Manisa Alaşehir'de mavi dil salgını

Alaşehir'de mavi dil salgını

01.11.2014 - 11:24 | Son Güncellenme:

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde mavi dil hastalığına yakalanan 17 koyunun ölmesi üzerine Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü aşılama seferberliği başlattı.

Alaşehirde mavi dil salgını

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde mavi dil hastalığına yakalanan 17 koyunun ölmesi üzerine Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü aşılama seferberliği başlattı.
Alaşehir ilçesine bağlı Horzumkeserler Mahallesi’nde son bir hafta içerisinde 17 koyun birden ölmesi üzerine koyun sahipleri Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Yetkililerin yaptığı incelemeler sonucunda koyunlara mavi dil hastalığı teşhisi konuldu. Bunun üzerine harekete geçen ekipler çevre mahalle ve ilçelere salgınla ilgili duyurular yaparken, Horzumkeserler, Türkmenköy, Belenyaka, Badınca, Caberkamara ve Matarlı Mahallelerinde yaklaşık 45 bin koyuna aşı yapılacağı duyuruldu.

Haberin Devamı


600 KOYUN AŞILANDI


Mavi dil hastalığına yakalanan koyunların dillerinde önce mavi renk beliriyor ve ardından ağızda yaralar oluşuyor. Koyunun beslenmesine engel olan yaralar sonucu mavi dil hastalığı koyunların ölümüne neden olabiliyor. Mavi dil hastalığı sinekler tarafından koyundan koyuna yayılıyor. Alaşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tarık Memiş, konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Horzumkeserler Mahallesinde son bir hafta içerisinde değişik kişilere ait 17 koyunun ölmesi üzerine koyun sahipleri bize başvuruda bulundular. Veteriner hekimlerimiz mahallede bulunan koyunlar üzerinde yaptıkları incelemeler sonunda koyunlarda mavi dil hastalığı salgını olduğunu tespit ettiler. İlk etapta 17 bin mavi dil hastalığı aşısı istedik. Çevre ilçelere hastalığın yayılmasına karşı önlem alınması için bilgiler verdik. Horzumkeserler Mahallesinde şu anda yaklaşık 600 koyunun aşılaması yaptık. Alaşehir Belediye’sinden mahallelerde bulunan koyun ahırlarında, sineklerin yaşayabileceği bataklık alanlarda ve çöp bidonlarında ilaçlama yapılması için yardım istedik. Belediye ilaçlama çalışmalarını başlattı. Horzumkeserler Mahallesine komşu olan Türkmenköy, Belenyaka, Matarlı, Badınca ve Caberkamara Mahallelerinde yaklaşık 45 bin koyuna aşılama yapacağız. Mahallelerde koyun sahiplerine eğitici toplantılar yapıyoruz."

Yazarlar