Ekonomi Altın fiyatları rekora doymuyor

Altın fiyatları rekora doymuyor

24.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

2018 Ocak ayı başında 160 liradan işlem görerek, yeni rekorlara hazır olduğunu gösteren altının gram fiyatında yeni bir yükseliş dalgası başladı.

Altın fiyatları rekora doymuyor

Dün 172.8 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören gram fiyatı, gün içinde 171 lira seviyesinde dengelendi. Önceki gün, dolar kurundaki değer kazançlarından bulduğu destekle alış ağırlıklı bir seyir izleyen altının gram fiyatı, günü önceki kapanışa göre değerlenerek 168 lira seviyesinde tamamlamıştı. 2017 yılının ilk çeyreğinde 130 lira olan gram altın, kasımda 165.5 lirayı görürken, yeni yıla da 160 lira seviyesinde başlamıştı. Yatırımcısına 4 yıldır kazandırmaya devam eden gram altın sadece 2017’de yıllık bazda yatırımcısına yüzde 21.9 getiri sağladı.

Haberin Devamı

Yılın ilk günlerinde Milliyet’e konuşan Kapalıçarşı kuyumcuları, anlık ons fiyatı ve küresel gelişmelerle birlikte yaptıkları değerlendirmeleri paylaşarak, altın gram fiyatının artışını güçlü olarak sürdüreceğini dile getirmişti.

Dolar destekliyor

Kapalıçarşı kuyumcularından Nazar Özsahakyan, daha önce dolar kurunun aşağı yönlü hareketleri ile altın fiyatını belli bir seviyede tuttuğuna dikkat çekerken, şu anda başta ABD olmak üzere küresel gelişmelerle artan dolar fiyatının altında yükselişi destekleyen en önemli unsur olduğunu söyledi. Özsahakyan, “Bu yükselişler de gösteriyor ki bir süre daha yukarı yönlü gidişi göreceğiz. Belki ufak düşüşler yaşanır ama biz yıl boyunca altın fiyatında yükseliş öngörüyoruz. Altın gram fiyatında yavaş yavaş yukarı hareketi hep göreceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

'Kuyumcu kazanamaz'

Bölge kuyumcularından Nadir Doruk da altın gram fiyatında yıl içinde büyük bir düşüş öngörülmediğini kaydederek, dolar kurunun aşağı yönlü hareketleriyle ufak düşüşler yaşayabileceğini anlattı. Doruk, “Yurtdışında ons yükseliyor. Dolar yükseliyor. Bunların hepsi altın rekorunu destekleyen unsurlar. Şu anda çarşıda da bekleme durumu hakim. Zaten altın fiyatı yüksekken kuyumcu iş yapıp kazanamaz. Mecbur olmayan dışında kimse altın almaz” ifadelerini kullandı.

1.400 doları görür mü?

Dünyadaki gelişmeler de hem yurt içinde dolar kurunun, hem de yurt dışında altın ons fiyatının yükselmesine neden oluyor. Başta Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz artırımı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e ek gümrük vergisi kararı gibi gelişmeler bu yükselişlere zemin hazırlıyor.

Ons fiyatı gün içinde 1.341 dolar seviyesinden işlem görmeye devam etti. Bir süre daha 1.340-1.350 bandında yer alması beklenen altın ons fiyatının yaşanan gelişmelerle birlikte 1.370 doları aşmasının sürpriz olmadığını belirten uzmanlar, yıl içinde ons fiyatının 1.400 dolara kadar da çıkabileceğini düşünüyor.