Gündem Altın madenlerini denetliyoruz

Altın madenlerini denetliyoruz

28.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş’ın altın madenlerine ilişkin soru önergesini yanıtladı.

Altın madenlerini denetliyoruz

Güllüce, Bergama Ovacık, Gümüşhane Mastra ve Uşak Kışladağ’da işletilmekte olan altın madeni ocaklarının bakanlıklarınca verilen ÇED olumlu kararlarının mevcut olduğunu bildirdi.

‘Aykırı husus yok’
Güllüce, şunları kaydetti: “Bakanlığımızca 17 altın madeni projesi için ÇED olumlu kararı verilmiştir. Halihazırda ÇED başvurusu yapılan 1 adet altın madeni projesi bulunmaktadır. İşletme sırasında faaliyetlerin çevreye etkileri ile ilgili olarak bakanlığımız ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerimiz tarafından; yürürlükteki Çevre Mevzuatı kapsamında; altın madeni, cevher hazırlama ve zenginleştirme faaliyeti gösteren işletmelere yönelik olarak 2012’de 21 adet, 2013’te 30 adet denetim gerçekleştirilmiştir. 2014’te ise bakanlığımız tarafından İzmir’de iki tesis bu kapsamda denetlenmiştir. Söz konusu denetimlerde mevzuata aykırı herhangi bir husus tespit edilmemiştir. Diğer taraftan bakanlığımızca su kirliliğinin önlenmesine ilişkin çalışmalar Çevre Kanunu ve buna dayanılarak çıkarılan yönetmelikler çerçevesinde yürütülmektedir.

Ayrıca, madenlerin aranması, çıkarılması ve işlenmesi sonucu oluşan atıkların depolanmasına ait projelerde ilgili yönetmelik hükümleri doğrultusunda alıcı ortama, zararları en aza indirmek amacıyla geçirimsizlik sistemleri teşkili zorunlu kılınmaktadır”
Soma’da yaşanan facianın yaşandığı kömür madeninin birkaç ay önce denetlendiği ve mevzuata aykırı husus bulunmadığı bakanlıkça tespit edilmişti.