Advertorial Şeffaf plak tedavisi ile sağlıklı ve estetik gülüşler
Sponsorlu

Şeffaf plak tedavisi ile sağlıklı ve estetik gülüşler

13.04.2022 - 14:14 | Son Güncellenme:

Diş çapraşıkları kişinin kendine olan güvenini zedeleyebiliyor. Ortodonti uygulamaları arasında yer alan şeffaf plak tedavisi ile sosyal kaygılardan uzak bir şekilde arzulanan gülüşlere kavuşmak mümkün. İsmihan Kayhan Çilesiz Ortodonti Kliniğinde hizmet veren Dt. İsmihan Kayhan Çilesiz şeffaf plak tedavisi hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Şeffaf plak tedavisi ile sağlıklı ve estetik gülüşler

Şeffaf plak tedavisi nedir?

Telsiz diş düzeltme uygulaması olarak da bilinen şeffaf plak tedavisi, nerdeyse görünmeyen ve takıp çıkarılabilen plaklar ile yürütülen bir ortodontik tedavi şeklidir. Bu yöntemde tedavi; kişiye özel üretilen şeffaf plaklar ve dişlerin üzerine yerleştirilen ataşmanlar ile gerçekleştirilir. Şeffaf plaklar ağızda neredeyse hiç görünmez. Dolayısıyla sosyal hayatı olumsuz açıdan etkilemez. İş hayatı rahatlıkla sürdürülebilir. Bunun yanı sıra şeffaf plak tedavilerinde genellikle yeme içme kısıtlaması da yoktur. Hastalar plaklarını yemek yerken, bir şey içerken çıkartabilir, dilediğini yiyip içebilir.  Şeffaf plaklar takılıp çıkarılabildiği için hastalar ağız hijyenini sağlamaktadırlar.

Şeffaf plak tedavisi her türlü vakaya uygulanabiliyor mu?

Şeffaf plaklar diş çapraşıkları, aralıklı dişler, ters kapanış, açık kapanış, derin kapanış, çene darlığı, çene geriliği gibi birçok ortodontik bozuklukta kullanılabilmektedir.

Ağız sağlında ortodontik tedavinin önemi nedir?

Ortodontik tedavi bireylerin doğru şekilde ısırmasına ve çiğnemesine olanak verir böylece çene ekleminin ve çene kaslarının sağlığını iyileştirir. Ayrıca açık ve anlaşılır konuşmayı sağlar. Yapılan çalışmalar pek çok diş ve çene bozukluklarının konuşma bozukluğuna sebep olduğunu göstermektedir. Estetik de öne çıkan diğer önemli bir faktördür. Düzgün ve simetrik hizalanmış dişler bireyin psikolojisini ve sosyal hayatını olumlu etkiler. Şeffaf plak tedavi süresince estetik açıdan etkilenmeden sosyal hayata devam edilebilir.

Şeffaf plaklar ağızda takılıyken konuşmada bir zorluk oluyor mu?

Bazı hastalarda plakların takılmasını takip eden ilk birkaç gün hafif peltek konuşma olabilmektedir. Ancak bu durum tamamen geçici olup 1 - 3 gün içerisinde kaybolacaktır.

Şeffaf plak tedavisi ile sağlıklı ve estetik gülüşler

Şeffaf plak tedavisini çocuklar için eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı? Bu yöntemlerden biri olan Invisalign Stickables hakkında bilgi verebilir misiniz?

Son yıllarda şeffaf plak tedavileriyle birlikte gelen bir diğer yenilik çocuklara da bu tedavinin uygulanabilirliği olmuştur. Çocuklara uygulanan bu tedavileri eğlenceli hale getirmek için “Invisalign Stickables” olarak adlandırılan çeşitli şekillerde, renklerde, desenlerde hatta emoji olarak stickerlar/yapışkanlar bulunmakta. Bu yapışkanlar suya dayanıklı bir malzemeden üretilmiştir. Böylece tedavi süreci çocuklar için eğlenceli bir hale getirilmiş oluyor.

Şeffaf plak tedavisi özel günlerde nasıl kullanılır?

Şeffaf plak tedavisi sırasında özel günlere, toplantıya ya da etkinliğe endişelenmeden katılınabilir. Şeffaf plak hastaları özel günlerinde çok sık olmamak şartıyla plaklarını çıkartarak tedaviye birkaç saatlik ara verebilirler.

Şeffaf plak tedavilerinde hastaların yeme içme alışkanlıklarında bir değişiklik oluyor mu?

Hastalar plaklarını yemek yerken ya da bir şey içerken çıkartabilir, diledikleri yemeği yiyebilir. Yani yeme içme alışkanlıklarını genellikle değiştirmelerine gerek kalmamaktadır.

Sizin için ortodonti alanındaki en büyük dijitalleşme nedir?

Diş hekimliği her geçen gün gelişmekte ve dijitalleşmektedir. Ortodonti alanındaki en büyük dijitalleşme  3 boyutlu ağız içi tarama cihazlarıdır. Bu cihazlarda bulunan ağız içi kamerası ile hastaları yormadan, dijital ölçüler alınır. Bu dijital ölçüler/modeller üzerinde problemleri 3 boyutlu olarak teşhis etme ve tedaviyi planlama şansı bulunmaktadır.

Şeffaf plak tedavisi ile sağlıklı ve estetik gülüşler

Sporla ilgilenen genç ve yetişkinler rahatlıkla şeffaf plak tedavisi görebilirler mi?

Invisalign tedavisinde bireyler günlük aktivitelerinden ödün vermeden ortodontik tedavilerini devam ettirebilir. Bireylerin şeffaf plaklarla tedavi görürken sportif ya da sanatsal faaliyetlerini sürdürmelerine bir engel bulunmamaktadır. Plaklar dişlerin yüzeyini sıkıca kaplar ve performans sırasında istenmeden yerinden çıkma ya da düşme gibi sorunlar yaşanmaz.

Estetik dış görünüşüne önem veren kişiler için şeffaf plak kullanımı?

Tedavi olan hastalardan alınan geri dönüşler kendileri söylemediği sürece kimsenin ağızlarında bir plak olduğunu, ortodontik tedavi gördüğünü fark etmediği yönündedir.

Çocuklar için tavsiye edilen ilk muayene dönemi ne zaman?

Çocuklarda ilk ortodontik muayenenin 7 yaşında yapılması gereklidir. Diğer bir deyişle 1. azı dişinin sürdüğü dönem denilebilir.

Büyüme çağındaki hastalar için şeffaf plak tedavilerinde önerilen yaş aralığı nedir?

Hastada iskeletsel bir düzeltme planlanılıyorsa tedaviye büyüme - gelişim döneminde başlamak oldukça önemlidir. Bu gelişim dönemi kronolojik yaş olarak bakıldığında her çocukta değişkenlik gösterebilir. Ancak ortalama 8 - 12 yaş olarak düşünülebilir. Bireyin büyüme gelişimini kesin tespit etmek için bazı klinik ve radyolojik araştırmalar yapmak gerekir.

Şeffaf plak tedavisi ile sağlıklı ve estetik gülüşler

Süt dişleriyle mi yoksa kalıcı dişlerle mi şeffaf plak tedavileri daha verimli oluyor?

Bu soruya net bir cevap vermek mümkün değil. Tedavi gerekliliği söz konusu ise hem süt dişlerinde hem de daimî dişlerde verimli tedaviler yürütülebilmektedir.  Süt dişleri küçük boyutlu ve sürme fonksiyonu devam eden dişler olduğu için plak tutuculuğunda zaman zaman sorun yaşanabilir. Ancak bu sorunlar alınan ilave önlemler ile çözülmektedir.

Şeffaf plak tedavilerinde yetişkinler için önerilen yaş aralığı nedir?

Yetişkin hastalarda şeffaf plak tedavisinde kriter aslında yaş değil sağlıktır. Bu tedaviler diş ve çevre dokularının sağlıklı olması halinde her yaşta uygulanabilir.

Şeffaf plakların kullanım süreleri ve bakımları nasıl oluyor?

Plaklar günde en az 20 - 22 saat takılmalıdır. Sadece yemek yerken çıkartılması önerilmektedir. Onun dışında çok önemli bir toplantı ya da etkinlikte en fazla 1 - 2 saatlik bir süre zarfında da çıkarılabilir. Her sabah ve akşam şeffaf plaklar su altında diş fırçası ile temizlenebilir.

Şeffaf plak tedavilerinde kontrol süreçleri nasıl ilerliyor?

Kontroller genelde ayda bir yapılmaktadır. Ancak şehir dışı ya da yurt dışında yaşayan hastalar için bu süre 2 - 3 ayda bir olarak da  düzenlenebilir. Şeffaf plaklar doktorun yönlendirmesine göre değişmekle beraber 1 set plak ağızda 2 hafta, 10 gün ya da 1 hafta kalacak şekilde planlanabilir.

Şeffaf plakların disiplini hastanın elinde olduğu için tedavide aksamalar yaşanıyor mu?

Maalesef şeffaf plaklarını iyi kullanmayan hastalarda tedavi istendiği gibi ilerlemeyebiliyor. Bu açıdan ilk muayene oldukça önemli. Böylece muayene sonrasında hekim ve hasta iş birliği ile tedavi tekniğine karar vermiş olunuyor.

Bir hasta tedaviye karar verdiği andan itibaren, bize tedavi ve kontrol aşamalarından bahsedebilir misiniz?

Hasta Invisalign şeffaf plak tedavisine başlamaya karar verdiğinde öncelikle ağız içindeki tüm bakım işlemlerinin bitmiş olması gerekmektedir. Çürüklerin, diş taşlarının temizlenmiş olması, doktoru istemişse yirmilik dişlerin çekilmiş olması gerekir. Tüm bu işlemler bittikten sonra fotoğraf, röntgen kayıtları ve ölçü/tarama kaydı alınır. Tüm bu kayıtlar doktor tarafından planlama sayfasına yüklenir ve doktor tedavi planlamasını gerçekleştirir. Tedavi planında nihai duruma ulaşınca planlamayı onaylar. Bu aşamadan sonra plakların bu tedavi planına göre üretimi başlar. Üretim aşamasından sonra plaklar doktora kargo ile gönderilir. Plaklar kliniğe ulaştığı andan itibaren randevu planlanır. İlk seansta genellikle gerekli ise dişlere ataşman denilen doğal diş rengi ile uyumlu çıkıntılar yerleştirilir. Bu aşamadan sonra ilk set plakları hastaya teslim edilir ve plakların kullanımı ile ilgili gerekli bilgiler aktarılır.

İlandır