Dünya Almanya’nın kaderi SPD’nin ellerinde

Almanya’nın kaderi SPD’nin ellerinde

04.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Almanya’da, Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında kurulması öngörülen koalisyon hükümetine ilişkin son kararı SPD üyeleri veriyor.

Almanya’nın kaderi SPD’nin ellerinde

SPD’nin 463 binin üzerindeki üyesi koalisyona onay vermek için sandık başına gitti. 20 Şubat’ta başlayan oylama önceki gece yarısı tamamlandı. Avrupa’da da merakla beklenen oylamanın sonucu bugün açıklanacak.

Haberin Devamı

Kriz yaşanabilir

Partinin liderliğini Martin Schulz’dan devralan Andrea Nahles, dün oy sayım merkezine gitti. Oylamaya SPD üyelerinin büyük katılımı olduğu belirtiliyor. Nahles, oylamayla ilgili olarak ümitli ancak heyecanlı olduğunu belirtti.

SPD’den koalisyon protokolüne “evet” kararı çıkması durumunda Angela Merkel, Federal Meclis’te 14 Mart’ta planlanan oylamada CDU/CSU ve SPD milletvekillerinin oylarıyla 4. kez başbakan seçilecek ve yeni hükümet göreve başlayacak. SPD üyeleri koalisyon protokolüne onay vermezse yaklaşık 160 günden beri yeni hükümet kurulmayan ülkede siyasi kriz yaşanacak. Sosyal Demokrat Parti’de özellikle gençlik teşkilatı “Jusos” ve partinin sol kanadı, CDU/CSU yönetiminde hükümete karşı çıkıyor. Daha önce CDU/CSU, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FPD) arasında yapılan koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından dolayı bu seçeneğin bir kez daha denenmesi mümkün görünmüyor. Bu durumda ülkede ya azınlık hükümetinin kurulması veya erken seçim gündeme gelecek.