Gündem ALES geç başvuru ne zaman yapılacak? Sınavda yapılan değişiklikler...

ALES geç başvuru ne zaman yapılacak? Sınavda yapılan değişiklikler...

15.10.2017 - 10:25 | Son Güncellenme:

ALES geç başvuruları bu hafta başlayacak. 26 Eylül - 4 Ekim tarihleri arasında sınav için başvuru yapmayan adaylar, geç başvuru gününde başvuru yapabilecekler. ALES geç başvurusu nasıl yapılır? ALES geç başvuru ücreti nasıl ödenecek?

ALES geç başvuru ne zaman yapılacak Sınavda yapılan değişiklikler...

19 Kasım’da yapılacak olan ALES sınavı saat 10.00’da başlayacak. ALES için yapılan değişiklikler, bu sınavdan itibaren uygulanmaya konulacak. Belirlenen tarihlerde sınav başvurusunu tamamlamayan adaylar, geç başvuru gününde başvurularını tamamlayabilecekler. Geç başvurular, 18 Ekim Çarşamba günü yapılabilecek.

Haberin Devamı

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

ALES SINAV GİRİŞ YERLERİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES’TE HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?

ALES’te yapılan değişiklikler; 3 yıl olan sınav puanı geçerlilik süresi 5 yıla çıkarıldı. Sınavın süresi 180 dakikadan 150 dakikaya, sınav soru sayısı da 160’tan 100’e düşürüldü. ALES sayısal ve ALES sözel puan hesaplama işlemlerinde değişiklik yapılmadı ancak ALES eşit ağırlık puanı hesaplamasında sayısal ve sözel testlerin ağırlıkları yüzde 50 olarak değiştirildi. Bunlar dışında Sözel-1, Sözel-2 ve Sayısal-1, Sayısal-2 olarak dört kısımdan oluşan ALES , sadece sözel ve sayısal olarak iki kısımdan oluşacak.

Yeni değişiklikler ile ALES test içeriklerinde de düzenleme yapıldı. ALES sayısal testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel işlemlerden yararlanma, problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Adayların sıralama, analiz etme, çözümleme, mantıksal akıl yürütme ve yorumlama gibi ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi hedefleniyor.

ALES sözel testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle, metim tamamlama; kesin yargıya ulaşma, parçada anlam bütünlüğü sağlama ve düşünce akışını bozan ifadeyi bulma gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Bu testte adayların temel dil bilgisi becerileri ve sözel akıl yürütme becerilerinin ölçülmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

ALES GEÇ BAŞVURU NASIL YAPILIR?

18 Ekim’de yapılacak olan ALES geç başvuru işlemleri, ÖSYM aday işlemleri sistemi üzerinden gerçekleştirilecek. Sistem üzerinden başvuru yapan adaylar, ÖSYM ‘’Ödemeler’’ alanından sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacak.
Normal başvuru sürecinden farklı olarak geç başvuru gününde 135 Türk Lirası sınav ücreti ödeyecekler ve sınava sadece Ankara’da girebilecekler. 18 Ekim’de sınav başvurusunu tamamlamayan adayların işlemleri de geçersiz olarak sayılacak.

ALES PUANI NEREDE KULLANILIR?

ALES sonucunda alınan puan; yükseköğretim kurumlarında araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, eğitim ve öğretim planlamacısı, çevirici kadrolarında açıktan atamalar için kullanılır. Öğretim görevlisi dışındaki kadrolarda naklen atama işlemlerinde de kullanılır.

Bunlar dışında ALES puanı; lisansüstü eğitime giriş için ve yurt dışı eğitimler için de kullanılabilir.

Yazarlar