Gündem Ağırlaştırılmış müebbet hapis!

Ağırlaştırılmış müebbet hapis!

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ medya yapılanmasına yönelik ‘darbe çağrışımı’ davasında, Nazlı Ilıcak ile Ahmet ve Mehmet Altan kardeşlerin de arasında bulunduğu 6 sanık “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı...

Ağırlaştırılmış müebbet hapis

15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri ve darbe çağrışımı yapan mesajlar verdikleri suçlamasıyla yargılanan gazeteciler Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ve Mehmet Altan ile birlikte toplam 7 sanığın davasında karar çıktı. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri’de görülen dünkü karar duruşmasında sanıklara son sözleri soruldu.

Haberin Devamı

‘3 kez beraat ederdim’

Nazlı Ilıcak, “Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi içtihadı benim masumiyetimi göstermektedir. Mehmet Altan’a yöneltilen suçlamalar benimkiyle benzerdir. Bizim durumumuz AYM kararıyla emsal sayılmıştır. Kararınızın bu içtihat çerçevesinde vermenizi diliyorum” derken, Ahmet Altan da, “Ben yüzlerce kez yargılandım. İlk defa Anayasa suçu işleyen mahkeme ile karşı karşıyayım, Bildiğim kadarıyla ne Osmanlı, ne Cumhuriyet tarihinde bunun bir benzeri yok” diye konuştu.

Tutuklu sanıklardan Mehmet Altan da, “18 aydır beni gizemli delil tanımlamasıyla cezaevinde tutan anlayışa AYM, 3 kez hak ihlali kararı verdi. Yüce Divan yargılasa 3 kez beraat etmiş olacaktım. Hepimizin sığınağı evrensel hukuktur. Anayasa ile çelişen yaklaşım hukuk devletini öldürür” sözleriyle beraat kararı verilmesini talep etti.

Haberin Devamı

Verilen 5 saatlik aranın ardından da mahkeme heyeti, Nazlı Ilıcak, Ahmet ve Mehmet Altan kardeşler ile eski Zaman gazetesi görsel yönetmeni Fevzi Yazıcı, Zaman gazetesi marka müdürü Yakup Şimşek ve eski Polis Akademisi öğretim görevlisi Şükrü Tuğrul Özşengül’e “anayasal düzeni devirmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

İndirim yapılmadı

Kararda, atılı suçun sabit olduğu belirtildi. Sanıkların cezalarında indirim yapılmadı. Kararda, bu suçun örgüt faaliyeti dışında işlenmesinin mümkün olmadığı vurgulandı. Ancak yasa gereği örgüt üyeliği suçu ile “Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni devirmeye teşebbüs” suçlarından, ayrıca ceza verilmesine yer olmadığı kaydedildi. Tutuksuz yargılanan reklamcı Tibet Murat Sanlıman hakkında ise beraat kararı verildi. Ceza verilen 6 sanığın, tutukluluk hallerinin devamına da hükmedildi.

Dolarlar delil oldu

Mahkeme, Mehmet Altan’dan ele geçirilen 6 adet 1 doların, delil olarak saklanmasını kararlaştırırken, Mehmet Altan’la ilgili kararın, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi olması nedeniyle üniversiteye gönderilmesine hükmetti. Mahkeme başkanı Kemal Selçuk Yalçın kararı okuduktan sonra, tarafların 7 gün içinde istinaf mahkemesine itiraz hakları olduğunu da hatırlattı.