Dünya ABD’nin ‘pasif’ Suriye politikası değişmeyecek

ABD’nin ‘pasif’ Suriye politikası değişmeyecek

19.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı diplomatlarının Obama’nın Suriye politikasını sertçe eleştiren bir bildiri yayınlamasının ardından mevcut Suriye politikasının sürdürüleceğini duyurdu. Dışişleri Bakanı Kerry’nin tutumu ise tartışma yarattı

ABD’nin ‘pasif’ Suriye  politikası değişmeyecek

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye alanında görev yapan 51 diplomatın ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin Suriye politikasını protesto etmesinin ardından Beyaz Saray, mevcut Suriye politikasının değişmeyeceğini açıkladı. Beyaz Saray sözcülerinden Jennifer Friedman, “Başkan, Suriye’deki krize askeri bir çözümün bulunmadığını her zaman açıklıkla ifade etti. Bu hâlâ geçerli. Biz Suriye’de IŞİD ve terör gruplarının yaydığı tehdide odaklanmış durumdayız” açıklamasında bulundu. Beyaz Saray Sözcüsü, Dışişleri yetkililerinin bildirisini memnuniyetle karşıladıklarını vurgularken, Obama’nın bildiriyi dikkate alacağını ifade etti. Dışişleri Bakanlığı’nın iç yazışması olduğu belirtilen ve Obama’nın Suriye konusundaki yaklaşımını sertçe eleştiren bildiride, mevcut tutumun Suriye muhalefetine zarar verdiği ve Beşar Esad’ın iktidarda kalmasına yardım ettiği açıklanmıştı. Bildiriyi kaleme alan diplomatlar, Obama’nın Esad yönetimine yönelik hava saldırıları başlatmasını istiyor.

Diplomatların yanında
ABD’de yayımlanan The New York Times gazetesi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Obama’yı eleştiren dışişleri diplomatlarıyla aynı görüşü paylaştığını yazdı. Bildiriyi ‘önemli bir açıklama’ olarak değerlendiren Kerry’nin olaya yönelik tepkisinin oldukça yumuşak olduğu vurgulandı. ABD merkezli Atlantic Council’den Frederic Hof, “Uzun süredir Kerry, Obama’nın Suriye yaklaşımı konusunda gerçek çekincelere sahipti. Kerry’nin yumuşak tepkisi bildiriye yönelik sempatiye işaret olabilir” dedi. ABD’li diplomatlar, Esad birliklerine yönelik hava saldırılarıyla Esad’ın barış müzakerelerine zorlanması görüşünü savunuyor.

Saldırgan yaklaşıma destek
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ise Esad rejimine yönelik daha saldırgan bir yaklaşıma destek vereceklerini açıkladı. Cubeyr’in açıklamaları, Obama’nın ABD’li diplomatların ‘pasif’ olarak nitelenen Suriye politikasını protesto etmesinin ardından geldi. Cubeyr, uçuşa yasak bölge ve Suriyeli muhaliflere karadan havaya füzeler verilmesini kapsayan, ‘daha saldırgan’ bir yaklaşımın destek göreceğini vurguladı. Dışişleri Bakanı, “Eğer Beşar Esad rejimi bu çıkmazın böyle devam edeceğini ve sonunda kazanacağını düşünüyorsa, bu Suriye’de bir geçiş dönemini hayata geçirmek için gerekli adımları atmaya niyetleri olmadığını gösterir” şeklinde konuştu.

Yazarlar