Ankara Hükümlülerin Sofralar İçin "Acı" Mesaisi

Hükümlülerin Sofralar İçin "Acı" Mesaisi

05.10.2017 - 11:22 | Son Güncellenme:

Akçakale Açık Ceza İnfaz Kurumunda kalan hükümlüler, ektikleri biberin isot (pul biber) olarak sofralara ulaşıncaya kadarki tüm aşamalarında emek harcıyor Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Doğan: "Hükümlülerin iş kollarından birinde faaliyet göstererek dışarı çıktığı zaman hayatını kazanabilmesini sağlamayı hedefliyoruz"

Hükümlülerin Sofralar İçin Acı Mesaisi

ŞANLIURFA (AA) - MÜSLÜM ETGÜ - Şanlıurfa'da açık cezaevinde bulunan hükümlüler, ekimini yaptıkları biberi uzun ve zahmetli sürecin ardından sofralara hazır hale getirerek hem meslek öğreniyor hem de bütçelerine katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Akçakale-Şanlıurfa karayolunun 10. kilometresinde 6 yıl önce hizmete giren ve 450 mahkumun kaldığı Akçakale Açık Ceza İnfaz Kurumunda hükümlülere yönelik farklı meslek edindirme kursları veriliyor.

Kurslara katılan hükümlüler, meslek öğrenmelerinin yanı sıra boş zamanlarını değerlendiriyor ve gelir elde ediyor.

Eğitimler kapsamında bu yıl ilk kez hükümlüler, ziraat mühendislerinden destek alarak kurumun içerisindeki araziye biber ekimi gerçekleştirdi.

Hükümlüler tarafından toplanan biberler, yöresel yöntemlerle kurutularak Adalet Bakanlığınca temin edilen makinaların bulunduğu atölyede isot (pul biber) haline getirilerek, paketlendikten sonra cezaevlerinde satışa sunuluyor.

- Hasat 50 tonu buldu

Haberin Devamı

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akçakale ilçesindeki cezaevinde kalan hükümlülerin bu yıl ilk kez Şanlıurfa'yla özdeşleşen isot üretimi yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık 30 dönümlük bir arazide 70 hükümlünün biberin ekiminden isot haline getirilmesine kadar tüm aşamalarda görev aldığını ifade eden Doğan, şunları dile getirdi:

"50 ton kadar biber hasadı yapıldı, bunların 15 tonu yeşil olarak diğer cezaevlerine gönderildi kalan 35 ton ise yöreye uygun olarak kurutulup, Adalet Bakanlığının desteğiyle getirilen makinelerle isot haline getirildikten sonra paketlenip satışa hazır hale geldi."

Doğan, amaçlarının hükümlülerin meslek öğrenerek yeniden topluma kazandırılmalarını sağlamak olduğuna dikkati çekerek, şöyle dedi:

"Temel amacımız devletimizin son 20 yıldaki mahkumlara iş bulma, onları tekrar sağlıklı olarak topluma kazandırabilmelerini sağlamaktır. Hükümlülerin iş kollarından birinde faaliyet göstererek dışarı çıktığı zaman hayatını kazanabilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Cezaevlerimizde buna benzer bir çok faaliyet gösterilmektedir."