Gündem Aileye polisten fazla ceza istendi

Aileye polisten fazla ceza istendi

27.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi olaylarında polis memuru Ahmet Şahbaz’ın silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün üç kardeşi ve annesi için açılan davada aileye Şahbaz’dan fazla ceza istendi.

Aileye polisten fazla ceza istendi

Gezi olaylarının Ankara ayağında Çevik Kuvvet polisi Ahmet Şahbaz’ın açtığı ateş sonucu başından vurularak yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün üç kardeşi ve annesi hakkında ilk duruşmada Şahbaz’a ve heyete hakaret ettikleri, Şahbaz’ı kasten yaraladıkları iddiasıyla dava açıldı.
İddianamede, anne Sayfı Sarısülük ile kardeşler Cem ve Mustafa Sarısülük’ün 5 yıla kadar, diğer kardeş İkrar Sarısülük’ün ise 6 yıl 1 aya kadar hapsi istendi. Buna göre, hem ailenin hem de 1.5 yıldan 4.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Şahbaz’ın üst sınırdan ceza almaları halinde Sarısülük ailesi, sanık polisten daha fazla ceza alacak.
Sarısülük’ün öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması skandallara sahne olmuş mahkeme heyeti, Şahbaz’ın duruşmaya peruk ve gözlükle katılmasına izin vermişti.
Duruşmada yaşanan olaylardan sonra Şahbaz, sonraki iki duruşmaya Şanlıurfa’dan telefonla katılmıştı. Bu duruşmada yaşananlardan dolayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük, kardeşleri Mustafa, İkrar ve Cem Sarısülük hakkında dava açtı. 18 Temmuz tarihli iddianame mahkeme tarafından da kabul edildi.

‘Davayı kaça sattın?’
İddianamede, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya Şahbaz’ın peruk ve gözlükle katıldığı, Sarısülük ailesinin buna tepki göstererek, mahkeme heyetinden Şahbaz’ın peruk ve gözlüğünün çıkartılmasına karar vermesini istedikleri, reddedilmesi üzerine heyete alenen hakaret ederek, “Hakim davayı kaça sattın, satılmış köpekler, şerefsizler” ifadelerini kullandıkları kaydedildi.
İddianamede mağdurlar mahkemeye heyeti ile Şahbaz olarak gösterilirken, Sarısülük ailesi “şüpheliler” olarak sıralandı. Şahbaz’ın vekili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği’nin avukatının ismi yer aldı.
İddianamede, anne Sayfı, kardeşler Mustafa ve Cem Sarısülük için Şahbaz’ı kasten yaralama ve heyete hakaret suçlarından 4 yıl 11 aya kadar hapis cezası istenirken, heyete karşı işlendiği iddia edilen suç “zincirleme suç” olarak sayıldı ve verilecek cezanın 1 yıldan az olmaması talep edildi.
Heyetle birlikte Şahbaz’a da hakaret ettiği öne sürülen İkrar Sarısülük için ailesinin işlediği öne sürülen suçlar dışında bu suçlardan da ceza istendi ve 6 yıl 1 ayla cezalandırılması talep edildi.

Şahbaz’a 4.5 yıl istendi
Şahbaz, Sarısülük’ü meşru müdafaa sırasında öldürdüğü gerekçesiyle sadece 1.5 yıldan 4.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Buna göre, hem aile, hem de Şahbaz yargılandıkları davalardan üst sınırdan ceza alırlarsa, Sarısülük’ün annesi ve kardeşleri, sanık polisten daha fazla ceza alacak ve daha uzun süre cezaevinde yatacak.