Ekonomi Altında artış, borsada düzeltme

Altında artış, borsada düzeltme

05.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Küresel belirsizliklerin dünya piyasalarında altına olan talebi artıracağını ifade eden banka ekonomistleri, dünya ve Borsa İstanbul’da son çeyrekte kâr satışları olmasını bekliyorlar

Altında artış, borsada düzeltme

Yılın son çeyreğinde yatırımcıların küresel gelişmelere bağlı olarak altına olan taleplerini artıracaklarını belirten banka

Altında artış, borsada düzeltme
ekonomistleri, borsalarda ise ekim - kasım aylarında kar realizasyonları bekliyorlar. Ekonomistler, benzer hareketlerin iç piyasada da gerçekleşmesini öngörüyor. Borsa İstanbul’da yüzde 40 oranında ciddi değer kazancı yaşandığına dikkat çeken ekonomistler, son çeyrekte borsada düzeltme hareketleri bekliyorlar.

Haberin Devamı

Son çeyrekte borsada biraz daha mütevazı kar artışı bekleyen ekonomistler, uzun vadede Türkiye’nin yüzde 5 büyüme hedefine vurgu yaparak hisse senetlerinde değer kazançlarının ve yatırımcılara sundukları temettü ödemelerinin sürmesini öngörüyorlar.

Altın rezervinde artış

Ekonomistler Kuzey Kore’nin yarattığı gerilime dikkat çekerek altına talep olmasını bekliyorlar.

Avrupa - Çin siyasi gelişmeleri ve genel jeopolitik haber akışının her zaman için altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerin gündemde kalmasını sağlayacağını ifade eden ekonomistler, küresel belirsizliklerin ağırlığına bağlı olarak ons altının destek bulacağını kaydettiler. Banka ekonomistleri, merkez bankalarının da rezerv biriktirdiklerine de dikkat çekerek altın fiyatları için potansiyelden bahsedilebileceğini belirttiler.

Haberin Devamı

‘Hisse cazip,altına talep olur...’

Bora Tamer Yılmaz

Ziraat Bankası ekonomisti

“Borsa İstanbul’un hisse senetleri gösterge endeksi BİST100’de yıl başından bugüne %40 oranında ciddi anlamda değer kazancı gerçekleşti

Yılın son döneminde hisse senetleri prim potansiyeli barındırmakla birlikte değer kazanç artışındaki hızın azalması beklenebilir. Her zaman belirttiğimiz gibi hisse senetleri en iyi tasarruf araçları arasındadır. Son çeyrek biraz daha mütevazi geçse bile önümüzdeki yıl için Türkiye’nin % 5 büyüme nedeniyle hisse senetleri değer kazançlarını ve temettü ödemelerini sürdüreceklerdir.

Avrupa - Çin siyasi gelişmeleri ve genel jeo-politik haber akışı her zaman için altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerin gündemde kalmasını sağlayacak. Küresel belirsizliklerin bulunduğu ortamda ons altın istediği desteği bulabilir. Merkez bankalarının da rezerv biriktirdiklerini göz önüne alırsak altın fiyatları için potansiyelden bahsedilebilir. Günün birinde kripto-kurlar fiziksel araçlara ciddi alternatif haline gelmedikçe altın talebinin sürmesi beklenebilir.”

Borsada sert dönüş beklemiyor

Elif Girgin

Şekerbank Başekonomisti

“Türkiye gibi önemli miktarda yabancı sermaye çeken gelişmekte olan ülkelerin başında gelen bir ülkenin sermaye piyasalarını küresel dış gelişmelerden bağımsız düşünmek mümkün değil. 2016 Kasım ayında Trump’ın başkan seçilmesinden sonra tüm gelişmekte olan ülkelerde ani para çıkışları ile yerel paraları baskı altında kalmıştı. Trump’ın verdiği sözleri o denli hızlı uygulama olanağının olmayacağının anlaşılması ile gelişmekte olan ülkelere son dönemde gördükleri en yüksek montanlı sermaye girişleri gerçekleşmişti. Türkiye bu iyimser havaya nisan referandumu sonrası katılsa da en yoğun şekilde sermaye çeken ülkelerin başında geliyor.

Haberin Devamı

Fakat inanıyoruz ki; ABD tarafında FED yetkilileri için de bir soru işareti olan düşük enflasyon, AMB tarafında ise güçlenen Euro’nun AB ekonomilerindeki yeni filizlenen ekonomik güçlenmeyi hırpalama ihtimali ve genel olarak küresel anlamdaki yüksek borçluluğun yarattığı kırılganlık merkez bankaları politikaları anlamında keskin dönüşleri sınırlandıracaktır.”

‘Küresel faktörler altını yükseltir...’

Deniz Çiçek

QNB Finansbank Ekonomisti

Haberin Devamı

“Son çeyrekte Kuzey Kore’de artan gerilim ve ABD’deki siyasi belirsizlikler de küresel piyasalarda volatiliteyi artırabilecek unsurlar olarak öne çıkıyor.

Küresel belirsizliklerin artması altın fiyatlarını da destekleyecektir. Borsada ise son aylarda görülen hızlı yükselişin ardından önümüzdeki dönemde daha ılımlı bir seyir bekliyoruz.”

Yatırımcılara portföylerinde altın tutmalarını öneriyor

Orkun Gödek

Denizbank Yatırım Hizmetleri Grubu Araştırma Yönetmeni

“Son çeyrekte para ve sermaye piyasalarında Fed ve ECB’nin izledikleri politikalarda normalleşme adımlarını ne ölçekte atacaklarının yansımalarını takip edeceğiz.

Avrupa kıtasında büyüme, ihracat ve işsizlik gibi önemli kalemlerde toparlanma olurken, enflasyonun negatif bölgeden uzaklaşmasına rağmen hedeflenen başarıdan uzakta kaldığını unutmamak gerek.

Genel olarak yurt dışı varlıklarda gözlenen sıkışma eğilimi-bant hareketinin içeriye de yansıdığını Ağustos ayı işlemlerinde tecrübe etme imkanımız oldu. Bu hareketin Eylül ortasından itibaren bozulmasını bekleyebiliriz. Kasım sonu itibarıyla küresel fon işlemlerinde yıl kapanışları görülmeye başlayacağından son pozisyon ayarlamaları görülebilir. Bu nedenle uzun vadeli yatırım tercihleri için yıl başlangıcı beklenebilir.

Haberin Devamı

ABD’de yaşanan politik istikrarsızlık süreci içerisinde ons altının yatırımcı portföylerinde bir miktar bulunmasının doğru olduğu kanaatindeyiz.”

BİTTİ