Gündem Altın güncel fiyatları (Çeyrek altın fiyatları ne kadar? - 30 Eylül 2015)

Altın güncel fiyatları (Çeyrek altın fiyatları ne kadar? - 30 Eylül 2015)

30.09.2015 - 00:11 | Son Güncellenme:

Altında yükseliş devam ediyor. Bayram tatili dönüşü piyasalarda hareketlilik başladı. Herkesin gözü FED'de. Çeyrek altın fiyatı ve altın fiyatlarında son durum değerlendirmesi ile ilgili ayrıntılar haberimizde.

Altın güncel  fiyatları (Çeyrek altın fiyatları ne kadar - 30 Eylül 2015)

Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 746,00 liraya yükseldi

Çeyrek altın ne kadar oldu, altın fiyatları, cumhuriyet altını ne kadar, altının ons fiyatı

İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 111,60 TL, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 746,00 TL oldu.

Serbest piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 110,45 lira oldu.
Serbest piyasada 110,10 liradan alınan 24 Ayar Külçe Altının gramının satış fiyatı 110,45 lira oldu.
İstanbul Kapalıçarşı’da kapanışta 725 liradan alınan Cumhuriyet Ata Lira 739 liradan, 100,19 liradan alınan 22 Ayar Bilezik (Gr) 107,85 liradan, 698 liradan alınan Tam Ziynet 720 liradan, 348 liradan alınan Yarım Ziynet 362 liradan ve 174 liradan alınan Çeyrek Ziynet 181 liradan satıldı.
ABD Merkez Bankası FED, faiz artışını eylül toplantısında da ‘pas’ geçerken, başta Çin olmak üzere gelişmekte olan ülkeleri yakından izleyeceğini açıkladı. Herkesin gözünün kulağının FED’de olduğu bir dönemde gelen bu açıklamalar, tüm dünya piyasalarının gözünü kulağını Çin’e çevirmesine neden oldu.
Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre, Çin’in yüzde 7’nin altına gelen büyüme hızı dünya ticaret hacmi artışın yüzde 1-2 civarına inmesine neden oldu. Çin ile ticaret yapan ülkelerin ekonomisi yavaşlarken, uzmanlara göre Çin’in ekonomik sorunları gelişmekte olan ülkeleri, Çin’den daha fazla vurur hale geldi. Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası önceki hafta yaptığı açıklamada hamle yapmak için FED’i bekleyeceği mesajı verdi. Türkiye ise küresel ekonomide sert dalgalanmaların yaşandığı bu ortamda yeni bir seçime gidiyor. Peki hem dışarıda hem de içeride yaşanan bu kritik dönemde ekonomide bizi neler bekliyor?
Merkez Bankası için “Türkiye ekonomisi neyi gerektiriyorsa onu yapmalı” diyen HSBC Bank Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, “FED’i bekleyeyim derken her şey çok geç olabilir” yorumunu yaptı.
TCMB, FED’i takip edeceğini söyledi. Bu doğrultuda Merkez nasıl bir yol haritası izler?
Gereğinden fazla cesurca bir ifade... Usain Bolt yarışa başlasın, ben sonra başlarım demek gibi bir şey. Bolt’un rüzgârını dahi hissedemeyiz! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türkiye ekonomisi neyi gerektiriyorsa onu yapmalı. Sırf FED’i bekleyeyim derken her şey çok geç olabilir. Ama Merkez, atmayı planladığı adımları yürütme erkine anlatamayabileceğinden endişe ediyor hissi var ve bunun için de ABD faiz artırdı, ben de artırmak zorunda kaldım senaryosunun oluşmasını bekliyor. Bu arada, TCMB’ye çok da haksızlık etmemek lazım! Eğer ekonomide bir yangın varsa, TCMB’nin elindeki araçlar bu yangını söndürmeye yetmez. Ama kontrol altına almak, daha fazla yayılmasını engellemek için yeterli araçları var. Ben, bu noktada geç kalındığı kanaatindeyim.
PETROL VE ALTINLA İLGİLİ ORTA VADELİ BEKLENTİSİNİ AÇIKLAYAN MANUKYAN: ALTIN 1.00 PETROL 30 $’IN ALTINA İNEBİLİR
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev Müdürü Şant Manukyan, faizlerde yükseliş ve likidite krizine bağlı olarak altın fiyatlarının 1000 doların altına inebileceğine işaret etti.
Çin ekonomisinin yüzde 3-5 büyümede dengeleneceğini öngören İş Yatırım Uluslararası Piyasalar, Hisse Senetleri ve Türev Müdürü Şant Manukyan, petrol fiyatlarında kısa vadede 50 dolar ve üstüne doğru bir hareket beklese de orta vadede uzun süre düşük fiyatların ve 30 dolarların görüleceğini belirtiyor. Manukyan, altın fiyatlarında ise 1.000 doların altına doğru bir satışı son derece mümkün görüyor.
FED, son toplantısında Çin’i ve gelişmekte olan ülkeleri yakından izlediğini açıkladı. Bu kapsamda Çin son dönemde ekonomisinde yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Uzun süredir Çin büyümesinin yüzde 3-5 arası bir seviyede dengeleneceğini savunuyorum. Yüksek yatırımlar ve bunun kaynağında bulunan verimsiz kredi lokasyonlarının oluşturduğu büyüme modeli sürdürülemez noktada. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda Çin’in yavaşlamaya devam ettiğini göreceğiz.
Petrol ve altında nasıl bir seyir bekliyorsunuz?
Petrolde ana düşüş yaşandı ve artık tek sorunun fazla arz değil aynı zamanda büyüme de olduğu görülüyor. Kısa vadede 50 dolar ve üstüne doğru bir hareket beklesem de orta vadede 1986 döneminde olduğu gibi uzun süre düşük fiyatlar ve 30 dolarlar görülecektir. Altın ise 1.070 seviyesinde dibini görmüş olabilir. Ancak gerek reel faizlerde yükseliş gerekse likidite krizine bağlı olarak dolarda talep artışı beklemem nedeni ile 1.000 doların altına doğru bir satışı son derece mümkün görüyorum.
Almanya’nın bu yıl 800 bin dolayında mülteci kabul edeceği ve bunun maliyetinin 9 milyar Euro olacağı söyleniyor. Mülteci krizinin Avrupa’ya ekonomik etkisi nasıl olur? Bu trajedi kısa vadede politik ve ekonomik anlamda maliyet yaratsa da Avrupa genelinde ve Almanya özelinde giderek kötüleşen demografik gelişmeler açısından bir fırsat da olabilir. Bu nedenle uzun vadeli baktığımızda göçmenlerin olumlu ekonomik katkıları olacaktır.
TATİL DÖNÜŞÜ DİKKAT
Fed toplantısı TCMB faiz kararı derken piyasalar kurban bayramı tatiline girdi. Kur 3 seviyesinin üzerinde endeks 75 bine yakın seyrederken gram altın fiyatı 109 TL’de hareket ediyor. Ancak tatil dönüşü bu tabloyu bulamayabiliriz. Çünkü biz tatile girdiğimizde dışarıda veri akışı devam edecek. Hem ABD hem de Avrupa’dan haberler var.
Öncelikle Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmemesinin ardından dolar kurunda 3 seviyesinin üzerinde tutunma gördük. MB enflasyon vurgusu ise karar da ön plana çıkan en önemli nokta. Daha önceki beklenti anketinde 7.98 seviyesine çekilen enflasyon tahmini ilerleyen günlerde 9 seviyesine bile yaklaşabilir. Çünkü Eylül ayından sonra kur etkisi daha fazla hissedilecek ve baz etkisi sebebiyle enflasyonda yükseliş kaydedilecek. Merkez Bankası ise genel seçim sonuçlarına göre büyüme ya da enflasyon arasında artık bir tercih yapmak zorunda. Enflasyonu tercih etmesi durumunda faizlerde önemli artış kararları ardı ardına gelebilir.
Çarşamba günü biz piyasaları kapattıktan ECB Başkan’ı Draghi’nin konuşması piyasaları etkileyecek. Bu etki gelecek hafta içeride hissedilecek. Draghi daha önceki açıklamalarında parasal genişleme miktarının gerektiğinde artırabileceğini vurgulamıştı. Yani piyasanın istediği haberi verdi. Eğer Avrupa toparlanamaz ve Euro güçlenmeye devam ederse ECB kur savaşlarında daha etkin hale gelebilir. Ancak burada zamanlama çok daha önemli. Bir önceki toplantıda tahvil alım tabanını yüzde 25’ten yüzde 32 ‘ye çekmesi ilk hamle oldu. Kur savaşlarında kılıcı çeken Draghi Çarşamba günü yapacağı konuşmasıyla piyasalara yeniden parasal genişlemenin artıracağı sinyalini verebilir. Bu durumda Euro kanadında gerileme görülebilir. Endekslerde ise olumlu havayı hissedebiliriz. Euro /TL 3.34 seviyesi oldukça önemli. Seviyenin Draghi etkisiyle kırılması durumunda 3.30 seviyesinin altına sarkma olabilir. Hemen ardından açıklanacak Avrupa PMI rakamları da oldukça önemli. Parasal genişlemenin etkinliğini gösterecek olan veri de toparlanma göremememiz halinde Euro’da satış baskısı artabilir.
Diğer yandan biz tatildeyken ABD’den büyüme rakamları açıklanacak. Ilımlı büyümenin devam etmesini bekleyen FED yine büyüme rakamlarında istediğini alabilir. Bir önceki rakamda yüzde 3.7 seviyesi yakalanmıştı. Veride beklenti yeniden 3.7 rakamının yakalanması yönünde. Bu durum doları güçlendirebilir ve 3.04 seviyesinin üzerinde 3.0650 kırılırsa yeni zirvelerin oluşmasına sebep olabilir. Daha önce belirttiğimiz gibi yeni zirvenin 3.08 seviyesinin üzerinde oluşmasını bekliyoruz. Yükseliş gelecek haftaya da kalıp bizim tatilden dönmemizi bekleyebilir. Verinin kötü gelmesi halinde kurda yeniden 3 seviyesinin altına sarkma görülebilir.
Gram altın tarafında ise doların değer kazanması ile yükseliş beklentimizi koruyoruz. ONS aşağı gelse bile kurda hızlı hareket gram altın fiyatlarının 110 seviyesini kırmasını sağlayabilir. Bu durumda 114 seviyesinde yeni zirve oluşabilir. 105 TL ise önemli destek seviyesi.
Bir sonraki hafta ise ABD istihdam verilerini bekleyeceğiz. İşte bir kritik hafta daha. Tatil dönüşü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi ve ortalama saatlik kazançlar verisi oldukça önemli. Dolar eğer veride beklentilerin yükseldiği bir ortamda haftaya başlarsa beklendiğimiz zirveler verilerin açıklanmasını beklemeden gerçekleşebilir.