Gündem ABD-PYD arasında ilk direkt temas

ABD-PYD arasında ilk direkt temas

17.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözücüsü Jen Psaki, PYD ile daha önce aracılar vasıtasıyla iletişime geçtiklerini ancak haftasonu ilk kez direk bağlantı kurduklarını açıkladı

ABD-PYD arasında  ilk direkt temas

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözücüsü Jen Psaki, Amerikalı yetkililerin geçen haftasonu Suriye’deki Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile ilk kez direkt temasa geçtiğini açıkladı. Psaki, PYD ile daha önce aracılar vasıtasıyla iletişime geçtiklerini ancak haftasonu gerçekleşen toplantıda ilk kez direkt bağlantı kurulduğunu söyledi. PYD ile görüşmelerde Kürt grubun Kobani’de IŞİD’e karşı verdiği mücadelenin ele alındığı öğrenildi.
Psaki iki tarafın tekrar görüşeceğini tahmin ettiğini ancak IŞİD’e karşı PYD ile birlikte çalışmadıklarını ifade etti. Toplantının koordinasyon anlamına gelmediğini, sadece bir diyalog olduğunu vurgulayan Psaki, PYD’nin acil silah talebinin tartışılıp tartışılmadığı ile ilgili bir soruya da “Henüz o noktada değiliz” yanıtını verdi.

John Kerry mi katıldı?
Paris’te gerçekleşen toplantıya katılan Amerikalı yetkilinin adı açıklanmazken toplantıya pazartesi günü Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Dışişleri Bakanı John Kerry’nin başkanlık etmiş olabileceği iddiaları da şimdilik doğrulanmadı. 13 Ekim pazartesi sabahı Kahire’de bir toplantıya katıldıktan sonra Paris’e geçen Kerry, burada basına açıklanan ilk resmi görüşmesini akşam 18.00’de gerçekleştirmişti.

‘Terör bağlantılı grup’
Amerikan haber ajansı Associated Press konuyla ilgili haberine “Amerikalı yetkililer terör bağlantılı Suriyeli Kürt grupla görüştü” başlığını attı. PYD’yi “Türkiye ve ABD tarafından terörist sayılan bir gerilla grubuyla (PKK) bağlantılı olan politik parti” olarak tarif eden ajans “Görüşmenin Washington ve Ankara arasındaki ilişkileri daha da komplike hale getirmesi muhtemel” yorumunu yaptı. Psaki Türkiye’nin toplantıdan haberdar edilip edilmediği ile ilgili soruları da yanıtsız bıraktı.