraber hareketlendiğini, asıl büyük patlamanın gelecek ay olacağını söyledi.

Haziran ayı sonu itibariyle sektörün umutlandığını dile getiren Güneş, “İsrail ve Rusya’yla atılan adımlar, çevre ülkelerle geliştirilen diyaloglar bizi olumlu etkileyecek. Son açıklanan ekonomik paket bize olumlu katkı yapacak” dedi.

Bölgesel değişim var

Güneş, bu yıl mayo satışında bölgesel değişimler gördüklerini de aktardı. Güneş, “Akdeniz Bölgesi’nde satışlarımız düştü. Bu da Antalya’daki turist sayısındaki düşüşle ilgili. Biz de odağımızı Ege, Ankara merkezli İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine çevirdik. Turistik bölgelerden çok, iç piyasada yıllık tatilini yapacak insanlara göre program yaptık. Ayrıca ihracatımızı da artırdık. Biz üretimizin yüzde 70’ini ihraç ediyoruz. Sektörün ihracatı da iyi durumda. İhracatta bir etkilenme olmadı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kurlara karşın zam yapmadıklarını, mayo fiyatlarının 70-210 TL arasında olduğunu da vurgulayan Güneş, trendlerle ilgili de “Yine üçgen bikiniler, mayo, mayokiniler ve bir kısım da tesettür mayosu önde gidiyor” bilgisini verdi.

Trendyol.com Kurucusu Demet Mutlu da, bayram tatiliyle beraber plaj kıyafeti ve mayo satışında geçen yıllara göre yüzde 150’lik artış yaşandığını belirterek, bu yıl plaj kıyafeti alımında Bursa, Zonguldak ve Ankara’nın öne çıktığını söyledi. Bursalılar mayo, Zonguldaklılar elbise ve Ankaralılar da bayramda en çok güneş gözlüğü aldı. Online alışverişte de plaj kıyafeti ve aksesuarları alanında bayram alışverişi oldukça hareketli geçti.

Mutlu, ilginin daha çok mayo-bikininin yanı sıra gözlük, plaj terliği, plaj çantası, elbiseler, tulumlar, dolgu topuk ayakkabılar ve aksesuarlara gösterildiğini aktardı. Renk olarak da en çok mavi, yeşil, beyaz ve pembe talep gördü.

Yüzde 70 kadın alıyor

Demet Mutlu, plaj ürünleri alışverişinin yüzde 70’inin kadınlar tarafından yapıldığını, erkek alışverişçilerin oranının yüzde 30 olduğunu aktardı. Ancak kadınlar alışverişlerinin yüzde 60’ını kendileri için yaparken, yüzde 40’ını erkekler ve çocuklar için yapıyor. Kadınların tercih ettiği ürünler bikini, mayo, kimono ve şapka. Erkekler ise şort, terlik ve gözlük satın alıyor.

Haberin Devamı

9 günlük tatilin yoğunluğu yaşandı

DeFacto Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Ateş de, sektör genelinde bayram döneminde plaj kıyafeti alışverişinde bir önceki yıla göre yüzde 9.1’lik artış görüldüğünü ve 289 milyon TL’lik satış yapıldığını söyledi.
Ateş, DeFacto olarak plaj koleksiyonu satışlarında ise yüzde 60’lık bir artış yaşadıklarını belirterek, kadın plaj koleksiyonunda en çok şort grubunun tercih edildiğini, bunu bikini ve mayonun takip ettiğini, bluz, kaftanın da ardından geldiğini aktardı.

Erkek koleksiyonunda ise düz basic modellerin yanı sıra farklı renklerde yüzme şortlarına talep gösterildi. İhsan Ateş, kadın segmentinde günlük şıklığı plajlara da taşıyan rahat ama dikkat çeken modeller, erkeklerde de eskiye göre daha kısa ve renkli modellerin öne çıktığını kaydetti. Fiyatları ise 19.99-79.99 TL arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Bu yıl etnik desenler moda

Trendyol Kurucusu Demet Mutlu, plaj kıyafetlerindeki bu yılki modayı da şöyle anlattı:”Bohem ve çabasız şıklık moda. Dökümlü gömlekler, etnik desenler, püsküller ve örgü detayların hakimiyetinden söz edebiliriz. Renk skalasında ise canlı renkler dikkat çekiyor. Bohem hippi tarzına dönüş gözlemleniyor. Plaj aksesuarlarında vazgeçilmez olan hasır çanta ve şapkaların yanı sıra doğal renkler de takılar ve saç bantları ön planda. Yazın canlılığı ve neşesi renkler ve destenlerle plaj giyimine de yansıyor.”