Gündem ABD’nin her istediğini Türkiye tutuklamış

ABD’nin her istediğini Türkiye tutuklamış

29.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son 10 yılın verilerine göre ABD’nin talep ettiği 10 kişiden 9’u yakalanıp tutuklandı, bir kişi bulunamadı. Aynı dönemde Türkiye’nin yaptığı 28 başvurudan sadece ikisi yanıt buldu

ABD’nin her istediğini  Türkiye tutuklamış

Türkiye’nin, 2006-2016 yılları arasında ABD’nin iade taleplerinin tümünü yerine getirerek bu kişilerle ilgili anlaşmaya uygun olarak geçici tutuklama tedbiri uygulamasına karşın, ABD’nin aynı dönemde Türkiye’nin 20 adli suçlu için yaptığı iade talebinden sadece 2’sini kabul ettiği, 4’ü Fetullah Gülen’e ait 8 terör suçlusuna ilişkin iade talebinde ise geçici tutuklama tedbirine başvurmadığı açığa çıktı.

Bozdağ da eleştirmişti

Alınan bilgiye göre; ABD, 2006-2016 yılları arasında Türk makamlarından 10 iade talebinde bulundu. 3’ü terör, 7’si adi suçları içeren iade taleplerinin tümü Türkiye tarafından yerine getirildi. 9 kişi geçici tedbir olarak tutuklanırken, bir şahıs yakalanamadı ancak aranmasına devam edilmekte olduğu bildirildi. Türkiye’nin ise aynı yıllarda 20’si adi suçlara, 8’i ise terör suçlarına ilişkin toplam 28 iade talebinde bulunduğu anlaşıldı. ABD makamlarının adi suçlara ilişkin 2 talebi kabul ederek iade amacıyla geçici tutuklama tedbiri verdiği, terör suçlarına ilişkin taleplerden ise kabul edilen olmadığı bildirildi. Terör suçlarına ilişkin yapılan 8 talebin 4’ünün Fetullah Gülen hakkında olduğu anlaşıldı.

ABD’nin Türkiye ile arasındaki anlaşmaya karşın iade taleplerine ilişkin tedbiren tutuklama kararı vermemesi Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da tepkisine neden olmuştu. Bozdağ, “ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması var. İade süreçleri bu anlaşmanın ilgili hükümleriyle yürümektedir. Türkiye bu anlaşmaya göre 4 aynı dosyayı ABD’nin ilgili makamlarına iletti. Anlaşmanın 9. maddesine göre, iade talebinin iletilmesi halinde, ilgili kişinin yakalanması ve tutuklanması gerekir. ABD yetkili makamlar karar verene kadar onu yakalamak ve tutuklamak zorundadır. Burada tercih hakkı yoktur” açıklaması yapmıştı.

‘Tutuklama olmalı’

Bozdağ’ın sözünü ettiği ABD ile Türkiye arasındaki suçluların iadesi sözleşmesinin 9. maddesi şöyle:
“Sözleşen taraflar, geri verme istemine ilişkin bilgi ve belgelerin alınmasından sonra, istenen kişinin aranması da dahil olmak üzere gerekli tüm önlemleri alacaklardır. Aranan kişi bulunduğunda, istenilen taraf yetkili makamları karara varıncaya kadar, tutukluluk altında bulundurulacaktır. Geri verme istemi kabul edildiği taktirde, tutukluluk hali teslime deyin sürdürülecektir.”

Yazarlar