Dünya ABD: Darbe ithamı ilişkilere zarar verir

ABD: Darbe ithamı ilişkilere zarar verir

18.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişiminde ABD’nin rolü olduğu yönündeki açıklamalar, ABD ve Türkiye arasında tansiyonu yükseltti. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ABD’nin darbe girişiminden önceden haberi olmadığının altını çizdi

ABD: Darbe ithamı ilişkilere zarar verir

Türk siyasilerin darbe girişiminde ABD’nin rolü olduğu yönünde açıklamalarının ardından, ABD’den ithamların iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyebileceği yönünde uyarı geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye’deki başarısız darbe girişiminde ABD’nin rolü olduğu yönündeki iddialar ve üstü kapalı açıklamalar tamamen yanlıştır ve ikili ilişkilere zarar vericidir” açıklamasında bulundu.

‘İmalar yanlış’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun “Darbe girişiminin arkasında ABD vardır” açıklamasının Waashington’da rahatsızlık yarattığı belirtiliyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın “Fethullah Gülen’in arkasında duracak ülke dostumuz değildir” derken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ABD’ye “O zatı teslim edin” diye seslenmişti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün yaptığı açıklamada, ABD’nin darbe girişiminden önceden haberi olmadığının altını çizdi. Darbe girişiminin hemen ardından Moskova’da bulunduğu sırada açıklama yapan ABD’li Bakan, “Eğer bir darbe planlıyorsan, bunu kesinlikle NATO partnerlerine duyurmazsın. Bu nedenle, (darbe girişimi) herkesi şaşırttı. İyi planlanmış ve yürürlüğe konulmuş bir olay gibi gözükmüyor” demişti. Kerry, ABD’nin Türkiye’deki seçilmiş hükümetin tarafından yer aldığını belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise Kerry’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesine, darbe girişiminin soruşturulması konusunda işbirliği yapılabileceğini söylediğini aktardı. Sözcü, ABD Dışişleri Bakanı’nın ayrıca Çavuşoğlu’na, kamuoyu önünde ABD’nin darbe girişiminde payı olduğu yönündeki ima ve iddiaların ‘tamamen yanlış’ ve ABD-Türkiye ilişkilerine ‘zarar verici nitelikte’ olduğunu açık şekilde dile getirdiğini söyledi.

Talep hazırlanıyor

CNN televizyonuna konuşan Kerry, Türkiye’nin iade edilmesini talep ettiği Gülen ile ilgili kanıtların paylaşılmasını gerektiğini, tüm belgeleriyle resmi başvuru yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Kerry, Türkiye’nin Gülen’in iade edilmesine yönelik resmi bir iade talebinde bulunmadığını belirtti. AP haber ajansına konuşan ismi açıklanmayan bir Türk yetkili ise, Türkiye’nin Gülen’in yasadışı faaliyetlere karıştığını gösteren, detaylı bilgilerin yer aldığı bir resmi iade talebinin hazırlandığını söyledi.