Adana Adana'daki "Darbe Girişimi" Davası

Adana'daki "Darbe Girişimi" Davası

21.12.2017 - 22:21 | Son Güncellenme:

Şırnak'ta, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili aralarında meslekten ihraç edilen dönemin 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Baysar'ın da yer aldığı 23'ü tutuklu 428 sanığın yargılanmasına Adana'da devam edildi Tutuksuz sanık Uzman Çavuş Mikail K: ''Gelen mesajda 'birliklerin hazırlığı ve intikali' yazıyordu. Mesajın ivedilik derecesinde ise 'derhal' kodu vardı. Ben Çakırsöğüt'te görev yaptığım süre zarfında ilk defa 'harekat yıldırım' mesajının geldiğini gördüm''

Adanadaki Darbe Girişimi Davası

ADANA (AA) - Şırnak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili aralarında meslekten ihraç edilen dönemin 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ile Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ın da yer aldığı 23'ü tutuklu 428 sanığın yargılanmasına Adana'da devam edildi.

Haberin Devamı

Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesince sanık sayısının fazla olması nedeniyle Bölge Adliye Mahkemesindeki 375 kişi kapasiteli 420 metrekarelik mahkeme salonunda görülen duruşmaya, 18'i tutuklu eski rütbeli asker, 40'ı tutuksuz farklı rütbelere mensup subay ve uzman çavuş olmak üzere toplam 58 sanık ve avukatları katıldı.

Dönemin, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Muhabere Merkezi vardiya nöbetçisi tutuksuz sanık Uzman Çavuş Mikail K. ifadesinde, haber merkezine gelen mesajları hızlı bir şekilde teslim etmekle yükümlü olduğunu söyledi.

Gelen mesajların çeşitli önem dereceleri bulunduğunu belirten Mikail K, "Yatsı namazını kılarken haber merkezinde bulunan Gazi astsubayın telefonla konuştuğunu duydum. 'Hayırdır komutanım' diye sordum. Gazi astsubay bana, 'Kurmay Başkanı İbrahim Yazıcı gelmiş, Tugay Komutanı Ali Osman Gürcan'da acil bir mesaj bekliyormuş' dedi. Saat 22.00 sıralarında Astsubay Şahin B. 'Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan acil bir mesaj bekliyor geldiyse götüreceğim.' dedi. Bende 'komutanım siz ne arıyorsunuz geldiyse ben götürürüm.' dedim. Astsubay Şahin B. ise 'Bu, Kurmay Başkanı İbrahim Yazıcı'nın emri' dedi. Doğrusu ben bunu garip karşıladım. Saat 22.15 gibi merkezdeki sistemimiz uyarı vermeye başladı. Gelen mesajı alarak Şahin astsubaya verdim. Gelen mesajda 'birliklerin hazırlığı ve intikali' yazıyordu. Mesajın ivedilik derecesinde ise 'derhal' kodu vardı. Ben Çakırsöğüt'te görev yaptığım süre zarfında ilk defa 'Harekat yıldırım' mesajının geldiğini gördüm.'' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Mikail K, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Daha sonra 'Harekat yıldırım' koduyla 25 sayfalık ve ekleri bulunan ikinci bir mesaj daha geldi. Gizli ve Yurtta Sulh Konseyi ibareli bir mesajdı bu. Aynı şekilde bu mesajında kaydını yaptırdım. Bu mesajı çıkarttığım halde ısrarlı bir şekilde aynı mesaj tekrar tekrar geliyordu. Ben de Jandarma Genel Komutanlığını askeri hattan aradım. Telefonu açan kişiye, 'Aynı mesajın tekrar tekrar geldiğini söyledim.' telefona cevap veren şahıs bana, 'sen işlemini yap kardeşim' şeklinde sinirli bir cevap vererek telefonu kapattı. Sabah 04.00 ve 04.30 civarında üçüncü bir mesaj geldi. Bu mesajda da 'emir komuta hiyerarşisi dışarısında hareket edilmeyecektir' yazıyordu. Bu mesajı da ben Astsubay Fatih G'ye teslim ettim. Kim suçluysa cezasını çeksin. Ben FETÖ terör örgütü üyesi değilim. Beraatimi talep ediyorum."

Haberin Devamı

Tutuksuz sanık Uzman Çavuş Kasım Ö. ise 15 Temmuz akşamı saat 21.00 sıralarında kendilerine "Acil içtima var" denildiğini ve hemen çantalarını alıp, kısa kollu gömlek giyme emrinin verildiğini anlattı.

Dönemin bölük komutanı Ferhan A'nın cep telefonunu yanına alanlar hakkında işlem yapacağı hususunda uyarıda bulunduğunu söyleyen Kasım Ö. "4. tabur komutanı Binbaşı İsmail Aktaş, dönemin bölük komutanı olan Ferhan'a 'Telefon almama konusunda uyarı yaptın mı?' dedi. Ferhan A. uyarı yaptığını söyleyince İsmail Aktaş, 'Tamam alan olursa meslekten at' dedi. Sonrasında ünimoglara bindik ve yola çıktık. Biz Cudi bölgesine operasyon düzenleneceğini düşünüyorduk. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum.'' dedi.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti diğer sanıkların savunmasının alınabilmesi için duruşmayı yarına ertelendi.