Gündem 77 saat içinde kurtulmuşlardı

77 saat içinde kurtulmuşlardı

29.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’deki faciada ahşap bir duvarın çökmesi sonucu maden 60 milyon varil suyla dolmuş, madenciler 55 santim çapında bir kafesle yukarıya çıkarılmıştı

77 saat içinde kurtulmuşlardı



ABD’nin Pennsylvania eyaletindeki Quecreek Madeni, 24 Temmuz 2002’de en son 1950’li yıllarda kullanılan ahşap bir duvarın çökmesinin ardından 60 milyon varil suyla doldu. Madencilerin bir kısmı vaktinde kaçmayı başarırken 9’u yerin 73 metre altında, 1.2 metre yüksekliğinde bir bölmeye sığındı.
Kurtarma ekipleri önceliğin madencilerin nefes alabilmesi olduğuna karar verdi. Madencilerin mahsur kaldığı bölüme 15 santim genişliğinde bir delik açıldı. Buradan aşağı hava pompalandı. Böylece hem madencilerin nefes alması sağlandı hem de burada bir hava baloncuğu oluşturularak bölmenin tamamen sular altında kalması yavaşlatıldı.

9’u da hayatta kaldı
Aynı anda madencileri kurtarmak için açılacak delik için çalışmalar sürüyordu. Polis eskortunda olay yerine getirilen sonda 60 santimlik bir delik açmaya başladı.
Kurtarma ekibinin en büyük endişesi delik tamamen açıldığında basınçlı hava baloncuğunun yok olması ve madencilerin sığındığı bölümün anında sular altında kalmasıydı.
Ancak madendeki suyu dışarı taşıyan pompalar bunu engelleyecek hızda ve pozisyonda çalıştırıldı.
Sonunda 28 Temmuz günü yer altına indirilen 55 santim çapında bir kafesle madenciler tek tek yukarı çıkarıldı. Dokuz madencinin dokuzu
da hayatta kaldı.