Ekonomi Ağır işler robotlara ince işler çalışana

Ağır işler robotlara ince işler çalışana

10.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Vestel Şirketler Grubu CEO’su Erdoğan, “Uzun yıllardır Endüstri 4.0’a yatırım yapıyoruz. Dönüşümün yüzde 60’ını tamamladık. Robot ve insanlar omuz omuza çalışıyor. Bize getirisi 400 milyon dolarlık kapasite artışına eşdeğer” dedi

Ağır işler robotlara ince işler çalışana

Devasa büyüklükteki turuncu robot kol bir buzdolabının en ağır parçalarını bir yerden kaldırıp birkaç delik açtıktan sonra diğer robot kola devrediyor. Onla da işi biten parça bu kez bir çalışanın olduğu üretim bandına gönderiliyor... Vestel’in Manisa’daki fabrikasında neredeyse bütün üretim bandında pek çok iş robotlar tarafından yapılmaya başlandı. Robot robot iş birliği, robot insan iş birliği de sıkça görülüyor. Vestel City’de, beyaz eşya, televizyon ve cep telefonu üretiminde robotlar insanlarla yarışıyor.

Haberin Devamı

Kapasite artışı

Endüstri 4.0 denilen dördüncü sanayi devrimi, otomasyon sistemlerini, veri alışverişini ve yeni üretim teknolojilerini içeriyor. Teknoloji ile imalat sanayi birleşiyor. Endüstri 4.0’ın birçok bileşeni var ama olmazsa olmazları akıllı robotlar, nesnelerin interneti, artırılmış ve sanal gerçeklik ve yapay zeka. Almanya’da doğan bu teknolojiye ülkemizde pek çok firma geçmek için uğraşıyor. Endüstri 4.0’ı en iyi uygulayan firmalardan biri de Vestel. Vestel Şirketler Grubu CEO’su Turan Erdoğan ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yüngül’le bu teknolojileri yerinde inceleme şansı yakalıyoruz.

Erdoğan, kendilerini Endüstri 4.0’ın en büyük sahiplenicilerinden biri olarak gördüklerini belirterek, “Uzun yıllardır Endüstri 4.0’a yatırım yapıyoruz. Bugün itibariyle bu dönüşümün yüzde 60’ını tamamlamış durumdayız. Türkiye’de bu teknolojinin uygulamaları yüzde 5’de. Bunun bize getirisi ise 400 milyon dolarlık yatırıma ve bu miktarda kapasite artışına bedel” dedi.

Haberin Devamı

Endüstri 4.0 uygulamalarıyla malzeme sipariş girişinden başlayarak ürünün son kullanıcıya ulaşmasına kadar uçtan uca akıllı ve izlenebilir bir değer zinciri oluşturabildiklerini dile getiren Turan Erdoğan, “Akıllı, öğrenen ve kendini geliştirebilen yapay zeka teknolojilerini bu döngüye dahil ederek tüm verileri uçtan uca izleyebiliyor ve süreçlerimizi daha da geliştirip iyileştirebiliyoruz. Tüm bunlar üretimde sürdürülebilir kaliteyi mümkün kılarak bize uluslararası alanda rekabet üstünlüğü sağlıyor. Endüsti 4.0’ı hayata geçirirken kullandığımız teknolojiyi de ithal etmiyoruz. Dünyaya bu alanda know how ihraç edebilecek durumdayız. Mekanik tasarımları, süreç analizleri, parça imalatları, PLC ve robot yazılımları ile simülasyon analizleri Endüstri 4.0 odaklı Vestel mühendisleri tarafından yüzde yüz yerli olarak yapılıyor” diye konuştu.

Siber güvenlik

Turan Erdoğan, Endüstri 4.0’da her alanda olduklarını dile getirerek, “Siber güvenlik tarafında da çalışmalarımız olacak. Bunun için Vestel Ventures firmamız aracılığıyla yerli ve yabancı firmalarla iş birliği için görüşmelerimiz sürüyor. Son aşamadayız. Bu teknolojilerin güvenliğini sağlamak çok önemli” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Ağır işler robotlara ince işler çalışana

Grup cirosu 5.5 milyar $

Ömer Yüngül de, Zorlu Grubu olarak 2018 yılı sonuçlarını açıkladıklarını ve 5.5 milyar dolarlık ciro elde ettiklerini aktardı. Yüngül, “İç piyasada düşüş var. Ama biz ağırlıklı ihracata çalışıyoruz. Cironun yüzde 65’i döviz girdisi. Ciromuza en büyük katkı Vestel’den geliyor. Vestel’in de cirosunun yüzde 75’i ihracattan” dedi. Yüngül, 30 bin çalışanları olduğunu, 1 milyar doların üzerinde de Ebitda dağıttıklarını aktardı. Yüngül, Türkiye’de pazarla ilgili de, geçen yıl elektronik ve beyaz eşya sektöründe yüzde 15-20 arasında daralma yaşandığı bilgisini verdi.

‘Eleman alımımız sürüyor’

Vestel City’de robotlarla insanlar omuz omuza çalışıyor. Üretim sürecinden paketlemeye, malzeme şekillendirmeden kalite kontrole kadar endüstriyel robotlar Vestel’de aktif olarak görev alıyor. Turan Erdoğan, robotlar sayesinde ağır işlerin insanlardan alındığını, çalışanların daha kalifiye işlere yönlendirildiğini dile getirerek, “Biz bir yandan da eleman alımına devam ediyoruz. Kurutma fabrikası kurduk bunun için bu yıl 700 kişiyi daha işe alacağız” dedi.

Haberin Devamı

Vestel, karanlık fabrika uygulamasına da sahip. Geleceğin karanlık fabrikalarında üretim, depolama, taşıma gibi tüm süreçler tamamen otomasyonla gerçekleşeceği için fabrikaların içinde aydınlatma ve ısıtmaya da gerek kalmayacak.