Teknoloji Alcatel 5 inceleme: Uygun fiyata satın alabileceğiniz en iyi telefonlardan biri

Alcatel 5 inceleme: Uygun fiyata satın alabileceğiniz en iyi telefonlardan biri

10.09.2018 - 15:53 | Son Güncellenme:

Alcatel 5, iyi ekran ve sağlam tasarımının yanında uygun fiyatıyla da dikkat çekiyor. Bu tarz bir bütçe dostu telefon için fazla şey sunuyor ve rekabeti kızıştırıyor.

Alcatel 5 inceleme: Uygun fiyata satın alabileceğiniz en iyi telefonlardan biri

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Tipik amiral gemisi telefonunuz olmasa da Alcatel 5, Fransız markanın 2018’de çıkan en yetenekli akıllı telefonu.Uzun çerçevesiz ekran ve çift kişilik selfie kamera ayarı ile, normalden biraz daha fazlasını isteyenler için ilgi çekici bir seçenek.

Peki Alcatel 5, temel kullanıcı deneyimini eksiksiz bir şekilde yerine getirebiliyor mu?

Alcatel 5 inceleme: Uygun fiyata satın alabileceğiniz en iyi telefonlardan biri

Bilindik tasarımlardan uzak

Alcatel 5 tasarımı ile biraz farklı bir şeyler peşinde. Burada her zamanki Apple veya Samsung kopyası yok, bu kesin. Tabii bu, Alcatel 5'in ayırt edici tasarımının tamamen başarılı olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin, arka kısımda metalik bir kapak göreceksiniz. Ancak bu gerçek metal değil, boya ile fırçalanmış alüminyum etkisi yaratılmak istenmiş.

Haberin Devamı

Alt ve üst kenarlar ise gümüş krom renkte. Parmak izi sensörü her zamanki gibi tasarımda olsa da konumu kişisel zevkleriniz göre değişebilir. Sensör, Alcatel 5’te arka kısımda ortada yer alıyor.

Alcatel Face Key adlı kendi yüz kilidini de sistemini dahil etmiş. Bu, iPhone X'in gelişmiş 3 boyutlu yüz haritalama sistemi gibi değil ama işinizi görüyor.

Face Key, yüzünüzü taramak için Alcatel 5'in ön kamerasını kullanıyor. Orta veya iyi aydınlatılmış ortamlarda sensör iyi çalışıyor. Ancak, düşük aydınlatmada aynı durum söz konusu değil.

Alcatel 5 inceleme: Uygun fiyata satın alabileceğiniz en iyi telefonlardan biri

Tasarımın yıldızları, Alcatel'ın 5,7 inçlik ekranın kenarlarından ve altından geçmeyi başardığı ince çerçeveler. Üst çerçeve biraz daha kalın, ancak genel olarak çok daha çekici görünüyor.

Ünitenin tüm kenarları da güzel bir şekilde yuvarlatılmış. Önden arkaya tam simetrik bir şasi olmasa da, göze güzel görünüyor.

18: 9 formatında 5.7 inçekran, bir akıllı telefonda olan en keskin panel değil. Yine de renkler keskin ve canlı. Parlaklığı da varsayılan ayardan biraz daha artırırsanız işinize rahatlıkla görebilir. Bu arada ekran 720 x 1440 çözünürlüğünde ve inç başına 282 ppi sunuyor.

Menüler, ikonlar, web sayfaları, fotoğraflar ve filmler, ekranda iyi görünüyor. Metrobüste giderken Netflix’ten dizilerinizi rahatlıkla izleyebilirsiniz. Güneş ışığı altında da ekran çok yansıma yapmıyor.

Haberin Devamı

8.4mm kalınlığına ve 144g ağırlığa sahip olan Alcatel 5, biraz hafif ama yine de 2018'in diğer amiral gemisi telefonlarına kıyasla pek hafif değil. Fiyatına göre değerlendirirsek oldukça iyi.

Sağ taraftases kontrolleri ve güç düğmesi bulunurken, çift SIM kart dışında telefonun sol tarafında hiçbir şey yok.Telefonun alt kısmında ise USB-C portu ve iki hoparlör ızgarası bulunuyor. Sadece bir hoparlör var.

Kötü yapı kalitesi ve iyi görünmeyen orta menzilli telefonları inceledikten sonra Alcatel 5'in tasarım anlamında kendi fiyat segmentinde beklentileri aştığını söyleyebilirim.

Alcatel 5 inceleme: Uygun fiyata satın alabileceğiniz en iyi telefonlardan biri

Performans

Alcatel 5, gücünü sekiz çekirdekli MediaTek MT6750 yonga seti, 3GB RAM ve 32GB depolama alanıyla geliyor. MicroSD kart ile telefona 128GB’a kadar ekleme yapabilirsiniz.

Geekbench 4 testinde telefon çok çekirdekliden 2490 puanla çıktı. Performans açısından, Samsung Galaxy S7'nin yaklaşık yarısı kadar güçlü. Piyasada Moto G6, Nokia 6 (2018) ve Honor 9 Lite ile mücadele edebilir.

Haberin Devamı

Benchmark’lar bir yana Alcatel 5, günlük kullanımda hiç sorun çıkartmadı. Çok sayıda zorlu uygulama arasında geçiş yaparken biraz mücadele edebilirsiniz. Ancak e-postalarınızı kontrol etmek, sosyal medyada takılmak veya video izlemek gibi işler için ihtiyacınız olan tüm güce sahip olacaksınız.

Oyun söz konusu olduğunda, Alcatel 5, bazı online FPS oyunlarını -Guns of Boom gibi- oldukça iyi çalıştırıyor. PUBG Mobile’i de düşük grafikler ayarlarında oynayabilirsiniz. Arada duraksamalar yaşayabilirsiniz.

Android 7.1 Nougat ile gelen cihaz, yeterince hızlı çalışıyor. Ancak birçok bloatware var. Bloatware, Android cihazınızda çoğu zaman gereksiz olan önceden yüklü uygulamalardır. Bu uygulamalar sistem kaynaklarını tüketir, cihaz hafızasında yer kaplar ve RAM kullanır. Ayrıca arka planda çalıştıklarından pili oldukça fazla kullanırlar.

Bazı sistem temizleyici ve eğlence odaklı uygulamalar var. Bu gibi uygulamalar kaldırılamıyor, dolayısıyla bunları görmezden gelmeniz gerek.

Android'in menülerine ve ekranlarına geçiş yapmak çok kolay. Güzel kişiselleştirme seçenekleri de var. Gezinme çubuğunu gizleme seçeneği gibi.Google ses araması da dahil olmak üzere belirli ekranların başlatılmasında bazı yavaşlamalar fark edebilirsiniz. Bu, telefonu kullanılamaz hale getirmiyor ama yine de aklınızda bulunsun.

Haberin Devamı

Aslında, en fazla durgunluğu gösteren uygulamalardan biri Google Haritalar. Nedeni tek seferde Wi-Fi, GPS ve işlem gücü gerektiren kombinasyon istemesi olabilir. Adil olmak gerekirse, Google Haritalar, şu anda en iyi Android telefonlarda bile bazen çökebiliyor.

Alcatel 5 inceleme: Uygun fiyata satın alabileceğiniz en iyi telefonlardan biri

Pil ömrü

Alcatel 5, 3000mAh pille geliyor. Düşük güçlü bileşenler ve ekran önüne alındığında pil ömrünün hayal kırıklığı yaratması utanç verici.Alcatel 5 ile geçirdiğim süre boyunca, genellikle, kalan batarya ömrünün % 10'undan daha azı ile günü sonlandırdım.Bu sadece yoğun kullanımında (video, oyun, GPS) gerçekleşti. Gün içinde telefona gerçekten çok yüklenirseniz, akşam saatlerinden önce şarj etmeniz gerekebilir.

Telefonda açtığım 90 dakikalık FHD video sonrasında batarya%100’den% 78’e kadar düştü. Oyun oynarken pil neredeyse her 10 dakikada bir%8 düştü. Kısacası pilin sunduklarından çok etkilenmedim. Bütün gün çalışan bir telefon değil.

Alcatel 5 inceleme: Uygun fiyata satın alabileceğiniz en iyi telefonlardan biri

Kamera

Alcatel 5'in arkasındaki tek objektifli 12MP kamera rakiplerine kıyasla oldukça iyi. Renklere ve ayrıntılara hızlı bir şekilde odaklayıp, anı yakalayabiliyor. Beklediğim gibi, yine en iyi kareler, parlak güneş ışığı altında çekiliyor.

Parlaklık ve renk karışımı, ışığın az olduğu çekimlerde kötüleşmeye başlıyor. Grenlenme de görülebilir.

Arkakamera HDR moduna sahip olsa da her çekim için uygun değil. HDR’ı daha çok geniş açılı çekimler için kullanmanızı öneriyorum. Örneğin manzara fotoğrafı çekerken.

Telefonun hareketli sahnelerle iyi bir şekilde başa çıkıyor. Tripod üzerinde kullanırsanız, daha çok verim alabilirsiniz. Eğer sadece WhatsApp veya Facebook'tan bir fotoğraf paylaşıyorsanız, çok fazla bulanıklık yaşamayacaksınız.

Ön taraftaki çift objektifli (13+5MP) kameranın arkasındaki düşünce, çerçevede çok sayıda yüz algılandığında otomatik olarak 120 derecelik geniş açıya ayarlanması. İkiden fazla yüz algılandığında LED flaşlı ön kamera, 120 derecelik açıya geçiş yapıyor. Bu da grup selfie’ler için mükemmel.

Birkaç milisaniye duraklasa da özellik gayet iyi çalışıyor. Eğer bir selfie hayranıysanız, size pek çok artı katabilir.

Alcatel 5 inceleme: Uygun fiyata satın alabileceğiniz en iyi telefonlardan biri

Sonuca bağlıyorum

İnceleme sırasında Alcatel 5'i gösterdiğim insanların tepkileri neredeyse aynıydı: sıradan ve özel bir şey yok. Taa ki fiyatını söyleyene kadar.

Tasarım, arayüz ve kamera karşısında, fiyat karşısında beklediğinizden daha fazlasını veriyor. Kendi klasmanında üst sıralarda yer alabilir ama genele baktığımızda ortalama.

Hayal kırıklığı yaşadığım şey pil ve bazen telefonun performansı ile ilgili oldu.

Bir akıllı telefona büyük paralar harcayarak paranızın karşılığını aldığınızı düşünüyorsanız, Alcatel 5 size çok daha düşük fiyata temel özellikleri veriyor.
Pil açısından her gün telefonlarında fazla zaman geçirmeyenler, küçük sosyal medya bakınmaları, web taramaları, e-postalar derseniz bu telefon sizi uygun bulabilir. Öte yandan, hızlı bir cihaza ihtiyacınız varsa Alcatel 5 size istediğinizi vermeyebilir.

Alcatel 5’e 1600 TL’ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • Kaliteli tasarım
  • Dizi ve filmler için geniş ekran
  • Cazip fiyat

EKSİLERİ

  • Kameranın doğru şartlara ihtiyacı var
  • Pil ömrü zayıf