Gündem Akdeniz’de enkaz seferberliği

Akdeniz’de enkaz seferberliği

21.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa, Yunanistan, Mısır ve İngiltere’nin uçak ve gemileri sayesinde Mısır uçağının enkazı bulundu. Karakutu bulununca kazanın gizemi çözülecek

Akdeniz’de enkaz seferberliği

Mısır Havayolları’nın (Egyptair) önceki gün Paris - Kahire seferini yaparken Akdeniz’e düşen yolcu uçağının enkazına ulaşıldı. Dün öğle saatlerinde İskenderiye’nin 295 km kuzeyinde tespit edilen MS804 sefer sayılı yolcu uçağının enkazı; Fransa, Yunanistan, Mısır ve İngiltere’nin uçak ve gemilerinin ortak çalışması sonucunda bulundu. Uçağın bulunduğuna dair açıklamayı Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi şahsen yaptı.

Ceset ve koltuk bulundu
Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Mısır ordusunun bir ceset parçası, iki koltuk ve bavullardan oluşan bir enkaz daha bulduğunu aktararak, enkaz parçalarının geniş bir alana dağılmış durumda olabileceğini belirtti. Kammenos, Airbus Airbus A320 tipi yolcu uçağının enkazının ise belirlenen rotası üzerinde olduğunu söyledi.

Uçağın bulunmasının ardından gözler, kazanın nedenini çözmek için gereken karakutuya döndü. Enkazın bulunduğu bölgede derinliğinin 3 km’ye vardığını belirten İngiliz denizbilimci Dr. Simon Boxall, okyanustaki tepeciklerin karakutunun sinyalerini engelleyebileceğini aktardı. 2009’da Atlantik Okyanusu’na çakılan 447 sefer sayılı Air France uçağının enkazı da birkaç gün içinde bulunmuş, ancak karakutunun bulunması için iki yıl gerekmişti.

Patlama izi yok
Reuters ise, ABD’li yetkililere dayandırdığı haberde, ABD uydularından elde edilen görüntülerde herhangi bir patlama izine rastlanmadığını aktardı. Kaynaklar, ABD’nin kazanın sebebi konusunda hâlâ bir karara varmadığını da sözlerine ekledi.
Saldırıyı IŞİD’in yaptığına dair söylentiler çıksa da, IŞİD’in saldırılarını birkaç saat içinde üstlendiğini belirten güvenlik uzmanları saldırının IŞİD kaynaklı olma ihtimalinin çok düşük olduğunu vurguladı.

Olayın sebebini araştırmak üzere de üç Fransız müfettiş ile Airbus firmasından uzmanlar dün başkent Kahire’ye gitti. Araştırmalarda da terör eylemi, insan hatası ve sabotaj da dahil olmak üzere tüm olası sonuçların incelendiği öğrenildi.
Öte yandan seyahat uzmanı Simon Calder, son 141 gün içerisinde havacılık kaynaklı 164 ölümün yaşandığını belirtti. Bu sayının yıla oranlandığı durumda 425 yolcuya tekabül ettiğini, 2014 ile 2015 yıllarındaki can kayıplarının bundan çok daha yüksek olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Uçağa binemeyeceği için 3 gün ağlamıştı

Mısır Havayolları’nın MS804 sefer sayılı yolcu uçağında hayatını kaybedenlerin de hayat hikayeleri ortaya çıkmaya başladı. Uçağın kaptan pilotunun Mohamed Said Ali Ali Shoukair’in 37 yaşında 6275 saat uçuş deneyimi olan tecrübeli bir kaptan olduğu öğrenildi. Arkadaşları, bekâr ve çocuk sahibi olmayan Shoukair’in önceki hafta terfi aldığı için çok mutlu olduğunu, haftabaşında da tüm çalışma arkadaşlarına büyük bir kutlama yemeği verdiğini söyledi. Yardımcı pilot Muhammed Mamdouh Assem ise, tüm çocukluğu boyunca uçak uçurmayı hayal eden biriydi. Arkadaşlarının aktardığı bilgiye göre, dul bir kadın olan annesi, oğlunun hayalini gerçekleştirmek için tüm mal varlığını Assem’in pilotluk eğitimi için harcadı.
Kazada öldüğü açıklanan ilk kişi olan kabin memuru Samar Ezz Eldin’in Facebook fotoğrafı ise büyük dikkat çekti. Fotoğrafda denizin içindeki bavulunu ıslanmış üniforması ile çekerken gözüken 27 yaşındaki Eldin’in arkasında ise denize çakılan bir uçak gözüküyor.

Hayatını kaybeden Fransa vatandaşlarından Pascal Hess’in ise uçağa binmesi şans eseri gerçekleşti. Uçuştan birkaç gün önce pasaportunu kaybeden Hess, Kızıl Deniz’deki arkadaşlarına katılamayacağı için büyük bir üzüntü yaşayıp üç gün boyunca uyuyamıyor. Hess’in arkadaşının anlattığı hikayeye göre, yolda bulunan pasaportu kendisine ulaşınca ise Hess, Kızıl Deniz’e gitmek konusunda büyük bir tereddüt yaşayarak uçağa biniyor.

Uçakta bulunanlardan 40 yaşındaki Richard Osman ise, 27 Nisan’da ikinci defa baba olmuştu. 14 aylık bir kızı daha olan Osman’ın Mısır’daki bir altın madenini incelemek için ülkeye gittiği öğrenildi.