Advertorial Kentsel dönüşümdeki kira sorununa hazır konteyner ev çözümü
Sponsorlu

Kentsel dönüşümdeki kira sorununa hazır konteyner ev çözümü

26.12.2023 - 16:36 | Son Güncellenme:

Yüksek kira rayiçleri kentsel dönüşüm projelerini de etkilemiş durumda. Dönüşüm bekleyen binalarda yaşayan çok sayıda vatandaş kiralık ev sorunu nedeniyle evini dönüşüme vermekten endişe ediyor.

Kentsel dönüşümdeki kira sorununa hazır konteyner ev çözümü

Kentsel dönüşümde kira sorununun çözümü için konteyner evler gündeme geldi. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Karmod Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çankaya, konteyner evlerin dönüşüm sürecinde tercih edilmeye başlandığını vurguladı.

Kentsel dönüşümdeki kira sorununa hazır konteyner ev çözümü

Kullanıma hazır konsept üretimiyle konteyner evin barınma sorununa büyük kolaylıklar getirdiğini belirten Mehmet Çankaya şu değerlendirmelerde bulundu: “Kiralık ev sorunu kentsel dönüşümde en büyük engellerden birini oluşturuyor. Ada bazında yapılan dönüşümler ortalama 36 ay gibi bir zaman alıyor. Bu durum yeni evlerinin inşa sürecini beklemek durumunda kalan maliklerin 2-3 yıllık süreçte kiralık ev bulmalarını zorunlu hale getiriyor. İnşa sürecinde konteyner ev soruna çok pratik çözüm getiriyor. Dönüşümün gerçekleştirildiği ilde uygun araziye geçici konteyner evler kurulum yapılarak malikler buralara yerleştirilebiliyor. Son olarak Yalova’da dönüşüm projesinde kullanılmak üzere konteyner evler hazırladık. Geçici konutların inşasında 42 m² büyüklükte 2+1 planda konteyner ev kullanıldı. 30 gün içerisinde 60 ayrı konut oturuma hazır tamamlandı. İstanbul başta olmak üzere diğer büyükşehirlerde de bu yöntemin kullanılması kentsel dönüşüm aşamasında ortaya çıkacak barınma sorununun karşılanmasını oldukça kolaylaştıracaktır.”

Kentsel dönüşümdeki kira sorununa hazır konteyner ev çözümü

Karmod'da prefabrik ve konteyner taleplerinde artış: kdv indiriminin son günleri etkili oluyor

Karmod, prefabrik ev ve konteyner sektöründe, bu ayın sonunda bitecek olan %1 KDV indirimi nedeniyle taleplerde önemli bir yükseliş görüyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çankaya, düşük KDV oranının özellikle deprem bölgelerinden gelen müşterilerin dikkatini çektiğini ve bu avantajdan yararlanmak istediklerini belirtiyor.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından alınan bir karar doğrultusunda, olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde kullanılmak üzere prefabrik yapı ve konteynerler için uygulanan bu düşük KDV oranı yıl sonuna kadar devam edecek. Bu önlem, afetzedelere ve belirli kurumlarla kuruluşlara ciddi bir destek oluşturuyor.

Kentsel dönüşümdeki kira sorununa hazır konteyner ev çözümü

Konteyner ev dönemsel kiralamalara uygun

Uzun ömürlü konteyner konutlar ürettiklerine değinen Mehmet Çankaya evlerin kentsel dönüşümde dönemsel kullanımlar için değerlendirilebileceğine dikkat çekti. Kentsel dönüşüm bitene kadar bu evlerin farklı ailelerce kullanılabileceğine değinen Çankaya şunları kaydetti: “Devletimiz tarafından yapılacak planlama ile mevcut riskli binaların dönüşümü ne kadar sürecekse ona göre bir projelendirme yapılabilir. Şehre yakın lokasyonlarda toplu taşıma ulaşım altyapısına varana kadar hazırlanmış boş arsalar bunun için değerlendirilebilir. Evleri dönüşüme giren aileler altyapısıyla hazırlanan konteyner evlere taşınarak kira sorununu çözmüş olur. Evlerinin yeniden inşa süreci tamamlanan ailelerin boşalttığı konteyner evlere yeni aileler taşınarak sürdürülebilir bir çözüm ilerletilebilir. 2+1 konteyner ev bir ailenin ihtiyacı olan bütün donatılara sahip. Salonu, mutfağı, iki ayrı yatak odası, tuvalet ve banyosu ile konforlu barınma imkanı hazırlıyor. Şehrin tüm dönüşümü tamamlandıktan sonra konteyner evler yeniden kullanım için farklı şehirlere taşınabilir.”

Konteyner ev tersine göçle büyükşehirleri rahatlatıyor

Kullanıma hazır konut konseptiyle konteyner evlerin tersine göçle büyükşehirleri rahatlattığını vurgulayan Mehmet Çankaya konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Şehirde iç içi yaşamın getirdiği gürültü ve stresle birlikte trafik gibi sorunlar doğaya yakın alanlara doğru kaçış arzusunu tetikliyor. Son dönemde şehrin merkezinin dışında bulunan arsalara konteyner ev talebinde ciddi artışların olduğunu gözlemliyoruz. Şehirden bunalan insanlar sürekli olmasa da en azından hafta sonu ve tatil günlerinde kaçabilecekleri bir ev istiyorlar. İstanbul özelinde Anadolu Yakası’nın kuzey bölümleri ile Avrupa yakasının kuzey batısına doğru müstakil konut talepleri yoğunlaşıyor. Özellikle bu alanlarda konteyner tercih görüyor. Konteyner evin kullanıma hazır olması tercih edilmesinde temel etkenler arasında. Nerede olursa olsun yerine konulur konulmaz oturuma hazır hale geliyor. Tesisatları merkezi şebekelere kolay bağlantı yapılabilecek şekilde hazır. Elektrik hatlarına uzak bölgelerde rüzgar ve güneş enerji üretim kaynakları yapıya entegre edilebiliyor. Sandviç panel duvar ve çatı panel sistemiyle en iyi yalıtım performansına sahip.” 

Kentsel dönüşümdeki kira sorununa hazır konteyner ev çözümü

Konteyner hobi evleri şehirden bunalanların ilk tercihi

Hazır konut imkanı sunan konteyner ev hobi bahçe evleri için de kolaylık getiriyor. Şehirde yaşayanların ikinci ev için konteyneri hobi bahçe evlerini tercih ettiklerini belirten Mehmet Çankaya şu değerlendirmelerde bulundu: “Son dönemde şehirde yaşayan çok sayıda vatandaşımız hobi bahçesi kullanımı için bizden konteyner ev alıyor. Şehre yakın bölgelerde sahip oldukları arsalara bu evleri yerleştirerek bahçe hobilerini gerçekleştirme imkanı yakalıyorlar. Hafta sonları Cuma akşamından Pazartesi sabahına kadar bu evleri kullanıyorlar. Hobi evlerinin önünde bahçe alanları oluşturarak kendi sebze ve meyvelerini yetiştiriyorlar. Hem kendileri hem de çocukları için rahatlatıcı bir ortam hazırlıyorlar.”

Hobi bahçesi kullanımına özel prefabrik ev

Hobi bahçe mini ev taleplerinin çok yaygın olduğu bir döneme girildiğinden bahseden Mehmet Çankaya bu amacı gerçekleştirmeye özel prefabrik ev modeli geliştirdiklerini söyledi. Hobi adını verdikleri modelin 1+0 planda 28 m2 büyüklükte olduğunu belirtti. Minimal yaşam arzusunu gerçekleştirmeye aday evlerden olan bu model önünde veranda içte genişçe bir salona sahip. Planda tuvalet ve duş kabinine de yer verilmiş. Salonun bir bölümü mutfak alanı için ayrılmış bulunuyor. Ergonomik kullanımda tasarlanan bu ev minimal yaşam deneyimi için hafta sonu ve tatil günlerini iple çekeceğiniz şıklığa sahip.

İlandır