Advertorial Dijital teknolojilerle kişiye özel diş tedavisi
Sponsorlu

Dijital teknolojilerle kişiye özel diş tedavisi

06.10.2022 - 13:16 | Son Güncellenme:

Her alanda olduğu gibi diş tedavilerinde de dijital çözümler hasta ve doktorlara kolaylık sunuyor. Ortodontik problemlerin gündelik yaşamda beslenmeden konuşmaya kadar pek çok konuda ciddi sıkıntıların yaşanmasına neden olduğuna dikkat çeken Dental Clinic Academy kurucularından Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Aybüke Erdur, "Şeffaf plak tedavisi kişinin sosyal hayatını etkilemeden kişiye özel bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak hazırlanan bir dizi şeffaf plak ile dişlerin diziliminin düzeltildiği bir ortodontik tedavi yöntemidir.” dedi.

Dijital teknolojilerle kişiye özel diş tedavisi

DİŞLERİMİZDE ORTODONTİK BİR PROBLEM OLDUĞUNU NASIL ANLAYABİLİRİZ?

Haberin Devamı

Hastalar ortodonti kliniklerine genellikle dişlerindeki özellikle ön bölgedeki çapraşıklıklar yüzünden estetik kaygılarla başvurmaktadır. Ortodontik problemler, estetik sorunlarla birlikte gündelik yaşamımızda beslenme, konuşma bozukluğu, dişeti hastalıkları, diş çürükleri gibi pek çok konuda ciddi sıkıntıların yaşanmasına neden olabilir. Hastaların dikkat etmesi ve bir ortodontiste başvurmasını gerektiren durumlar; çocuklarda kalem ve parmak emme gibi kötü alışkanlıkların bulunması ve 4 yaşından sonra emziğin terkedilmemiş olması, uyku sırasında ağzın açık olması ve ağızdan solunum yapılması,  diş sıkma ve gıcırdatmaya sahip olunması, konuşma esnasında rahatsızlık duyulması ve konuşmada problem yaşanması (kelimelerin yutulması veya seslerin tam olarak çıkartılamaması), üst ve alt dişlerin uyumlu kapanış gerçekleştirememesi (alt veya üst dişlerin önde kalması), çene konumun önde veya geride kalması, ağız oynatıldığında çeneden ses gelmesi(kemik veya kıkırdak sesi), yüz estetiğinde asimetrik bir görüntü oluşması olarak özetlenebilir. Bu belirtiler hastalarda görülen genel semptomlardır. Ancak her biri doğrudan ortodontik problemlere işaret etmez. Tam teşhis sağlanabilmesi için ortodonti uzmanı tarafından gerekli kontrollerin sağlanması gerekir.

Haberin Devamı

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ NEDİR?

Şeffaf plak tedavisi kişinin sosyal hayatını etkilemeden kişiye özel bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak hazırlanan bir dizi şeffaf plaklar ile dişlerin diziliminin düzeltildiği bir ortodontik tedavi yöntemidir.

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİNE ÜLKEMİZDE İLGİ NE DURUMDA? HASTALAR BU TEDAVİYE EN ÇOK HANGİ AMAÇLA BAŞVURUYOR?

Genç hastalarımız günümüzdeki teknolojik yeniliklere oldukça duyarlılar. Gençlere tedavi seçenekleri sunulduğunda genellikle güncel dijital tedavi deneyimi tercih ediyorlar. Hastalar bize dişlerinde çapraşıklık problemlerinin günlük yaşamlarını etkilemeyecek estetik şekilde çözülmesi amacıyla başvuruyorlar. Ülkemizde bu anlamda giderek artan bir ilgi var.

Dijital teknolojilerle kişiye özel diş tedavisi

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ İÇİN İLK MUAYENEDE NELER YAPILIYOR?

Haberin Devamı

İlk muayenenin ana hedefleri hastanın sahip olduğu ortodontik problem hakkında bilgilendirilmesidir. Hastaya tedavi seçenekleri ve planlamalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi verilir. Şeffaf plak tedavisi görmek isteyen hastanın öncelikle kayıtları için ağız içi ve ağız dışı fotoğrafları ve röntgenleri alınır. Hastaların ortodontik modellerinin oluşturulması için eskiden hastalardan termoplastik malzemelerle ölçü alınıyordu, artık üç boyutlu ağız içi tarayıcıları ile dijital ölçü alınabiliyor, hastalarımızın dijital ölçüsünü aldıktan sonra ilk randevuda hastaya tedavi sonundaki gülüş simülasyonunu gösterebiliyoruz, tüm kayıtlar alındıktan sonra hasta için kişisel tedavi planı oluşturuyoruz.

HER YAŞTA ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ UYGULANIR MI?

Şeffaf plak tedavisini dişler ve dişleri çevreleyen periodontal dokular sağlıklı olduğu sürece erişkinlerde her yaşta uygulamak mümkündür.

ÇOCUKLARIN TEDAVİSİNE NE ZAMAN BAŞLANMALIDIR?

Çocuklarda üst çene gelişim geriliği/alt çene gelişim geriliği/çenelerde görülen darlık gibi iskeletsel bir problem varlığında tedaviye büyüme&gelişim döneminde başlamak oldukça önemlidir. Bu dönemde yapılacak iskeletsel müdahaleler ileriki yıllarda ameliyatla düzelebilecek problemlerin önüne geçmektedir. Sadece dişsel problemlerin varlığında ise, şeffaf plaklar ile 6 yaşından sonra ortodontik tedavilere başlamak mümkündür. Bu nedenle çocukların düzenli olarak ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmesi önemlidir.

Haberin Devamı

Dijital teknolojilerle kişiye özel diş tedavisi

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ KALICI BİR TEDAVİ MİDİR? DÜZELTİLEN DİŞLER TEKRAR BOZULABİLİR Mİ?

Ortodontide relaps, tedavi sonrasında; dişlerin ve ilgili iskeletsel yapıların eski konumlarına dönme eğilimidir. Retansiyon, ortodontik tedavinin tamamlanmasından sonra diş yapısının yeni elde edilen pozisyonda stabilitesini ve hizalamasını sürdürmesini sağlayan zorunlu aşamadır. Ortodonti tedavisi sonrasında; pekiştirme tedavisi uygulanmaz ise dişlerde bozulma görülebilir. Bu durumun önüne geçmek için tedaviden sonra dişlerin arkasına sabitleyici yapılır veya tedavi sonunda hastadan bazı pekiştirme apareylerini kullanması istenir.

Haberin Devamı

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ NE KADAR SÜREDE TAMAMLANIYOR? HASTALAR SAĞLIKLI DİŞLERİNE NE ZAMAN KAVUŞUYOR?

Şeffaf plak tedavisinin süresi hastaların sahip olduğu malokluzyona ve uygulanan tedavi planına göre değişiklik göstermektedir. Tedavinin ortalama süresi ile ilgili hastalarımıza tedavi başında planlama sırasında bilgi verebiliyoruz. Geleneksel tedavilere göre şeffaf plaklarla tedavi süresi oldukça kısalmaktadır, tedaviler genellikle 6-12 ay aralığında tamamlanır.

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİNDE DİŞLERİN ÇEKİLMESİ GEREKEN DURUMLAR OLUYOR MU?

Ortodontide çenedeki darlığı gidermek, dişlerin dizildiği kaviste yer elde etmek, dişlerin sıralanmasındaki bozukluklar ve yapının en normal düzeye getirilmesi gibi amaçlarla diş çekimi gereksinimi olabilmektedir. Günümüzde tellerle yapılan her tedavi şeffaf plaklarla da yapılabilmektedir. Çekimli tedavilerde tel tedavisinde olduğu gibi ek mekanikler ile sağladığımız kuvvet destekleri sayesinde zorlu olarak tabir ettiğimiz vakaları tedavi etmekteyiz. Ancak şeffaf plaklarla geleneksel tedaviye göre dişler daha kolay taşındığı için çapraşıklığın fazla olduğu yerlerde çekim gerekmeden de tedavi yapılabilmektedir.

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİNDE AĞRI OLUYOR MU VE KONUŞMA ETKİLENİYOR MU?

Tedavi aşamasının başlangıcında, şeffaf plaklar takıldığında baskı hissi şeklinde küçük rahatsızlıklar yaşanmaktadır. Hastaların büyük çoğunluğu şeffaf plakların konuşmaya etkisinin olmadığını bildirmiştir. Ancak, klasik ortodontik tedavilerde olduğu gibi başlangıçta tabiki alışma süreci olacaktır.

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİNDE KONTROLE GELME SIKLIĞI NELERDİR?

Şeffaf plak tedavisinde randevu sıklığı daha uzundur, her 6-8 haftada bir yeterlidir, ayrıca kontroller kısa sürmektedir. Ancak hasta şehir dışından veya yurtdışından geliyorsa, randevularına da bu sıklıkla gelemeyecekse gerekli işlemler ağız içinde hekim tarafından yapılıp hastaya daha fazla plak teslim edilerek kontrol süresi uzatılabilmektedir.

HASTANIN FİZİKSEL OLARAK GELMESİNE GEREK VAR MI?

Hastaların seanslarına gelmeleri gerekir, ancak çeşitli nedenlerle gelemeyen hastalar için şeffaf plaklara özel mobil uygulamalar sayesinde hastalar hekimleriyle iletişime geçerek ağız içi fotoğraflarını iletebilmekte ve bu sayede tedavi planı hakkında bilgi alarak süreçte bir aksaklık olmadan tedavisine devam etmektedir.

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ SÜRESİNCE HASTALARIN NELERE DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR? GIDA TÜKETİMİ KONUSUNDA TAVSİYELERİNİZ NELERDİR?

Şeffaf plak tedavisinde yemek sırasında plaklar ağızda olmadığı için, hastalar diledikleri her şeyi kısıtlama olmadan yiyip içebiliyorlar, böylece hastaların yeme içme alışkanlıklarında hiçbir değişiklik olmuyor.

ŞEFFAF PLAKLARIN BAKIMI NASIL YAPILIYOR?

Şeffaf plaklar hastaların onları muhafaza edebileceği bir kutuyla geliyor. Plaklar hastaya teslim edilirken plakları kullanmadıkları süreçte kutuda muhafaza etmeleri gerektiği ve bakımın nasıl yapılması gerektiği detaylıca anlatılıyor. Şeffaf plaklar ılık suyun altında diş fırçası ile nazikçe temizlenmelidir. Ayrıca hastalara plaklar ile beraber gelen temizleme kristalleri veriliyor, plaklar kristallerin eritildiği  suyun içerisinde 10-15 dakika bekletiliyor. Eczanelerde şeffaf plak temizleme tabletleri satılıyor, hastalar dilerse plak temizliğini bu tabletlerle de sağlayabilir.

ŞEFFAF PLAKLARI ÇOCUKLAR İÇİN DAHA EĞLENCELİ HALE GETİRMEK İÇİN NELER YAPILIYOR?

Sağlıklı bir gülümseme çocukların özgüven ve bireysel gelişimleri üzerinde oldukça etkilidir. Tedavi olan çocukların rahatça gülebilmesi hayat kalitelerinin artmasına sebep oluyor. 6-10 yaş grubu çocuklara şeffaf plak tedavisi uygularken hastaların seçtiği özel sticker’lar plakların üzerine yapıştırılarak tedavi daha eğlenceli hale getiriliyor. Bunlar çocukların dikkatini çekerek daha motive ve özgüvenli olmalarını sağlıyor.

ÇOCUKLARIN PARMAKLARINI EMMELERİ VEYA SERT CİSİMLERİ AĞIZLARINA SOKMALARI TEDAVİYİ AKSATIR MI?

Parmak emme veya sert cisimleri ağıza sokma gibi alışkanlıklar, dişler ve çenelerin gelişimi açısından kötü alışkanlıklar olarak değerlendirilir ve ortodontik problemlere yol açan sebeplerdendir. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce, gerekli bilgilendirme ve eğitimleri hastaya verip, bu kötü alışkanlıkları terk etmelerini sağlıyoruz. Tedaviden sonra da takiplerini yapıyoruz.

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİNDE HASTALARIN AĞIZ İÇİ ÖLÇÜMLERİNİ HANGİ DİJİTAL ÇÖZÜMLERLE VE NASIL ALIYORSUNUZ?

Ağız içi tarayıcılar hastalarımızın ağız içi kayıtlarını saniyeler içinde 3 boyutlu olarak bilgisayara aktaran cihazlardır. Tarayıcılar saniyede binlerce görüntüyü bilgisayar ortamına aktararak bu data üzerinde özel yazılımlar ile diş hekimliğinin bir çok alanında planlama ve tedavi imkanı sunmaktadır. Şeffaf plaklarda da ölçümleri ağız içi tarayıcılar kullanarak almaktayız.

ORTODONTİ ALANINDA BİZİ GELECEKTE HANGİ YENİLİKLER VE TEKNOLOJİLER BEKLİYOR?

İleride ortodontik tedavi sürelerini ve tedavi esnasında görülen ağrıyı azaltmak için hala çalışmalar yapılmaktadır. Teknolojinin bize getirdiği yenilikleri takip ederek güncel tedavi alternatiflerini uygulamaya devam edeceğiz.

İlandır