Dünya AB’den Macaristan’a insan hakları yaptırımı

AB’den Macaristan’a insan hakları yaptırımı

20.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Parlamentosu (AP), ülkede hukukun üstünlüğü ilkesinin yanı sıra demokrasi ve temel hakların “ciddi derecede bozulduğu”nu belirterek Macaristan’ın Avrupa Birliği (AB) Konseyi’ndeki oy hakkının askıya alınmasına kadar gidebilecek bir sürecin başlatılmasını istedi.

AB’den Macaristan’a insan hakları yaptırımı

Macaristan için Lizbon Anlaşması’nın 7. maddesini uygulamaya koymaya çağıran karar tasarısı, AP Genel Kurulu’nda kabul edildi. Macaristan’a AB fonlarının durdurulması, oy hakkının askıya alınması gibi yaptırımlar söz konusu olabilecek. Tasarıda, Macar hükümetinin son dönemde ifade özgürlüğünü kısıtladığı, sığınmacı politikasının uluslararası hukuka uygun olmadığı, üniversite, medya ve sivil toplum örgütlerini baskı altına aldığı, anayasal sistem ve yargı gibi kurumların bağımsızlığını yok ettiği iddiaları yer aldı.
Soros’u suçladı
Eleştirilerin odağındaki isim olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise, raporun arkasında George Soros’un olduğunu öne sürdü. Orban, “Macaristan’a yapılan saldırıların arkasında göç konusu var. Diğerleri önemli değil. Avrupa’da parti sınırlarını aşan, hedefi yıllık yüz binlerce yabancıyı kıtaya getirmek olan bir topluluk var. Bu düşüncenin de fikir babası, kısmen finansörü ve organizatörü George Soros” dedi.
Kararı savunanlar, Polonya hükümetinin Macaristan’la aynı siyaseti izlediği, Orban’ın durdurulması halinde Varşova’nın da bundan ders alacağı görüşünde.