Gündem Ağlamadan mücadele etmeyi öğreteceğim

Ağlamadan mücadele etmeyi öğreteceğim

08.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’deki savaşın mağdurlarından Nejla Şeki, sığınmacı olarak geldiği Kilis’te kadınlar için umut oldu. Necla’nın öncülüğündeki merkezde kadınlar hem el işi yaparak para kazanıyor hem de savaşın travmalarını atlatıyor...

Ağlamadan mücadele  etmeyi öğreteceğim

Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Nejla, kendisi gibi savaş mağduru kadınların geleceğe umutla bakmasını sağlayacak bir merkez kurdu.
Nejla Şeki(37), Suriye’deki iç savaş başladığında Şam’da iki oğlu ile birlikte yaşıyordu. Evleri silahlı kişiler tarafından basıldığında Halep’teki akrabalarının yanına kaçtı. Kısa bir süre sonra burada da hava saldırıları başladı. Bunun üzerine doğduğu şehir olan Azaz’a gitti. Bu süreçte elinden geldiğince ihtiyacı olanlara da yardım etmeye çalıştı.
Fakat 2012’de bombalar ailesi ile birlikte yaşadığı evi yerlebir edince Türkiye’ye kaçmaktan başka çareleri kalmamıştı. Nejla ve ailesi Kilis’e geldiler. Saldırı sırasında yüzünden yaralanan 9 yaşındaki oğlu Amer burada tedavi oldu. Psikoloji mezunu Nejla, oğlunun tedavisi bitince Kilis’te yeni bir yaşam inşa etmeye karar verdi. İnşa edeceği yeni yaşam için önce kendisi gibi Suriye’den Kilis’e gelmiş kadınlarla iletişime geçti. Kısa bir süre içerisinde kadınların hemen hepsinin örgü ve el işleri konusunda yetenekli olduklarını farketti. Ev sahibinden aldığı 1000 TL’yle gerekli eşyaları alan Nejla; 18 kadınla birlikte evinde örgü yapmaya başladı.

260 kadın kursiyer
Nejla’nın evinde başlayan bu aktivite kısa sürede duyuldu. Projenin ses getirmesiyle birlikte Nejla bunun sürdürülebilir bir iş projesine dönüşmesi için Kilis Valiliği’ne başvurdu. Örgüleri ve el işlerinin satılması için bir kermes düzenlenmesini talep etti. 2013 yılı Ocak ayında tamamen Valilik tarafından düzenlenen bir satış gerçekleştirildi. Bir merkeze dönüşen gruba ilgi de giderek arttı. Bir yılın sonunda sadece örgü bölümüne katılan kadınların sayısı 45’e yükseldi. Gruptaki toplam katılımcı sayısı ise şimdilerde 260.
Kuaförlükten dikişe birçok konuda eğitimlerin de verildiği merkezin kendisine umut verdiğini belirten Nejla duygularını şöyle anlattı: “Tüm engellere karşın, ‘Bu defa bu en zoru ama devam etmem lazım’ diye düşündüm. Çok fazla baskı hissettim fakat eğer kadınlar buraya verdikleri emeğin karşılığını alamasalardı çok daha fazla acı hissedecektim. Ağlamadan ve korkmadan mücadele etmeyi öğrendim. Kadınlara aynısını başarabileceklerini öğretmeye devam edeceğim.”

Yazarlar