Dünya AB'de Türkiye için anlaşma yok

AB'de Türkiye için anlaşma yok

14.11.2016 - 16:06 | Son Güncellenme:

Ankara ile ilişkileri masaya yatıran AB dışişleri bakanları, Avusturya'dan gelen üyelik müzakerelerinin durdurulması önerisini kabul etmedi.

ABde Türkiye için anlaşma yok

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Türkiye'ye karşı izlenecek tutum konusunda uzlaşı sağlayamadı. Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşen zirvede, Avusturya Türkiye ile üyelik müzakerelerinin kesinlikle durdurulması yönünde görüş bildirse de İngiltere gibi ülkeler bu konuda çekimser davrandı.

Haberin Devamı

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, "Ortak çıkarlarımıza karşı gelecek bir şekilde aşırı tepkiler vermemeliyiz. Türkiye'yi bir köşeye doğru zorlamamalıyız" dedi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ise toplantı öncesi "İnsan hakları ve hukuk yasaları konusunda, Türkiye Avrupa'dan çok fazla uzaklaştı. Türkiye'nin AB'de yeri yok. Türkiye ile müzakerelerin devamından yana değilim" dedi.

AB dışişleri bakanları toplantısında somut bir karar çıkması beklenmiyordu. Pek çok AB ülkesi, müzakerelerin tek taraflı kesilmesi halinde Türkiye'nin mülteci krizindeki işbirliğini feshetmesinden endişe ediyor.

Steinmeier sessiz kaldı

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise bir açıklama yapmadı. SPD'li politikacı pazartesi akşamı siyasi görüşmelerde bulunmak üzere Ankara'ya gidecek. Bu, darbe girişimi sonrası Steinmeier'in ilk ziyareti olacak.

Haberin Devamı

AB'nin resmi internet sitesinde toplantıyla ilgili konulan bilgilendirme notunda, dışişleri bakanlarının görüşmede Türkiye'deki son gelişmelere yönelik görüşlerini beyan edecekleri belirtilmişti.

Ankara-Brüksel hattı, son dönemde daha önce eşi görülmemiş şekilde gergin. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tırmanan gerilimde AB'den yükselen eleştirilere karşı Türkiye sert tepki gösteriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada, AB ile yürütülen müzakerelerin referanduma götürülebileceğini söyledi.

Yarın sona erecek toplantıda, Türkiye'nin yanı sıra AB-NATO ilişkileri, Suriye ve Ukrayna konuları da gündemde yer alıyor.

Kaynak: Deutsche Welle