Gündem 700’e yakın silahsız er

700’e yakın silahsız er

17.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbecilerin ele geçirdiği Genelkurmay karargahında 700’e yakın er ve erbaşı alıkoyduğu da ortaya çıktı. 700’e yakın silahsız er ve erbaş da polise teslim oldu. Askerler rütbeliler tarafından, “tatbikat var” denilerek kandırılıp Genelkurmay Başkanlığı’na getirildiklerini söyledi.

700’e yakın silahsız er

Jandarma Genel Komutanlığı’nda da askeri darbeye teşebbüs eden 200 asker polis tarafından gözaltına alındı. Askerler, üniformalarını çıkartarak çıplak halde gözaltı araçlarına bindi. Gözaltına alınan askerlerin üniformalarını çıkarıldığı ve iç çamaşırlarıyla kaldıkları görüldü. Askerler, Büyükşehir Belediyesine ait EGO otobüsleriyle gözaltı merkezlerine götürüldü. Operasyon sırasında bilinmeyen nedenle Jandarma Genel Komutanlığı binasında yangın çıktı.
Havaya uyarı ateşi
Gözaltı haberini duyan vatandaşlar Jandarma Genel Komutanlığı’na akın etti. Taş ve sopalarla olay yerine toplanan kalabalık askerleri linç etmeye çalıştı. Vatandaşlar gözaltı araçlarının geçişi sırasında taş ve sopalarla saldırdı. Yoğun güvenlik önlemleri alan polis kalabalığı dağıtmak için havaya uyarı ateşi açtı. Teslim olan bazı askerlerin ceplerinde bulunan mermileri, kendi istekleriyle polislere teslim ettiği görüldü. Yaklaşık 150 kişilik, silahlı mühimmata sahip bir grup asker ise uzun süre Genelkurmay Başkanlığı içinde bekletildi.

Genelkurmay Başkanlığı içinde darbeye katılmadığı için elleri bağlı olarak odalar içinde kilitli tutulan subay ve astsubaylar, sabah tahliye edildi. Aralarında tankçı subay ve astsubayların da bulunduğu bir grup rütbeli asker ve erbaş da teslim oldu.
4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nı üs olarak kullanan FETÖ mensupları, darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından karargâhtan ayrılmaya başladı. Darbe girişiminde yer alan askerler, üssün önündeki emniyet görevlileri tarafından, ellerine plastik kelepçe takılarak gözaltına alındı. Polis, karşı koyanları durdurmak için havaya uyarı ateşi açtı.

Polatlı’da halk askeri araçları durdurdu

Ankara’nın Polatlı ilçesinde halk, Topçu ve Füze Okulu’na yürüdü. Bu arada bir manga askerle Polatlı Çarşı Camii’ne gelen ve salanın sona erdirilmesini isteyen bir Yarbay, buradaki görevlileri tehdit ederek mikrofonları kırdı. Camiyi kilitleyip imamı dışarı çıkaran subayın davranışı, kalabalığın öfkesini artırdı. 100 metre yakındaki Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan binlerce kişi camiye yürüdü. Bunu haber alan yarbay ve askerler havaya ateş ederek oradan kaçmaya başladı. Yarbay, camiye girerken çıkardığı botlarını tekrar giymeye fırsat bulamadan koşarak uzaklaştı. Öfkeli kalabalık, darbeye karşı sloganlar atarak Topçu ve Füze Okulu’na yürüdü.

Nizamiye girişi önünde biriken halk, o sırada askeri bir cipin önünü kesti ve camlarını kırdı. Sabah saatlerine kadar Topçu Okulu önünde duran halk, hiç durmadan “Asker kışlaya”, “Demokratik Türkiye” sloganları attı.