Dünya Almanya’da kriz henüz bitmedi

Almanya’da kriz henüz bitmedi

04.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Almanya’da yasa dışı göçü önleme konusunda varılan anlaşma, hem ülke içinde hem de Avusturya’da temkinli karşılandı. Anlaşmanın uygulanmasının diğer ülkeleri de etkileyeceği ve serbest dolaşımın sonunu getirebileceği ifade ediliyor

Almanya’da kriz henüz bitmedi

Almanya’da koalisyonun kardeş partileri Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) mülteci politikasında anlaştıklarını açıklaması, mülteci politikası konusundaki tartışmaları sona erdirmedi.

Haberin Devamı

Şansölye Angela Merkel, iki gün süren görüşmelerin ardından, haftasonu istifa etmeye kalkışan, CSU Başkanı ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer ile sığınmacı konusunda anlaşmaya varmıştı. Ancak varılan anlaşma yeni soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Özellikle Almanya-Avusturya sınırında mülteciler için yeni transit merkezler oluşturulmasını da kapsayan uzlaşma muhalefet partilerinin tepkisine yol açtı. Koalisyonun diğer ortağı SPD’nin de anlaşmadan memnun olmadığı ifade ediliyor. SPD Genel Başkanı Andrea Nahles, uzlaşmaya ilişkin çok sayıda soru işareti bulunduğunu belirterek konunun görüşülmeye devam ettiğini vurguladı. CDU ise koalisyon ortağı Sosyal Demokratların anlaşmaya onay vereceğini umuyor.

Haberin Devamı

Transit merkez sorunu

Özellikle transit merkezler konusu, ülkede rahatsızlık yaratıyor. Merkel, anlaşmanın sağlandığını belirttikten sonra Almanya’da “transit merkezlerinin” oluşturulacağını ifade ederek, buradan da sığınmacıların geldikleri veya AB içinde ilk kayıt oldukları ülkelerle istişarelerde bulunarak geri gönderilmelerinin sağlanacağını belirtmişti.

Almanya’da kriz henüz bitmedi

Uzlaşmanın detaylarını paylaşan CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, gelecekte uygulanacak yeni bir sınır yönetimiyle başka bir AB ülkesinde iltica süreci devam eden sığınmacıların özellikle Almanya-Avusturya sınırında geri çevrilmesinin öngörüldüğü bilgisini verdi. Bunun için sığınmacıların “transit merkezlerine” alınacağını duyuran Kramp-Karrenbauer, burada hangi ülkenin sorumlu olduğunun hızla tespit edileceğini ve sığınmacıların anlaşmalar yapıldıysa bu ülkelere geri gönderileceğini ifade etti. Kramp-Karrenbauer, böyle bir anlaşmanın yapılmadığı ülkelerden gelen sığınmacıların ise doğrudan Almanya-Avusturya sınırında geri çevrileceğini belirterek, bunun Avusturya ile yapılacak bir anlaşmanın temelinde uygulanacağını anlattı.

Avusturya da uygulayacak

Konu Avusturya’da da tartışma yarattı. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Başbakan Yardımcısı Heinz Christian Strache ve İçişleri Bakanı Herbert Kickl ortak bir açıklama yaparak Almanya’yı sınır denetim konusunu net olarak açıklamaya davet ettiler. Almanya’nın atacağı hareketler doğrultusunda Avusturya da kendi güney sınırında benzer önlemlere geçmek zorunda kalabileceği ifade ediliyor. Bu durum zincirleme bir tepkiye yol açarak Avrupa Birliği’nde uygulanan ‘serbest dolaşımın’ kısıtlanmasıyla sonuçlanabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği’den konuyla ilgili ilk açıklama AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’den geldi. Juncker, Berlin’de bir araya gelen Merkel ve Seehofer’in mülteci politikaları konusunda vardığı anlaşmanın AB yasalarıyla uyumlu gözüktüğünü söyledi. Juncker, “(Almanya’daki anlaşmayı) detaylı biçimde incelemedim ancak ilk bakışta ve hukukçulara danışmamın ardından AB yasalarıyla uyumlu gözüktüğünü söyleyebilirim” dedi.

Almanya’da CDU ve CSU arasında yapılan görüşmelerde yasa dışı göçü önleme konusunda anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya göre, Almanya-Avusturya sınırında yeni bir poltika izlenecek. Buna göre, başka ülkelerde kayıtlı mülteci adaylarının Almanya’ya girişlerinin engellenmesi hedefleniyor.