Gündem AB’den akıllı telefona ayar

AB’den akıllı telefona ayar

30.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerji tüketimini azaltmak için 30 ürüne yeni kurallar getirmeye hazırlanan AB, en büyük kısıtlamayı akıllı telefonlara yapacak. Bu telefonlar bilgisayardan şarj edilemeyecek ve yürürken Wi-Fi GPS ve Bluetooth gibi özellikleri devre dışı kalacak

AB’den akıllı telefona ayar

Avrupa Birliği, ani iklim değişikliklerini önlemek ve enerji tasarrufu için yüksek voltajlı saç kurutma makinesi, çim biçme makinesi, elektrikli su ısıtıcıları ve akıllı telefon gibi cihazların kullanımına kısıtlama getirmek için bir yasa tasarısı hazırladı. Gelecek ilkbahar oylanacak olan tasarıya göre tüm bu aletlerin harcadıkları enerjinin yüzde 30 oranında azaltılması hedefleniyor. Yasa kabul edildikten sonra 2030 yılına kadar, harcadıkları enerjiyi azaltmayan cihazlar ise yasaklanacak. 30 farkı ürünü kapsayan tasarının amacı enerji tüketimi azaltılarak iklim değişikliğiyle daha kolay mücadele edebilmek olarak açıklandı.

Yüzde 30 azaltılacak
Konuyla ilgili olarak konuşan AB Enerji Komisyoneri Günther Oettinger, “Zorunlu önlemler almak zorundayız. Yoksa iş içinden çıkılmaz bir hal alacaktı. Bütün AB ülkeleri enerji tasarrufu yapılması konusunda hemfikir” dedi. Yasa tasarısına göre yüksek voltajlı saç kurutma makineleri, çim biçme makineleri ve akıllı telefonlar gibi cihazların harcadıkları enerji yüzde 30 oranında azaltılacak. Yasa özellikle akıllı telefonların harcadığı enerjinin azaltılmasıyla ilgili ayrıntılı maddeler içeriyor.
Bu çerçevede akıllı telefon üreticilerine, telefonun şarj ömrünü uzatmaları öneriliyor. Telefonları bilgisayar aracılığıyla şarj etmenin yasaklanmasını talep eden AB, Wi-Fi, GPS ve Bluetooth gibi özelliklerin de telefon sahibi hareket halindeyken otomatik olarak kapanması gerektiğini belirtiyor. Tasarıya göre böylece telefonun şarjı daha geç bitecek. Bir diğer madde ise akıllı telefonların sık sık yenilenmemesi üzerine.
AB, telefon üreticilerinden cihazların hafıza kapasitelerini istendiği zaman istendiği kadar artırabilecek bir yöntem geliştirmelerini öneriyor. Böylece telefon sahibi yeni modeller çıktığında her seferinde telefonunu değiştirmeyecek. Tasarıya İngiltere’den ise eleştiri geldi. İngiliz Kuaförler Federasyonu’nun eski başkanı Mark Coray, “Saç kurutma makineleri ne kadar güçlüyse saç o kadar çabuk kurur. Böylece diğer makinelere göre daha az fişe takılı kalıyor. Yani daha az enerji harcıyoruz. Tasarı gerekli değil” dedi.

Yazarlar