Dünya Almanya geri adım atmıyor

Almanya geri adım atmıyor

02.09.2016 - 14:54 | Son Güncellenme:

Alman hükümet sözcüsü, parlamentoda kabul edilen 'Ermeni soykırımı' kararıyla aralarına mesafe koymanın söz konusu olmadığını söyledi.

Almanya geri adım atmıyor

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schäfer ile birlikte basının karşısına çıkarak Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Seibert, Alman hükümetinin Federal Meclis'in 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan kararla arasına mesafe koymaya hazırlandığı yolundaki haberi yalanladı. Hükümet sözcüsü Seibert, "Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil" dedi.

Federal Meclis'in 1915 olaylarına ilişkin aldığı kararın bağlayıcı nitelikte olmadığını hatırlatan Steffen Seibert, bunun Federal Meclis kararında da vurgulandığına dikkat çekti. Seibert, "Parlamentonun faaliyetlerinin değerlendirilmesi hükümetin görevi değildir" diye konuştu.

Türkiye'ye yeni büyükelçi atanıyor

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schäfer ise Alman-Türk ilişkilerinin önemini vurguladı. Almanya'nın yakında Türkiye'ye yeni bir büyükelçi atayacağını kaydeden Schäfer, "Almanya ile Türkiye arasındaki siyasi ziyaretlerin yeniden canlandırılacak olmasından ötürü memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Schäfer, İncirlik'teki Alman askerlerinin pek yakında Federal Meclis milletvekilleri tarafından ziyaret edilebileceğine dair Alman hükümetinin beklentisini dile getirdi.

Steinmeier'in sözlerine açıklık getirdi

Bu arada Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in sözlerine de açıklık getirildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Berlin'de görüşen Steinmeier, "Alman Federal Meclisi siyasi konularda görüşünü ifade etmek konusunda özgürdür ve buna hakkı vardır. Ancak her kararın yasal açıdan bağlayıcı olmadığını Federal Meclis'in kendisi de ifade etmektedir" diye konuşmuştu.

Dışişleri Bakanı Steinmeier'in ifadeleri, Alman hükümetinin 'soykırım' kararıyla arasına mesafe koymaya hazırlandığına dair iddiaları destekler nitelikte yorumlanmıştı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bu ifadelere açıklık getirdi. Sözcü, "Sayın Steinmeier Federal Meclis'in Ermeni 'soykırım' tasarısının ardında durmuştur, durmaya da devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Deutsche Welle