Ekonomi 7 bine yakın KİT çalışanı kamu statüsünü yitiriyor

7 bine yakın KİT çalışanı kamu statüsünü yitiriyor

23.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı ile KİT’lerdeki (Kamu İktisadi Teşebbüsü) yaklaşık 7 bin çalışanın iş hukuku açısından, “kamu personeli” statüsü kaldırılıyor.

7 bine yakın KİT çalışanı  kamu statüsünü yitiriyor

Tasarı aynen yasalaşırsa, bugüne kadar söz konusu personelin açtığı davalara idari yargı bakarken, bu davalar artık iş mahkemelerinde görülecek. Adalet Komisyonu’ndan geçen ve temmuz mesaisinde Meclis’ten geçirilmesi planlanan tasarının 40. maddesi ile, KİT Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 Sayılı KHK’nın Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair KHK’ya yeni bir madde ekleniyor.

Söz konusu madde, “Bu KHK’nin ek 1. ve geçici 9. maddelerine tabi teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında çalışan personel ile bu teşebbüs ve bağlı ortaklıklar arasında, iş ilişkisi nedeniyle sözleşmeden veya kanundan doğan her türlü hukuk uyuşmazlıklarına ilişkin dava ve işler iş mahkemelerinde görülür” hükmünü içeriyor.

İyimaya’dan itiraz

Düzenleme ile bu insanlar için iş mahkemelerinin yetkili kılındığını kaydeden CHP’li Ömer Süha Aldan, bunun hak kaybı olduğunu savundu. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan da başta TPAO Genel Müdürlüğü, BOTAŞ, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, TEMSAN, Sümer ve Şeker AŞ’de, ilk tespitlerine göre 7 bine yakın çalışan kamu statüsündeki haklarını kaybedeceklerini söyledi.

Ak Parti’li Ahmet İyimaya ise, “geçmiş yıllara ait hakların nasıl güncelleneceği”ni gündeme getirdi. İyimaya, Ak Parti ve MHP’li üyelerin düzenlemeyi savunmaya devam etmesi üzerine, “Komisyon Başkanı olarak riskleri işaret ediyorum” dedi. İyimaya, düzenlemenin aynen benimsenmesinin ardından, “İşin selameti bu maddeyi askıya almaktan geçer. Bu, ciddi, hem sosyal kesimler bakımından yol açacağı sonuçlar hem iş yargısında ve idari yargıda meydana gelecek kombinasyonlar bakımından soruna aday, ben olsam anayasa temelinde çözerim” diye konuştu.

Haberin Devamı