Kayseri KTO BAŞKANI HİÇYILMAZ, ORAN TEMSİL SİSTEMİNİ ELEŞTİRDİ

KTO BAŞKANI HİÇYILMAZ, ORAN TEMSİL SİSTEMİNİ ELEŞTİRDİ

24.03.2016 - 14:39 | Son Güncellenme:

.

KTO BAŞKANI HİÇYILMAZ, ORAN TEMSİL SİSTEMİNİ ELEŞTİRDİ

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN)’nın Kayseri’deki temsiliyet sistemini eleştirenTicaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, ve Ticaret Odası olarak ORAN yönetiminde temsil edilmek istediklerini söyledi.
KTO Toplantı Salonu’nda düzenlenen Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Hibe Bilgilendirme Toplantısı’na, KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, ORAN Genel Sekreteri Kamil Taşçı, KTO üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Kalkınmanın özel sektör ve ülke gelişimi açısından önemine değinen KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, iş dünyasına kalkınma ajanslarının hibe ve eğitim programlarından yararlanmalarını önerdi. Başkan Hiçyılmaz, “Böylelikle hem daha çok satacak, hem daha çok istihdam yaratacak, hem de daha çok kar edeceksiniz. Hem Kayseri hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlayacaksınız.” dedi.
“ORAN’DA TİCARET ODASI TEMSİL EDİLMİYOR”
Kalkınma Ajansı’nın Kayseri’deki temsiliyet sistemini de eleştiren Başkan Hiçyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ORAN, Kayseri ile birlikte Sivas ve Yozgat’ta da faaliyet göstermektedir. Çalışma prensipleri itibariyle önceden belirlenen konularda işadamları ve iş dünyasını destekleme konusunda önemli faaliyetler yapmakta. Ancal ORAN’ın yönetimi oluşturulurken, bir ilde ticaret ve sanayi odaları eğer ayrı ayrı ise, 4 yıllık dönemde, iki yıl ticaret, iki yıl da sanayi odası başkanının katılımı öngörülmüş. Ben yönetime geldikten sonra, 2 yıl ORAN’ın yönetiminde bulundum ama 2 yıl geçtikten sonra sanayi odası başkanı devam etti. Biz de tabiatıyla uygulama nasılsa öyle yaptık ve şu anda ORAN’da Ticaret Odasının temsiliyeti söz konusu değil. Ancak, bu uygulamanın çok da doğru olmadığı kanaatimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü, Kayseri, büyük şehir olmasından dolayı il genel meclisi olmuyor. Diğer illerde, Sivas ve Yozgat’ta, Vali Bey’in, Belediye Başkanı’nın ve İl Genel Meclisi Başkanı’nın, ticaret ve sanayi odası oralarda birleşik olduğu için, ticaret ve sanayi odası ile birlikte 4 üyenin temsil edildiğini görüyoruz. Ama Kayseri’ye geldiğimizde, Vali Bey, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Sanayi ya da Ticaret Odası Başkanı temsil ediyor. Dolayısıyla diğer iller 4 kişi ile temsil edilirken, Kayseri 3 kişi ile temsil ediliyor. Dolayısıyla ilgililere, yetkililere, Bakanlığa seslenmek istiyorum; burada bir adaletsizlik olduğu kanaatindeyim. Diğer iller 4 kişi ile temsil edilirken, Kayseri’nin de 4 kişi ile temsil edilebilmesi noktasında gayret gösterilmesi gerekir. Kaldı ki, özel sektörün bir kişi daha fazla olarak temsil edilmesi, mutlaka yatırımların artması, istihdamın gelişmesi noktasında da fayda sağlayacaktır. Çünkü Kalkınma Ajansları’nın esas gayesi, yatırım ve istihdamı teşvik etmek olması gerekir diye düşünüyorum.”
“TEK GÖREVİMİZ HİBE DESTEĞİ SAĞLAMAK DEĞİL”
Nüfus, ticaret ve ekonomi bakımından bölgede önemli bir üs olan Kayseri için, talebin çok yerinde olduğunu belirten ORAN Genel Sekreteri Kamil Taşçı ise, talebi Bakanlığa bildireceğini söyledi.
Genel Sekreter Kamil Taşçı, kalkınma ajanslarının tek görevinin hibe desteğinde bulunmak olmadığına dikkat çekti. Merkez ile idare arasında kalkınmada regülatör görevi gördüklerini kaydeden Genel Sekreter Kamil Taşçı, “Kalkınma Ajansı makro düzeydeki, merkezdeki Ankara’daki, politikalarla, idari düzeydeki hedef kitle arasındaki mezo katmandaki yereli merkeze regüle etmeye çalışan bölgesel think tanklardır. Sadece hibe destek mekanizması sunan kurumlar değildir. Bizim amacımız, bölgenin ihtiyaçlarına uygun olarak, yerelle beraber uzmanlık bilgisini de birleştirerek bir takım bölgesel düzeydeki programları tasarlamak ve bunları uygulamaktır. Destek programımız sadece bunları destekleyen yan uzmanlık alanlarıdır. TR72 bölgesi Türkiye’deki en büyük coğrafi bölge. Yaklaşık 2 buçuk milyon nüfusumuz var, 60 bin kilometrekare ile Hollanda’dan daha bir yüzölçümüne sahibiz. Ama ürettiğimiz katma değer çok küçük. Bizim burada yapacağımız şey, Kalkınma Ajansı olarak, katma değerli üretime geçişte, bir katalizör, öncü kurum olmak.” ifadelerini kullandı.

Yazarlar