Diyarbakır 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

08.03.2017 - 18:57 | Son Güncellenme:

.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır İnsan Hakları Cemiyeti Kadın Komisyonu üyeleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Merkez Kayapınar ilçesindeki dernek binasında toplanan kadınlar adına konuşan İnsan Hakları Cemiyeti Kadın Komisyonu Başkanı Hatice Kübra Özoruç, kadınların, kadına eşitlik sloganları atanlar tarafından mağdur edildiğini söyledi.

Özoruç, şöyle konuştu:

"Bu güne kadar kadın için her alanda eşitlik ve özgürlüğü öngören bir takım söylemler, kadın hak ihlallerini sona erdirmemiş bilakis ihlaller daha fütursuzca işlenmeye başlamıştır. Dolayısıyla bu tarz söylem yahut etkinlikler yerine her zaman ve her yerde adaletin hamisi olmak gerektiğini vurguluyoruz. Tek bir günün değil 365 günün bu bilinçle geçirilmesini temenni ediyoruz."

Kadın hak ihlalleri yaşanmasının insan hakkı ihlali, insan hak ihlallerinin yaşanmasının ise toplumsal bir akıbetin habercisi olduğuna işaret eden Özoruç, Hasan el Benna’nın "Bu ümmetin yarısı kadınlardan oluşur, diğer yarısını da kadınlar yetiştirir." sözünü aktararak, insanlığın bugünü ve yarını için kadına adalet istediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Özoruç, geçmişte inançları gereği başlarına aldıkları örtü dolayısıyla okullarına alınmayan genç kızlar ve aynı gerekçeyle ordu evlerine, oğullarının askeri törenlerine alınmayan kadınlar, eşitlik adı altında bünyesini aşan, fıtratına aykırı iş sahalarında çalıştırılan ve her türlü tacize, şiddete maruz kalan kadınların daha nice hak ihlaliyle karşı karşıya kaldığını anımsattı.

"Yazılı, sözlü ve görsel basın, kadının onur ve iffetini aşağılayıcı her türlü yayından vazgeçmelidir." diyen Özoruç, "Kadına bir meta olarak değil anne, eş, kardeş ve paydaş olarak bakılmalıdır. Toplum bu konularda bilinçlendirilip haklıya hakkını teslim etmelidir." ifadelerini kullandı.