Dünya ABD: Nükleer silahlar İncirlik üssünde güvende

ABD: Nükleer silahlar İncirlik üssünde güvende

19.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD, İncirlik’teki nükleer silahların Türkiye’de güvende olduğunu ve ülkeden çekilmeyeceğini açıkladı. EurActiv.com’a konuşan iki yetkili ise ABD’nin Türkiye’deki silahları Romanya’ya taşıyacağını iddia etti

ABD: Nükleer silahlar İncirlik üssünde güvende

ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Deborah Lee James, ABD’ye ait nükleer cephanenin İncirlik’te tehlikede olduğuna yönelik iddiaların ardından, nükleer silah ve bombaların Türkiye’de güvende olduğunu söyledi. New York’ta basının karşısına çıkan James, ABD’nin İncirlik’teki nükleer silahları Türkiye’den çekmeyi düşünmediklerini belirtirken, “Yaşananlara rağmen Türkiye kesinlikle bizim müttefikimiz ve İncirlik’teki 50 kadar B61 hidrojen bombasının güvende olduğunu düşünüyoruz. Onları geri çekmeyeceğiz. Şimdilik yeni gelişmeleri izliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Romanya iddiası

Avrupa Birliği (AB) odaklı haberler yapan EurActiv.com haber sitesi, iki farklı haber kaynağına dayandırdığı haberinde, ABD’nin İncirlik’teki nükleer cephanesinin bir kısmını Romanya’daki Deveselu Hava Üssü’ne göndermeye başladığınının iddia edildiğini yazdı. Gazeteye konuşan bir yetkili, nükleer cephanenin transferinde siyasi ve teknik sorunlar yaşandığını öne sürdü. Yetkili, “20’den fazla nükleeri taşımak kolay bir iş değil” şeklinde konuştu. EurActiv.com’a konuşan bir diğer yetkili ise 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ABD-Türkiye ilişkilerinin oldukça kötüleştiğini ve ABD’nin Türkiye’nin nükleer silahlara ev sahipliği yapmasına güvenmediğini öne sürdü.