Gündem Alkolde kritik limit uyarısı

Alkolde kritik limit uyarısı

03.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Karaciğer yağlanmasında en önemli nedenlerden birinin aşırı alkol kullanımı olduğunu belirten Prof. Dr. Birol Özer, erkekler haftada 210 gram, kadınlar ise 140 gram alkol sınırını aşmamalı diyor...

Alkolde kritik  limit uyarısı

Sindirim sistemi hastalıkları Türk Gastroenteroloji Derneği’nce düzenlenen “Ulusal Gastroenteroloji Kongresi”nde ele alındı. Kongrenin ardından konuştuğumuz Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Birol Özer, karaciğer yağlanması ve karaciğer hastalıkları konusunda çarpıcı rakamlarla uyarılarda bulundu. Özer, “Karaciğerinde yağlanma olan kilolu hastalar bize gelip ‘Ne kadar alkol kullanabilirim?’ diye soruyor. Bizim ağır alkol kullanımı diye tıbbi anlamda bir karşılığımız var. Bu oran erkekler için haftada 210 gram, kadınlar için 140 gramdır. Eğer bir erkek birey haftada 210 gramdan fazla alkol kullanıyorsa ve karaciğerinde yağlanma varsa bu kesinlikle alkole bağlıdır. Bu gramda alkol tüketmiyorsa ve karaciğerinde bir rahatsızlığı varsa bu başka nedenlerden olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de şu an 2 bin 200 hastanın karaciğer nakli beklediğini, yılda da ortalama 1035 naklin gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Özer, şunları kaydetti:

“Yağlı karaciğer hastalığı gelişmiş, çağdaş topluluklarda görülüyor. Bu durum obezitedeki artışından kaynaklanıyor. Sağlıklı insanların karaciğerlerinde, karaciğer ağırlığının yüzde 5’i kadar yağ vardır. Bu oran yüzde 5’in üzerine çıktığında yağlı karaciğer şeklinde kendini gösterir. 100 kişiden 20’sinde yağlanma söz konusu. Dünya ilaç peşinde koşturuyor çünkü hiç kimse diyet yapmak istemiyor. Ama bu günkü bilgiler ışığında bu hastalıktan sadece kilo vererek egzersiz yaparak kurtulmamız mümkün.”

Belirtisi şuur kaybı

Sağlıklı bir karaciğerin yüzde 100 verimle çalıştığını söyleyen Özer, şöyle devam etti: “Yüzde 30’luk karaciğer, yüzde 100’ün işini görebilir. Yüzde 30’un altına düştüğünde karaciğer yetmezliği bulguları görmeye başlarız ancak gerçek yetmezlik yüzde 10’un altına düşmektir. Yüzde 10’un altındaki kişinin ortalama yaşam beklentisi 1 yılın altındadır. Yetmezlik başlamasının ilk bulguları şuurdaki değişikliklerdir. Hastalar, yazı yazarken zorlanır. Bu kişilerin yazısı bozulur, kısa vadeli hafıza dalgalanmaları olur ve refleksleri azalır. Tek tedavi karaciğer naklidir.”

Haberin Devamı

Bir şişe rakıda 250 gr alkol var

70’lik bir rakının üzerinde yazan yüzde 45 ifadesi, rakıdaki etil alkol miktarının hacimce ne kadar olduğunu ifade eder. Kaba bir hesapla 70’lik rakıda bulunan alkol miktarı 250 gramdır. Bu oran bir şişe 70’lik şarapta 70-80 gram, yarım litrelik bir şişe birada ise 20 gramdır.