Gündem Âdet geciktirici ilaçlar ne kadar sağlıklı?

Âdet geciktirici ilaçlar ne kadar sağlıklı?

24.04.2018 - 09:23 | Son Güncellenme:

Âdet; kadınların aylık kanamasının genel adıdır. Bu kanama yaklaşık 3 ila 7 gün arasında değişir. Âdet döngüsü, düzenli âdet olmak anlamını taşır. Düzenli âdet gören bir kadın için döngü 21-28 gün arasında değişiklik gösterebilir.

Âdet geciktirici ilaçlar ne kadar sağlıklı

Âdet dönemi

Âdet dönemi kadınlarda sağlık açısından her ay yaşanması gereken bir döngüdür. Ancak bazen bu döngü kadınlar tarafından ertelenmek istenebilir. Mesela âdet günü kadınların evleneceği güne denk gelmesi veya tatile çıkma zamanı ile çakışması gibi nedenlerle ertelenmek istenebilir. İşte bu noktada âdet geciktirici ilaçlar kullanılabilmektedir.

Âdet geciktirici ilaçların amacı

Bu tür ilaçların amacı âdetin ertelenmesidir. Bu erteleme durumunun en fazla 10 gün kadar olması önerilendir aksi takdirde kadınların biyolojik yapısında sıkıntılar doğabilir hatta ilacın yan etkileriyle savaşmak zorunda kalacaklardır. Zira bir kadın âdet döngüsünü sağlığı için yaşamak zorundadır.

Âdet geciktirici ilaçların kullanımı

Âdet geciktirici ilaçların kullanımına beklenen âdet döneminden 2 gün önce başlanmalıdır. Kullanma dozlarının doktor kontrolünde olması çok daha yararlı olacağı gibi, en fazla kullanım süresinin de 10 günü geçmeden uygulanması sağlık açısından önemlidir. Bazı durumlarda ilaç etkisini göstermeyip kanama gerçekleşebilir.

Âdet geciktirici ilaçların yan etkileri var mıdır?

Âdet geciktirici ilaçlarla sadece âdet günü değişir, kadında sadece şişkinlik, kabızlık, gerginlik, başağrısı ve sinirlilik gibi durumlar yaşanır. Bu ertelemeyle ortaya çıkan yan etkiler geçici durumlardır. İlaç kullanımının bitmesiyle bu yan etkiler de yok olur. Kullanım bittikten 2 gün içerisinde de âdet başlar.

Âdet geciktirici ilaçlar ne kadar kullanılmalı?

Kadının aylık âdet döngüsü mümkün olduğunca bozulmaması gereken doğal bir dengedir. Bu denge ile oynanmak zorunda kalındığında yan etkiler yaşanmaktadır. Doktorlar tarafından bu ertelenmelerin sene içerisinde en fazla 3 kez yapılması uygun görülmüştür.

Âdet geciktirici ilaçları kimler kullanamaz?

Bu ilaçları kullanılmadan önce her zaman kadınların jinekolojik bir muayeneden geçmesi gerekmektedir. Özellikle 40 yaş üstü, akciğer ve karaciğer hastalıkları yaşamış veya yaşayan kadınların, meme veya rahim kanseri geçiren kadınların kullanmaması yönünde ciddi uyarılar mevcuttur.

İlaç verildiği dozlar paralelinde düzenli kullanıldığında sonuç vermektedir. Eğer kullanıma geç kalındıysa âdet kanaması gerçekleşir ve kullanım işe yaramaz.