Ekonomi Televizyon izlenme ölçümlerinde sahtekârlık tespit edildi

Televizyon izlenme ölçümlerinde sahtekârlık tespit edildi

16.05.2009 - 00:05 | Son Güncellenme:

Uluslararası Reklamcılık Derneği’ne (IAA) bağlı Televizyon İzleme Araştırma Komitesi’nin (TİAK) yaptırdığı denetimler iki ilde sahtekarlık girişimini ortaya çıkardı

Televizyon izlenme ölçümlerinde sahtekârlık tespit edildi

TİAK’tan yapılan açıklamada şöyle denildi:
“İki ilde televizyon izlenme ölçümü yapılan bazı hanelerin, kimliği belirlenen kişiler tarafından ziyaret edildiği, hane reisine para teklif edilerek belli programların izlenmesinin istendiği tespit edildi. Bu faaliyet ve ziyaret eden kişilerin kimliği, izlenmesi istenen programlar tespit edilir edilmez bu illerde savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.”
TİAK, söz konusu gelişme üzerine mevcut güvenlik tedbirlerine ilave olarak şu önlemlerin alındığını bildirdi:
“- Bu illerde ziyaret edildiği tespit edilen ve böyle bir girişime hedef olduğundan endişe edilen hanelerden toplanan veriler derhal ölçüm dışına çıkarılmıştır.
- Sahtekârlık girişimine konu olan adreslerin tesadüfi seçilmeyip, planlı bir girişim sonucu tespit edilmiş olması kuvvetle muhtemel olduğundan, tüm Türkiye’de aynı dönemde televizyon ölçüm aleti takılmış olan hanelerin değiştirilmesi için girişim başlatılmıştır.”
IAA şemsiyesi altında 1992 yılında kurulan TİAK, Reklamverenler, Reklamcılar Derneği ve TV yayın kuruluşları temsilcilerinden oluşturuluyor. Komitede 16 kişi görev yapıyor.