İstanbul BAN:"AVRUPA'DA İŞLER KÖTÜYE GİDİYOR"

BAN:"AVRUPA'DA İŞLER KÖTÜYE GİDİYOR"

26.05.2014 - 11:41 | Son Güncellenme:

.

BAN:AVRUPADA İŞLER KÖTÜYE GİDİYOR

Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, "Bazı çevreler 3 çocuk konusundan dolayı Başbakan Erdoğan’ı çok eleştiriyor. Oysaki Almanya, Rusya, Amerika, Fransa, Avustralya hükumetleri bunu daha kuvvetli biçimde yapıyor" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2013 yılına ilişkin nüfus istatistiklerinden rakamlara değinen Prof. Dr. Ünsal Ban, Başbakan Erdoğan’ın sıklıkla üzerinde durduğu 3 çocuk konusu ile ilgili "Bazı çevreler 3 konusundan dolayı Başbakan Erdoğan’ı çok eleştiriyor. Başbakan nüfusa tabii ki karışacak. Nüfusun geleceği için aileleri yönlendirmek, Başbakan’ın en önemli görevlerinden biridir. Almanya, Rusya, Amerika, Fransa, Avustralya bunu daha kuvvetli biçimde yapıyor. Türkiye’nin hükumeti de yapacak ve gelecek nesiller için vatandaşı yönlendirecek" diye konuştu.
"AVRUPA’DA İŞLER KÖTÜYE GİDİYOR"
Ülkelerin üretim güçleri açısından büyük önem taşıyan nüfus yapılarının önümüzdeki yıllar için ipucu verdiğini söyleyen Profesör Ban, "Bugün itibariyle yüzde 61,5 olan 14-60 yaş nüfusunun 2050 yılında yüzde 51'e düşecek olması, Avrupa'da işlerin her geçen gün daha da kötüye gideceğine işaret ediyor. Türkiye, bugün sahip olduğu nüfus yapısı ile 2050 yılında hem Avrupa'nın hem de dünyanın en genç nüfusa sahip olan ender ülkeleri arasında yer alacaktır. Genç nüfusun sağladığı avantajlar ile üretim yapısı ve ekonomisini daha da güçlendirecek olan Türkiye, tüketici konumuna düşecek Avrupa'nın da tedarikçisi olacaktır. Bu noktada, sahip olunan üretim gücünün 2050 sonrasında da korunabilmesi açısından, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın üzerinde çokça durduğu 'en az 3 çocuk' konusunun önemi bir kez daha anlaşılmaktadır" dedi.
"AVRUPA YAŞLANAN NÜFUS TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA"
Hem Avrupa hem de gelişmiş ülke olarak tabir edilen birçok ülkenin yaşlanan nüfus tehdidi ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Profesör Ban, "Çözümü zor ve ekonomik yansımaları derin olan bu sorun, ülkeler açısından rollerin tekrardan dağılımını sağlayacaktır. Bu noktada da sahip olduğu genç nüfusu ile Türkiye ön plana çıkacaktır. Türkiye, 'rol paylaşımından' çok daha fazla pay alacağını gören dış ve iç odaklar tarafından hedef alınmaktadır. İnşallah 'gençleşerek' ilerlemeye devam edeceğiz” diye konuştu. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında, genç nüfus sıralamasında birinci olduğumuzu söyleyen Profesör Ban, Türkiye'yi yüzde 14,6 ile Makedonya, yüzde 13,8 ile Karadağ ve yüzde 13,5 ile Litvanya gibi yeni üye ve aday ülkeler takip ediyor. Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkelerdeki 15-24 arası genç nüfus oranı ise yüzde 10,6 ile yüzde 9,9 arasında kalıyor" dedi.