Ege Girişimci artıyor ama sondan 5. sıradayız!

Girişimci artıyor ama sondan 5. sıradayız!

25.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Girişimci artıyor ama sondan 5. sıradayız

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen kadın girişimci panelinde ortaya konan veriler Türkiye’nin bu konuda çok yol alması gerektiğini gösterdi. Girişimci sayısı, son 10 yılda arttı, ancak 65 ülke arasında yapılan değerlendirmede sondan beşinciyiz.

Haberin Devamı

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Kadın Girişimciliği Paneli’nde Türkiye’de son 10 yılda kadın girişimci sayısının arttığı, ancak Türkiye’nin bu alanda 65 ülke arasında sondan 5. sırada yer aldığı vurgulandı. İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, Türkiye’de son 10 yılda kadın girişimci sayısındaki artışa dikkat çekti. Türkiye’de kadın girişimcilerin, kârdan çok sosyal itibara önem verdiklerini belirten Pırnar, “Türkiye’de 2006-2008 yıllarında her 100 kadından yaklaşık 3’ü girişimci oldu, bu sayı 2013-2016’da yaklaşık 9’a yükseldi. Ancak dünyaya baktığımızda, kadın girişimci sayısında 65 ülke arasında sondan 5’inciyiz. Almamız gereken daha çok yol var” dedi.

Moderatörlüğünü Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği (LİYAKAT) Proje Komite Başkanı Doç. Dr. Engin Deniz Eriş’in üstlendiği panele LİYAKAT Yönetim Kurulu Başkanı Berkay Eskinazi, Prof. Dr. İge Pırnar, Anaokulları Zinciri Kurucusu Eğitimci Dilek Soylu, Şef ve Yazar Selin Ekim, Tasarımcı ve Marka Sahibi Nur Karaata konuşmacı olarak katıldı.

Haberin Devamı

‘Küçük ve rutin iş kuruyorlar’

Türkiye’de işveren ve kendi hesabına çalışan kadınların çoğunlukla 1-4 kişinin çalıştığı mikro ölçekli işyerlerine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. İge Pırnar, kadınların daha çok hizmet sektöründe varlık gösterdiğine değindi. Pırnar, “Kadınlarımız daha küçük ve daha rutin iş alanlarında iş kuruyorlar. Bir çalışmada bunun nedeninin çevresel engeller olduğu belirtilmiş. Erkek girişimciler genellikle imalat, ithalat, ileri teknoloji ve inşaat alanlarında kadın girişimciler ise perakende ticaret ile sağlık, eğitim, turizm ve yiyecek- içecek gibi hizmet sektöründe yoğunlaşmış gözüküyor” diye konuştu.

Eskinazi’den gençlere öneriler

İş yaşamında nasıl başarıya ulaştığını anlatan LİYAKAT Yönetim Kurulu Başkanı Berkay Eskinazi de şu vurguları yaptı: “Henüz üniversite öğrencisi iken girdiğim işyerimde sekreterlik, ambar şefliği, fabrika müdürlüğü gibi çok farklı pozisyonlarda görev yaptım. Eczacılık fakültesi mezunu olmama rağmen sanayi sektörüne olan büyük tutkum her zaman ağır bastı ve bu yönde yol aldım. Elbette erkek egemen bir yaşamın içinde tökezlediğim de düştüğüm de oldu ama ben hep önüme bakarak ilerlemeyi tercih ettim. Buradan özellikle gençlere seslenmek isterim. Yaptığınız iş ne olursa olsun öncelikle severek yapmak ve o işi çok iyi öğrenmek lazım. Ben başarılı oldum, çünkü işi en küçük detaylarına kadar öğrendim” dedi.