Gündem ABD, PKK ve KDP’yi bir araya getirdi

ABD, PKK ve KDP’yi bir araya getirdi

11.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Roj Peşmerge Birliği ile PKK’ya bağlı YBŞ arasında yaşanan çatışma, ateşkesle sonuçlandı. Taraflar dün Erbil’de ABD’li heyet gözetiminde buluştu. Masada, Şengal ve Rakka’da üç aşamalı plan görüşülüyor

ABD, PKK ve KDP’yi  bir araya getirdi

Ezidilerin yaşadığı Irak’ın Şengal bölgesi Hanesur bölgesinde konuşlanan ve buradan Suriye’nin Rojava bölgesine geçmeye çalışan Rojavalı peşmergelerden oluşan Roj Peşmerge Birliği ile PKK’ya bağlı Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) arasında yaşanan çatışma, ateşkesle sonuçlanırken taraflar Erbil’de ABD’li askeri uzman heyeti gözetiminde biraraya geldi. Masada, Şengal ve Rakka’da üç aşamalı plan var.
Roj peşmergelerinin Şengal’in Sinune kasabasının Hanesur bölgesine konuşlanması sonrası PKK paralelinde faaliyet gösteren YBŞ grubu ile aralarında çatışma yaşanmıştı. Çatışmada yedi YBŞ’linin ölmesi, dört peşmerge, üç YBŞ’linin yaralanması sonrasında arabulucuların girişimi ile geçici ateşkes yapılırken, bölgeden göç eden sayıları 300 olarak ifade edilen aile, evlerine geri döndü.
Geçici ateşkesle birlikte bölgede durum göreceli oarak normale dönerken, kalıcı ateşkes sağlanması, Roj Peşmergelerin Rojava’ya girmesi ve Rakka operasyonuna katılmalarının önünün açılması için taraflar ABD gözetiminde önceki gün bir araya geldi.
Erbil’de yapılan görüşmeye PKK ve KDP’den önemli isimlerin katıldığı belirtilirken Şengal’deki PKK varlığı, Roj peşmergelerinin Rojava’ya geçişleri ve Rakka operasyonunda görev almalarına yönelik üç aşamalı plan tartışıldı.
Bölgedeki Kürt kaynaklarından elde edilen bilgiye göre, PYD’li yetkililerin de katıldığı görüşmede ABD’li askeri uzman heyeti, masaya üç aşamalı planı koydu. Planda, Şengal’de Kürt grupları arasında süren gerginliğin son bulması için PKK’nın aşamalı olarak bölgeden çekilmesi, Roj peşmergelerinin ise Rojava’daki bazı noktalara aşamalı olarak geçişlerinin sağlanması, ayrıca yakın zamanda başlatılacak Rakka operasyonuna cephe gerisinde ABD’nin askeri kuvvetine savunmada destek sunmak amacıyla 500 kişilik Roj peşmerge gücünün Rakka bölgesine konuşlanması yer alıyor.
PKK ve PYD’yi, Roj peşmergelerinin bölgeye geçişleri konusunda ikna etme konusunda ABD heyetinin mesafe aldığı ve bu kapsamda iki örgütü iknaya yaklaştığı ileri sürülüyor. Rojava’ya geçmek için ise Roj peşmergelerinin hazırlık yaptığı gelen bilgiler arasında. Bölgeye geçmesi beklenen Roj peşmerge sayısının ilk etapta sınırlı tutulacağı, Rakka operasyonu ile birlikte sayının birkaç bini bulacağı belirtiliyor. Bölgeye gidecek peşmergelerin daha çok Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Nusaybin ilçesinin karşısındaki Kamışlı ve Haseki kentleri ve çevresinde konuşlanacakları öğrenildi.