İstanbul Akciğer hastaları dernek kurdu

Akciğer hastaları dernek kurdu

23.06.2016 - 15:55 | Son Güncellenme:

Akciğer hastalığından müzdarip vatandaşlar akciğer sağlığının korunması, hastalıkların önlenmesi ve tedavisine yönelik çalışmalara katkı sunmak, akciğer hastaları ve yakınlarına yönelik yardımlaşma ve dayanışmayı arttırmak için “ Akciğer Hastaları Dayanışma Derneği (AHDADER)” çatısı altında biraya geldiler.

Akciğer hastaları dernek kurdu

Özellikle sigaraya bağlı akciğer hastalıkları Türkiye’de önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Öyle ki,  Türkiye’de 5 milyona yakın akciğer hastası bulunurken, bunlardan 1 milyon 700 bini KOAH'lı, 2 milyon 800 bini astımlı, 14 bin tüberkülozlu, 30 bin civarında akciğer kanserli ve 15 bin civarında solunum yetmezli hasta bulunuyor. Ülke genelinde her yıl 35 bin akciğer hastası, 22 bin akciğer kanserli hasta ise yaşamını kaybediyor. Akciğer hatalığından müzdarip vatandaşlar akciğer sağlığının korunması, hastalıkların önlenmesi ve tedavisine yönelik çalışmalara katkı sunmak, akciğer hastaları ve yakınlarına yönelik yardımlaşma ve dayanışmayı arttırmak için “ Akciğer Hastaları Dayanışma Derneği (AHDADER)”  çatısı altında biraya geldiler. Türk Toraks Derneği tarafından da desteklenen Akciğer Hastaları Dayanışma Derneği, akciğer hastalıkları konusunda toplumu bilgilendirmek, kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla çalışmalara başlarken,  AHADER Geçici Başkanı Hasan Yılmaz şu bilgileri verdi:  “Hastalık gelişmesinin önlenmesi, farkındalığın olması, erken tanı, kolay ulaşılabilir tedavi koşullarının sağlanması, pulmoner rehabilitasyon, emeklilik maluliyetinde haklar elde edilmesi gibi toplumu ve hastaları ilgilendiren konular üzerinde yoğunlaşacağız. Bilimsel desteği ise akciğer hastalıkları konusunda Türkiye’nin 4 bin 500 den fazla hekim üyesi olan Türk Toraks Derneği’ndan sağlayacağız. Akciğer hastalarının en büyük sorunu hastalıkları ile ilgili solunum sıkıntısı çekmeleridir. Eforla yani yürürken oksijen desteğine ihtiyacı olan hastaların taşınabilir oksijen sistemlerine ulaşmakta zorluk çekiyorlar.  Rehabilitasyon üniteleri de yaygın değil. İlk hedefimiz solunum cihazları ve rehabilitasyon merkezlerinin sayısının arttırılması olacak” dedi.  

Haberin Devamı

Yılmaz, astımlı hasta sayısının Türkiye geneline yüzde 5'lik bir dilimi kapladığını da ifade ederek, şunları söyledi: "KOAH gibi önlenebilir hastalıkların farkındalığı, solunum sıkıntısındaki hastaların emeklilik işlemlerinde maluliyetle ilgili kolaylıkların sağlanması,  sigara-tütün ürünleri ile mücadele oldukça önemli. Sağlıklı beslenme, obezite ve uyku bozukları ile başa çıkmak,  tüberkülozda korunmak yada tedaviye uyumun önemi bilinçlendirme faaliyetleri de yürütüceğiz. Toplumda yüzde 5 gibi olan Astımlı hastaların bilinçlenmesi tedavilerini düzgün kullanmaları konusunda hasta eğitimi gibi bir çok konuda çalışacağız." 

Yazarlar