Ekonomi Tivnikli, Telekom yönetiminde

Tivnikli, Telekom yönetiminde

15.11.2008 - 00:14 | Son Güncellenme:

Türk Telekom’da “gizli ortak temsilcisi” olduğu iddia edilen Tivnikli, şirket yönetimine girdi. CEO Paul Doany, iddiaları sert ifadelerle yanıtladı ve “Bizi siyasetle ilişkilendirmeyin“ dedi

Tivnikli, Telekom yönetiminde

Son günlerde “Telekom’un gizli ortağının yeddiemini” olduğu şeklinde iddialar ortaya atılan ve kendisine “Becerikli Abdullah Bey” denilen Abdullah Tivnikli, Türk Telekom’un yönetim kuruluna girdi. Dün Ankara’da genel kurul yapan kuruluşun yönetim kurulu yenilendi. Yeni yönetime Tivnikli’nin yanı sıra İsmet Yılmaz ile Mehmet Habib Soluk da girdi.
Genel kurulun ardından Türk Telekom yönetiminin Lübnan kökenli Oger Telecom’a geçmesinin 3. yıldönümü dolayısıyla bir toplantı düzenlendi. Şirketin tepe yönetimi, ‘yatırımlara devam’ mesajı verdi.
Toplantı gündemine damgasını vuran gelişme CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Telekom’un gizli ortağının temsilcisi” olduğunu ileri sürdüğü Abdullah Tivnikli’nin yönetime katılması oldu. Telekon’un yönetimini kontrol eden Saudi Oger’in Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Hariri, Tivnikli’nin ‘dürüstlük, şeffaflık ve bağlılığı’ sayesinde bu göreve getirildiğini söyledi. Şirket CEO’su Paul Doany da “Bizde tek becerikli isim değil, 37 bin becerikli isim var” dedi.

‘Şeref duyarım’
Muhammed Hariri, Tivnikli hakkında gündeme gelen iddiaların doğru olmadığını belirterek, “Biz ilk geldiğimizde Türkiye’yi bilen Kuveyt Türk ile çalışmak istedik. O zaman Kuveyt Türk’te olan Abdullah Tivnikli’ye yönetim kurulu üyeliği teklif ettik ama kabul etmedi. Daha sonra bize danışman olarak yardım etti. Şimdi ikna ettik ve yönetime geldi. Gizli bir ortaklığı yok. Hissedar olursa bundan şeref duyarım. Bunu da gizlemem” diye konuştu.

‘Bu sabah anlaştık’
Abdullah Tivnikli de ilk teklifi 3 yıl önce geldiğini doğrulayarak, “O dönemde zaman, vücut sağlığı ve aileye ayıracağım vakit açısından uygun değildim. Şimdi şartlar oluştu. Profesyonel bir tercihle bu sabah itibariyle bu konuda anlaştık” dedi.
Hariri, “Tivnikli son günlerde gazetelerde süperstar olarak gösteriliyor. Ancak biz yönetimde yakışıklı biri olmasına seviniyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Doany: Politikacı değiliz üzerimizden saldırılmasın
Türk Telekom CEO’su Paul Doany, Abdullah Tivnikli ile ilgili olarak kuruma yöneltilen eleştirileri sert ifadelerle yanıtladı.
Eleştirileri ‘politik saldırı’ olarak değerlendiren ve “Biz politikacı değiliz. Hükümete yapılacak saldırı bizim üzerimizden yapılmasın. Bu saldırılar etik dışıdır” diyen Doany şöyle konuştu:
“Bu eleştiriler siyasi nedenlerden kaynaklanıyor. Politikacı olsam bu politik saçmalığa yanıt verirdim. Bu şirketin yüzde 15’i halka açık, yüzde 55’i yabancıya ait. Saldıran herkes ne yaptığını iyi düşünmeli. Teşekkür edilmesini beklemiyorum ama adil olmayan saldırılarla eleştiriyoruz.
Bize karşı siyaseti asla kullanmayın. Sahip olduğunuz imtiyazları bu şirkete saldırmak için kullanmayın. Bu şirkete saldırmak doğru yol değil. Burada kanun dışı hiçbir saldırıyı kabul etmeyeceğiz ve buna karşı gerekeni yapacağız. Saldırmak istiyorsanız seçim sandığında karşılaşın. Biz siyaset yapmıyoruz.
Biz Türkiye’nin seçtiği partiye saygı duyuyoruz. Eğer hükümete saldırmayı düşünüyorsanız yazılan her kelimeye dikkat edin.
Herkesin hükümeti eleştirme hakkı var. Ancak bunu şirketle ilişkilendirmeyin. Hatırladığım kadarıyla geçen yıl seçimler vardı. Lütfen hükümeti eleştirenler doğru adrese saldırsın. Bu şirkette çalışanlara hakaret etmesinler. Cevap verme hakkımıza saygı gösterin. Tüm mevzuata uygun hareket ediyoruz.”

Haberin Devamı

Hariri: Param kalsaydı biraz daha hisse alırım
Şirket yönetim kurulu üyesi Muhammed Hariri, grubun ‘hükümete yakın’ olarak görülmesi ile ilgili değerlendirmesi sorulması üzerine şöyle dedi:
“TT’yi, normal bir satın alma olarak değil, gelecekte yapılacak yatırımların teminatı olarak görüyoruz. Türkiye’deki yatırımlardan mutluluk duyuyoruz. Türkiye’de yalnız TT değil TBank’la da faaliyet gösteriyoruz. Burada hem düzenleyici kuruluşun hem de hükümetin rolünü adil görüyorum. TBank’ta hükümetin ortaklığı yok ama performansından memnunuz.
Hükümet yabancıları teşvik etmede oldukça başarılı. Bu bizim bildiğimiz bir sır değil tüm yabancıların bildiği bir gerçek. Türkiye’deki yatırım fırsatlarını değerlendirmeye devam edeceğiz. Son üç yılda Türkiye’ye 7 milyar dolara yakın yatırım yaptık. Diğer olası fırsatlarla da ilgileniyoruz. Yakın zamanda daha iyi fırsatların çıkacağını söyleyebilirim. Finansman sağlanması konusundaki zorluklara rağmen çok iyi satın almalar gerçekleştirilebileceğini düşünüyorum. Borsadan biraz daha Türk Telekom hissesi almak konusunda çok hevesliyim. Ama hiç param kalmadı. Param olunca almaya devam edeceğim.”

Haberin Devamı

‘Önümüzdeki yıl yatırımda 2008’i geçeriz’
Doany, TT’de geniş bant aracılığıyla diğer rakiplerin bakmadığı yatırımlara odaklandıklarını ve burada yatırım fırsatı gördüklerine işaret etti.
Yatırımın geri dönüşünün zaman alacağını ancak istikrarlı bir hükümet ile ekonominin önemli olduğunu dile getiren Doany, “Emin olduğum bir şey var. Ben mobil operatör işletmesinin riskli olduğunu düşünüyorum. 2005’te 3 yıl sonra Hindistan’da bir şirkete yazılım ihraç edeceğimizi söyleseler inanmazdım” dedi.

Gelirler arttı
Paul Doany şirkette bu yılki tüm hedeflerini tutturduklarını ve yıl sonu itibariyle de iyi performans beklediklerini söyledi. Doany, “Performansımızdan çok memnununum. Konsolide gelirlerimiz yüzde 10 arttı. Faaliyet kârındaki artış yüzde 15 oldu. Mobilde de gelirlerimiz yüzde 15 artış gösterdi. Biz bu başarıları 37 bin çalışanımızla birlikte elde ettik. Global kriz hedefleri değiştirmedi. Yatırım harcamalarımız 1 milyar YTL oldu. Yıl sonunda 1.7 milyar YTL’yi bulabilir” dedi.

Yazarlar