Gündem Altın fiyatları güne nasıl başladı? Çeyrek altın fiyatı ne kadar?

Altın fiyatları güne nasıl başladı? Çeyrek altın fiyatı ne kadar?

17.02.2015 - 09:40 | Son Güncellenme:

Dolar ve altın fiyatları düşüşe geçti! Altın fiyatlarındaki bu dalgalanmalar nedeniyle yeniden yatırımcıların gözünden düşüyor! Peki altın fiyatları ne kadar oldu? Çeyrek altın fiyatı düştü mü? Detaylar haberimizde...

Altın fiyatları güne nasıl başladı Çeyrek altın fiyatı ne kadar

ABD'de resmi verilere göre hedge fonları New York'taki vadeli ve opsiyon işlemlerindeki yükseliş beklentisi ile açılan net pozisyonlarını Kasım'dan bu yana en sert şekilde azalttı. Dolardaki yükseliş ve hisse senetlerindeki kazançlar altının alternatif varlık olarak talebini azaltıyor. New York'ta fiyatlar üç hafta üst üste gerileyerek, 2012'den bu yana ilk kazanç ayı olan Ocak'ın ardından seriyi sonlandırmıştı.

Bloomberght.com'un haberine göre; Altının fiyatını geçen ay yukarı çeken küresel büyümeye ilişkin endişeler, Yunanistan ile kreditörler arasındaki gerilimin azalması sonucu tersine dönüyor. Cuma günü açıklanan veriye göre Avrupa ekonomisi geçen yılın sonunda ivme kazandı. Dünya Altın Konseyi altın talebinin 2014'te Çin alımlarının azalması ile altın talebinin 5 yılın düşüğüne geldiğini açıkladı.


San Antonio'da bulunan USAA Precious Metals & Minerals Fund porföy yöneticisi Dan Denbow Altının son dönemdeki hareketi güçlenen dolardan kaynaklandı. Altın talebinin büyük bir kısmı Çin'den geliyor. Çin'deki sorun derinleşirse altın fiyatlarında ciddi etkisi olur diye konuştu.

ABD Vadeli Emtia İşlemleri Komisyonu'nun verilerine göre net uzun pozisyonlar 10 Şubat'ta sona eren haftada yüzde 17 azalarak, 133,964 oldu. Kısa pozisyonlar ise Aralık ortasından bu yana ilk kez yükseldi.


Dolar ve altın fiyatları düşüşe geçti

Dolar/TL fiyatı 2.51 liralık zirvesinin ardından bugün 2.4480 liraya düştü. Kapalıçarşı'da altın fiyatları da düşüşte. Çeyrek altın fiyatı bugün 159 lira, tam altın fiyatı 629 lira, cumhuriyet altın fiyatı 646 lira, gram altın fiyatı 96.80 liraya düştü.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMTP), BIST Altın Piyasası Endeksi önceki kapanışa göre yüzde 0,48 değer kazandı. Altının kilogramı ise 97 bin 250 lira oldu.

Altın piyasasında 8 işlemde 3 milyon 2 bin 420 lira ve 47 işlemde 21 milyon 523 bin 40,71 dolar işlem hacmi gerçekleşti.



Gümüş piyasasında ise 7 işlemde 2 milyon 682 bin 454,03 lira ve 4 işlemde 3 milyon 956 bin 370,23 dolar işlem hacmi gerçekleşti.

Altın borsasında bugün en fazla işlem gerçekleştiren kurumlar, Nadir Döviz, Kuveyt Türk Katılım Bankası, İstanbul Altın Rafinerisi, Garanti Bankası ve Troy Kıymetli Madenler şeklinde sıralandı.

Dolar/TL, bankalararası piyasada 2,45 seviyesinin altına geriledi.

Geçen hafta çarşamba günü 2,5156 ile tarihi zirvesini görmesinin ardından düşüşe geçen dolar/TL, yeni haftanın ilk işlem gününde de geriliyor.

Analistler, Ukrayna'da sağlanan ateşkes ve ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerin altında kalmasının küresel piyasalarda iyimserliği artırdığını ve dolar/TL'nin düşüşe geçmesini sağladığını belirtiyor.

Bugün bankalararası piyasada güne 2,4619'dan başlayan ve geçen haftanın ikinci yarısında başlayan düşüşünü bugün de sürdüren dolar/TL, 2,4458'e kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 2,4470 seviyelerinden işlem görüyor.

Güne 2,8105'ten başlayan avro/TL de avro/dolar paritesindeki yatay seyre karşın 2,7918 seviyesine kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 2,7925'den alıcı buluyor. Gün içinde en düşük 1,1388'i gören avro/dolar paritesi ise 1,14'ün hemen üzerinde yatay bir seyir izliyor.

Analistler, dolar/TL'de teknik olarak 2.4460 seviyesinin destek olarak takip edileceğini, bu seviyenin altına gerilemesi durumunda 2,4220 seviyesinin gündeme gelebileceğini kaydediyor. Yunanistan ile ilgili haber ve açıklamaların özellikle avro/dolar paritesi üzerinde belirleyici olabileceğini ifade eden analistler, bugün ABD piyasalarının resmi tatil olması nedeniyle kapalı olduğunu, dolayısıyla döviz piyasasında pozitif görünümün korunabileceğini tahmin ediyor.