Ekonomi Akman’dan bir yılda 1 milyar dolarlık yatırım

Akman’dan bir yılda 1 milyar dolarlık yatırım

27.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yurtdışında başarılı olan Türk işadamlarından biri Ali Akman. Akman Holding’in kurucusu. Holdingin geçmişi 35 yıl önceye gidiyor. Akman, Robert Koleji bitirdiktan sonra üniversite eğitimini İngiltere ve Almanya’da yaptı. Özel sektörde çalıştıktan sonra meyve suyu ticaretiyle kendi işini kurdu.

Akman’dan bir yılda  1 milyar dolarlık yatırım

Türkiye’nin ilk meyve suyu ihracatını 1982’de Amerika’ya gerçekleştirdi. 1984’te Konya’da Ersu’yu satın aldı. Daha sonra Amerikalı bir şirketle Antalya’da Golden Meyve Suyu’nu kurdu. Morello, Aksu’yu kurdu. Türkiye’de beş tesiste üretim ve ihracat yapıyor. Bu tesislerde yılda 160 ton meyve suyu işliyor. Üretimin yüzde 75’i ağırlıklı AB ülkeleri olmak üzere 50’nin üzerinde ülkeye ihraç ediliyor.

Bugün Akman Holding (Türkiye) ve SAMM Holding (Kanada) sanayicilik (meyve suyu, plastik, su), otelcilik, gayrimenkul, otomotiv, inşaat, filmcilik gibi değişik alanlarda 17 firmayla faaliyet gösteriyor. Şirketler Akman Holding ve SAMM Holding bünyesi altında bulunuyor.

Otelcilik alanında Ankara’da SAMM Hotel ve Capital Plaza otelleri, Kanada Toronto’da Marriot, Sheraton ve Holiday Inn olmak üzere 5 oteli bünyesinde bulunduruyor. İnşaatta ise Türkiye’nin ilk condominium projesini 1997 yılında Ankara’da inşa etti. Grup bugüne kadar Arjantin, İtalya, İran, Hindistan, Çin’de birçok tesis kurdu.

Her alanda proje

Akman Grubu Başkanı Ali Akman, 2017 yılının Türkiye’de meyve ürünlerinin de bol ve ucuz olması nedeni ile özellikle kayısı/vişne ve elma olmak üzere tam kapasite çalışacakları bir yıl olarak geçtiğini söyledi. 2017’de özellikle Kanada’da inşaat ve otelcilik sektöründe büyümeye devam edeceklerini dile getiren Akman, “Bu arada referandum ile gelen siyasi istikrar ile Türkiye’de de inşaat alanında özellikle finans ve pazarlama sıkıntısı olan Ankara, İstanbul, İzmir ve Bodrum’daki projelerle ilgileniyoruz. Gıda, inşaat ve turizm bizim sevdiğimiz sektörler. 2017 yılında elimizdeki toplam işlerin kapasitesi 1 milyar doların üzerinde bulunuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı