Dünya AB halen ‘stratejik ortaklık’ta ısrarlı

AB halen ‘stratejik ortaklık’ta ısrarlı

23.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, gelecek yıllarda ikili ilişkilerde Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine değil, stratejik ortaklığa yoğunlaşılması gerektiğini savundu.

AB halen ‘stratejik ortaklık’ta ısrarlı

DW Türkçe’nin haberine göre Alman “Die Welt” gazetesine açıklamalarda bulunan Hahn, Türkiye’nin “jeostratejik konumu ve kalabalık nüfusuyla” AB için “çok önemli” bir komşu olduğunu belirtti, ancak Türkiye ve AB’nin gelecek yıllarda, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da önerdiği gibi üyelik müzakerelerinden çok, “stratejik bir ortaklığa” yoğunlaşması gerektiğini iddia etti.

Bu şekilde “iyi niyetle erişilebilecek ve karşılıklı ilişkilerde gerginlik yaratmayacak hedeflerin belirlenebileceğini” savunan Hahn, ortaklık ilişkilerinde yeni perspektifin iki tarafın da çıkarına olacağını söyledi. Hahn, ortaklığın “örneğin orta vadede AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin hizmet ve diğer sektörlere genişletilmesinin müzakere edilmesini” içerebileceğini söyledi. Hahn, ikili işbirliğinin “sıklıkla gayet iyi işlediğini” ve “gergin ilişkilerin her iki tarafın da çıkarına olmadığını” vurguladı.