Gündem 600 yıl hapis cezası istendi

600 yıl hapis cezası istendi

11.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon Davası’nın eski mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin de aralarında bulunduğu 8 eski hakim ve savcı hakkında 3 yıl ile 600 yıl arasında değişen hapis cezaları talep etti

600 yıl hapis cezası istendi

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, “Ergenekon” davasına bakan 8 eski hakim ve savcı hakkında, “görevi kötüye kullanma”, “görevi ihmal”, “hürriyeti tahdit” ve çeşitli suçlardan 3 ile 600 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner tarafından ‘Ergenekon’ davasına bakan eski hakimler Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk, Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat, Fatih Mehmet Uslu, Nihat Topal ve eski savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ile Mehmet Murat Dalkuş hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.
Soruşturma sonucu hazırlanan 505 sayfalık iddianamede, aralarında CHP milletvekili Dursun Çiçek ve Ferda Paksüt’ün de bulunduğu 13 kişi şikâyetçi olarak yer alırken, eski hakim Hasan Hüseyin Özese’nin ‘görevi kötüye kullanma’, ‘görevi ihmal’, ‘hürriyeti tahdit’, ‘resmi belgede sahtecilik’, ‘suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’ ve ‘suç uydurma’ suçlarından 168 yıldan 600 yıla kadar hapsi istendi.
Delil bulunmadı
İddianamede, Hüsnü Çalmuk hakkında 30 yıldan 123 yıla, Ercan Fırat hakkında 112 yıldan 406 yıla, Sedat Sami Haşıloğlu hakkında 84 yıldan 314 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Dosya kapsamında Köksal Şengün’ün FETÖ üyesi olduğuna ya da FETÖ lehine kasten işlem yaptığına dair delil bulunmadığını dikkate alan savcılık, Şengün’ün “Ergenekon” davasında, FETÖ üyesi diğer üye hakimlerin aksine, birçok kararda karşı görüş bildirdiğini kaydetti. Savcılık, Şengün’ün Bolu’ya düz hakim olarak tayin edilmesi hususları nazara alındığında suçu kasten işlediğine dair delil olmadığından, eyleminin disiplin suçunu gerektirebileceği hususları dikkate alınarak hakkında kovuşturma kararı verilmemesini istedi. l AA

İşkenceden suç duyurusu

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, hakimler Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk, Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat, Fatih Mehmet Uslu, Nihat Topal ve savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ile Mehmet Murat Dalkuş hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Bürosu’na ‘işkence’ suçundan suç duyurusunda bulundu. İlhan Selçuk, Engin Aydın, Türkan Saylan, Kaşif Kozinoğlu, Gaffar Okkır ve Tanju Ünal’ın yargılandıkları ya da gözaltına alınmak istedikleri sırada farklı sebeplerden öldükleri kaydedilen suç duyurusunda, şüphelilerin maktuller için hayatı yaşanılmaz bir hale soktukları, maruz kaldıkları maddi-manevi işkence sonrası haksız eylemler sonucu vefat ettikleri belirtildi.